Antena Meniu Search
x

Zelenski a cerut construirea mai rapidă de fortificaţii în zone cheie de pe front. Ruşii anunţă că au cucerit un sat din Doneţk

Război în Ucraina. Volodimir Zelenski a cerut construirea urgentă de fortificaţii pe linia frontului ameninţată de ofensiva rusă: la Avdiivka şi Mariinka în regiunea Doneţk şi pe linia Kupiansk-Liman în regiunea Harkov. Rusia a anunţat miercuri capturarea satului Hromove de lângă Bahmut, dar Ucraina nu a confirmat.

de Redactia Observator

la 01.12.2023, 10:46

Zelenski a cerut construirea mai rapidă de fortificaţii în zone cheie de pe front. Ruşii anunţă că au cucerit un sat din Doneţk
Zelenski a cerut construirea mai rapidă de fortificaţii în zone cheie de pe front. Ruşii anunţă că au cucerit un sat din Doneţk - Telegram / Ministerul Apărării din Rusia

Războiul declanşat de Rusia în Ucraina a ajuns în a 646-a zi. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat joi noapte ca ridicarea de fortificaţii să fie accelerată în sectoarele-cheie ale frontului aflate sub presiunea trupelor ruse, în special în estul Ucrainei, relatează Reuters.

Zelenski şi-a lansat apelul după ce a vizitat poziţiile ucrainene în nord-est, unul din mai multe sectoare în care forţele ruse au încercat să avanseze recent şi să recucerească zonele preluate sub control de trupele ucrainene cu un an în urmă. El a spus că una dintre întâlnirile pe care le-a avut cu comandanţii s-a referit la fortificaţii.

"În toate sectoarele majore unde este nevoie de întărire, ar trebui să existe un impuls şi o accelerare a construcţiei de structuri" de apărare, a declarat Zelenski în discursul său video către populaţie de joi seara. b"Aceasta înseamnă desigur că cea mai mare atenţie trebuie acordată direcţiilor Avdiivka, Mariinka şi altor sectoare din regiunea Doneţk. În regiunea Harkov, aceasta înseamnă sectorul Kupiansk şi linia Kupiansk-Lîman", a indicat el.

Rusia a înregistrat progrese lente în încercarea de a securiza regiunile Doneţk şi Lugansk (în estul Ucrainei), dar şi-a intensificat atacurile în mai multe sectoare. Printre acestea se numără Kupiansk, de lângă Harkov, recucerit de Ucraina în urma cu un an, în timpul unei campanii în nord-estul ţării.

Pe acelaşi subiect

Forţele de ocupaţie ruse au construit fortificaţii solide şi au minat spaţii vaste în zonele pe care le deţine de când au trecut graniţa în februarie 2022. Aceste linii de apărare au fost un factor-cheie în frânarea contraofensivei ucrainene în curs de desfăşurare din iunie. Trupele ucrainene au obţinut doar câştiguri graduale în est şi în sud.

De la jumătatea lunii octombrie, forţele ruse şi-au concentrat atenţia asupra oraşului devastat Avdiivka, cunoscut pentru marea sa uzina cocsochimică şi pentru poziţia sa ca poartă de acces spre centrul regional Doneţk, aflat sub control rusesc, la 20 km mai la est.

Ucraina: Uzina de cocs din Avdiivka este sub controlul nostru

Purtătorul de cuvânt al armatei Kievului, Oleksandr Ştupun, a declarat că forţele ucrainene au respins atacurile ruseşti asupra uzinei cocsochimice. "Uzina este sub controlul nostru. Inamicul suferă pierderi semnificative acolo", a declarat Ştupun pentru Espreso TV, menţionând atacuri de artilerie şi aeriene ruseşti în interiorul şi în jurul oraşului.

"Ruşii presează intens prin atacuri la sol, uneori cu ajutorul unor vehicule blindate", a spus el. Reuters nu a putut verifica relatările despre luptele din ambele tabere.

Ministerul rus al Apărării a anunţat miercuri capturarea Hromove

Avdiivka a fost ocupată doar scurt timp de separatiştii finanţaţi de Rusia, care au preluat controlul asupra unor mari porţiuni în estul Ucrainei în 2014. De atunci, a rezistat, în mare măsură, datorită fortificaţiilor construite de armata ucraineană. De asemenea, forţele ruse au exercitat presiuni în apropierea unor sate ce înconjoară oraşul Bahmut, la fel de distrus, capturat de forţele ruse în luna mai după luni întregi de lupte.

Ministerul rus al Apărării a anunţat miercuri capturarea Hromove, unul dintre aceste sate, dar surse neoficiale ucrainene contestă această afirmaţie. Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că un atac rusesc asupra oraşului Toreţk, la sud de Bahmut, a provocat moartea unei persoane joi. Alte trei persoane au fost scoase în viaţă de sub dărâmăturile unei case.

Investigaţiile iniţiale au arătat că forţele ruse au lansat două bombe, în cel de-al doilea asalt asupra oraşului în cursul zilei de ieri. Analistul militar ucrainean Serhii Hrabski a declarat că ruşii au încercat să profite de capturarea Bahmut pentru a avansa spre cel puţin trei oraşe situate mai la vest. 

"Este crucial pentru inamic să dezvolte lucrurile din punct de vedere tactic în vederea unei posibile avansări spre Kostiantinivka, precum şi spre Sloviansk şi Kramatorsk" a declarat Hrabski pentru Radio NV.news

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Zelenski a cerut construirea mai rapidă de fortificaţii în zone cheie de pe front. Ruşii anunţă că au cucerit un sat din Doneţk