Video Ucraina a pierdut aproape 1.000 de soldaţi în doar 24 de ore. Zelenski cere, din nou, mai multe arme şi promite că toate teritoriile pierdute vor fi recuperate
Soldaţii ucraineni s-au retras din Severodoneţk, oraşul care a fost scena unor lupte crâncene în ultimele săptămâni. Acum, ruşii stăpânesc aproape în totalitate regiunea Luhansk şi o bună parte din Donbas. Zelenski promite că va recuceri aceste teritorii, dar cere pentru asta mai multe arme Occidentului.
Trupele ruse şi-a înteţit bombardamentele în estul Ucrainei. Doar ieri, susţine ministerul rus al Apărării, 780 de militari ucraineni au fost ucişi. Iar 8 tancuri, trei lansatoare de rachete şi 13 blindate au fost distruse. După săptămâni de lupte încrâncenate, oraşul Severodoneţk a căzut. Asta înseamnă că Rusia controlează acum aproape toată regiunea Lugansk şi o mare parte din Doneţk, care formează împreună Donbasul, zona puternic industrializată din estul Ucrainei. Autorităţile de la Kiev spun că militarii care s-au retras din Severodoneţk vor ocupa noi poziţii pentru contraatac. Iar preşedintele Zelenski a promis că toate teritoriile pierdute acum vor fi recucerite.
Zelenski cere mai multe arme
"Oraşele noastre, Severodoneţk, Doneţk, Lugansk, le vom recupera pe toate. Cu fiecare săptămână ne apropiem de Herson", a declarat Volodimir Zelenski. Zelenski spune că bombardamentele de acum sunt şi o demonstraţie de forţă a Rusiei înainte de summitul NATO de la Madrid, care începe de săptămâna viitoare. Preşedintele ucrainean a adăugat că pachetul de sancţiuni împotriva Rusiei nu este suficient şi a cerut din nou arme Occidentului. "Ucraina are nevoie de mai multe livrări de arme. Sistemele moderne de apărare anti-aeriană ale partenerilor noştri nu ar trebui să ajungă la groapa de gunoi sau în depozite, ci în Ucraina, unde este nevoie de ele", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.
Ucrainenii au folosit zilele trecute pentru prima dată, în lupte, lansatoarele de rachete cu rază lungă HIMARS, primite de la americani. Însă va mai dura până când vor putea fi valorificate la capacitate maximă. Soldaţii ucraineni încă trebuie să fie instruiţi cum să le folosească. Pe de altă parte, Rusia se pregăteşte să trimită rachete cu rază scurtă de acţiune în Belarus, după ce preşedintele acestei ţări s-a arătat îngrijorat de creşterea prezenţei NATO în Europa. "În următoarele luni vom da Belarusului sisteme tactice de rachete Iskander-M, care pot folosi, cum se ştie, rachete balistice sau de croazieră, dar şi cu încărcătură nucleară", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Rachetele au o rază de acţiune de 500 de kilometri.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰