Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 122 LIVE TEXT. Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M. Severodonețk este complet ocupat

Război Rusia - Ucraina, ziua 122. Ruşii au reuşit în sfârşit să cucerească micuţul oraş Severodoneţk după aproape o lună de confruntări sângeroase. E o victorie strategică pentru armata rusă care vizează acum regiunea Lugansk. De cealaltă parte, ucrainenii îi sfătuiesc pe civili să plece din zonele de conflict. Între timp, Vladimir Putin a anunțat că Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, capabile să transporte încărcături nucleare.

de Redactia Observator

la 25.06.2022, 21:42

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 21:40 Kuleba: Condamnările candidaturilor Ucrainei şi R.Moldova la UE arată slăbiciunea Moscovei

Condamnările candidaturilor Ucrainei şi R.Moldova la UE ”arată slăbiciunea Moscovei”, denunţă sâmbătă Kievul, relatează AFP. ”Tot ceea ce-i rămâne Rusiei este să profereze aminenţări împotriva altor state după decenii de politici ratate, bazate pe agresiune, coerciţie şi lipsă de respect”, denunţă într-o postare pe Twitter ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba. ”Acest lucru nu face decât să slăbească Rusia”, consideră el.

UPDATE 20:30 Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M

Pe acelaşi subiect

Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, capabile să transporte încărcături nucleare, a afirmat sâmbătă preşedintele Vladimir Putin într-o întâlnire cu omologul său Aleksandr Lukaşenko, retransmisă de televiziunea rusă, informează Reuters şi AFP.

"În lunile următoare, vom transfera Belarusului sisteme de rachete tactice Iskander-M, care pot utiliza rachete balistice sau de croazieră, în versiunile lor convenţională şi nucleară", a spus Putin în debutul întrevederii desfăşurate la Sankt Petersburg.

Iskander-M este un sistem mobil de lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de până la 500 km. Rachetele sale pot purta încărcătură convenţională sau focoase nucleare.

În timpul întâlnirii, Lukaşenko i-a spus lui Putin că Belarusul este preocupat de politicile 'agresive', 'confruntaţionale' şi 'respingătoare' ale vecinilor săi Lituania şi Polonia, şi i-a cerut să ajute Minskul să desfăşoare un 'răspuns simetric' la ceea ce el a afirmat a fi zboruri ale unor avioane NATO cu armament nuclear în apropierea graniţelor Belarusului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 18:30 Severodonetk este complet ocupat

Orașul Severodonețk, din estul Ucrainei, se află „complet sub ocupație rusă”, a declarat sâmbătă șeful administrației militare a orașului, după luni de lupte istovitoare și sângeroase, scrie CNN.

"Rușii au numit un comandant. Dar orașul este atât de distrus încât va fi dificil pentru oameni să facă față acestei situații", a declarat Oleksandr Striuk.

UPDATE 18:00 Premierul britanic se teme că Ucraina va fi obligată să încheie o pace "rea"

Premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă, transmite Reuters.

Consecinţele economice ale războiului creează o presiune asupra Kievului, a arătat prim-ministrul Regatului Unit la summitul din Rwanda al Commonwealthului.

"Prea multe ţări spun că este vorba de un război european care nu este necesar (...) deci presiunea va creşte pentru a-i încuraja, poate pentru a-i forţa pe ucraineni către o pace rea", a spus Johnson.

El a apreciat că dacă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va reuşi să îşi atingă obiectivele din Ucraina, vor fi consecinţe periculoase pentru securitatea internaţională şi va avea loc "un dezastru economic pe termen lung".

UPDATE 16:40 Convorbirea dintre Putin şi Macron, cu 4 zile înaintea izbucnirii războiului, făcută publică

"Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă (..) Acum vorbesc cu tine de la sală", îi răspunde Vladimir Putin lui Emmanuel Macron, care îi propune o întâlnire la vârf cu Joe Biden, un final suprarealist de conversaţie telefonică, care a avut loc cu patru zile înaintea începerii ofensivei ruse în Ucraina.

UPDATE 16:00 Rușii au intrat în Lisichansk

Forţele ruse şi proruse au intrat sâmbătă în oraşul Lisiceansk din estul Ucrainei, unde au loc în prezent lupte de stradă, au afirmat separatiştii, transmite AFP.

'Miliţia populară a Republicii Populare Lugansk şi armata rusă au intrat în oraşul Lisiceank. Anumite întreprinderi din oraş au fost cucerite deja. Acolo se desfăşoară în prezent lupte de stradă', a scris într-o postare pe Telegram un reprezentant al separatiştilor proruşi, locotenent-colonelul Andrei Marociko.

UPDATE 15:00 Geoană: Anticipăm un război de lungă durată în Ucraina

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, că anticipează un război de lungă durată în Ucraina, menţionând că nu vede condiţii pentru o soluţionare politică în termen scurt a acestui conflict.

UPDATE 14:12 Ucraina se declară alături de "Moldova prietenă" pentru candidatura la UE şi acuză Rusia de slăbiciune

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a afirmat sâmbătă că, prin condamnarea candidaturilor Ucrainei şi Republicii Moldova la UE, Rusia dă dovadă de slăbiciune, transmite AFP, citat de Agerpres. "Tot ce îi rămâne Rusiei este să scuipe ameninţări împotriva altor state, după decenii de politici ratate bazate pe agresiune, constrângere şi lipsă de respect. Asta nu face altceva decât să arate slăbiciunea Rusiei", a scris pe Twitter şeful diplomaţiei de la Kiev. "Suntem alături de poporul şi guvernul Moldovei prietene în faţa ameninţărilor reînnoite din partea Moscovei", a adăugat el.

UPDATE 13:35 Rusia susţine că a ucis 80 de luptători polonezi în Ucraina

Rusia a anunţat sâmbătă că a ucis soldaţi polonezi într-un bombardament asupra estului Ucrainei, transmite AFP, citat de Agerpres. "Până la 80 de mercenari polonezi, 20 de vehicule de luptă blindate şi opt lansatoare de rachete multiple Grad au fost distruse de lovituri cu arme de înaltă precizie asupra fabricii de zinc Megatex din localitatea Kononstantinovka", în regiunea Doneţk, a comunicat ministerul apărării de la Moscova. AFP nu a reuşit să verifice informaţia în mod independent.

UPDATE 13:23 Atac ”masiv” cu 20 de rachete şi din aer, din Belarus, în regiunea ucraineană Cernihiv, anunţă armata ucraineană

Rachete au fost trase din Belarus, aliatul diplomatic al Moscovei, către regiunea de frontieră Cernihiv, în Ucraina, situată la nord-est de Kiev, anunţă sâmbătă armata ucraineană, relatează AFP, citat de news.ro. ”Către ora locală 5.00, regiunea Cernihiv a fost bombardată masiv cu rachete. 20 de rachete au vizat satul Desna, trase de pe teritoriul Belarusului (dar şi) din aer”, anunţă într-o postare pe Facebook Comandamentul de Nord al trupelor ucrainene. ”Nu există victime” în acest stadiu, precizează comandamentul. ”O infrastructură a fost atinsă”, anunţă armata ucraineană, fără să precizeze dacă acastă infrastructură este militară sau nu.

UPDATE 12:35 Forţele ruse bombardează poziţii militare şi obiective civile pe întreg teritoriul Ucrainei

Zeci de rachete ruseşti au lovit sâmbătă poziţii militare ucrainene peste tot în Ucraina, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres. Conform guvernatorului regiunii Lvov din vest, Maxim Koziţki, patru rachete trase din Marea Neagră au lovit baza armatei ucrainene de la Iavoriv, iar alte două au fost interceptate şi distruse în aer.

Guvernatorul regiunii Jitomir din nord, Vitali Buneciko, a anunţat că asupra infrastructurii militare din apropierea oraşului Jitomir au fost lansate aproape 30 de rachete şi cel puţin un soldat ucrainean a fost ucis. Tot în nord, în regiunea Cernigov, guvernatorul Viaceslav Ceaus a declarat că orăşelul Desna a fost ţinta unor lovituri "masive" de rachete în cursul dimineţii, provocând distrugeri neprecizate infrastructurii, însă fără a ucide oameni.

UPDATE 10:00 Rachete ruseşti trase din Marea Neagră au lovit baza militară Iavoriv din vestul Ucrainei

Rachete ruseşti lansate din Marea Neagră au vizat baza militară Iavoriv din vestul Ucrainei, a anunţat sâmbătă guvernatorul regiunii ucrainene Lvov, Maxim Koziţki, într-un mesaj video difuzat sâmbătă, notează Agerpres. Oficialul citat de Reuters a precizat că două din rachete au fost interceptate şi distruse înainte de a ajunge la ţintă, dar alte patru au lovit, rănind patru oameni.

Agenţia reaminteşte că în martie o lovitură a forţelor ruse asupra unei baze de instruire militară de lângă Iavoriv făcut victime - 35 de morţi şi cel puţin 130 de răniţi, conform unor surse oficiale ucrainene.

UPDATE 09:33 Aproape 13.000 de ucraineni au intrat vineri în România

Aproape 13.000 de cetățeni ucraineni au intrat vineri în România, a informat Poliția de frontieră, notează Mediafax. Vineri, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 108.013 de persoane, dintre care 12.908 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 6,6% faţă de ziua precedentă. Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 7.911 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 8%, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.332 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 1,9 %.

De la declanşarea războiului din Ucraina până vineri au intrat în România 1.312.253 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 1.346.782 ucraineni.

Primarul din Nikolaiev îi îndeamnă pe „toţi cei care vor să rămână în viaţă să părăsească oraşul”

Primarul oraşului Mikolaiev, din sudul Ucrainei, Oleksandr Sienkevych, a îndemnat locuitorii oraşului să plece, transmite CNN, citat de news.ro. "Sugerez tuturor celor care doresc să rămână în viaţă să părăsească oraşul. Aproximativ 230.000 de oameni sunt în oraşul Mikolaiev acum", a spus primarul. Rutele de evacuare în afara oraşului sunt în direcţiile Odesa, Krivoi Rog şi Kiev. El a descris situaţia ca „în general foarte proastă”, adăugând că ”oraşul este bombardat în fiecare zi.” Primarul a spus că 111 persoane au fost ucise şi 502 persoane au fost rănite, inclusiv şase copii.

Primarul ucrainean al Mariupolului spune că nu există apă şi că mii de tone de gunoi sunt pe străzi

Vadim Boicenko, primarul exilat al oraşului ucrainean Mariupol, a oferit o scurtă actualizare asupra situaţiei din interiorul oraşului aflat acum sub controlul Rusiei precizând că oraşul nu are apă, iar gunoiul din oraş nu a mai fost evacuat din luna februarie, conform CNN, citat de news.ro. Boicenko a spus că 120.000 de locuitori ai oraşului sunt blocaţi, neputând scăpa. El a adăugat că situaţia sanitară din oraş devine critică.

„Gunoiul nu a mai fost scos din februarie. Mii de tone de gunoaie zac pe stradă putrezind. Canalizarea nu merge. Nu există apă”, a spus el. Boichenko nu se mai află fizic în oraş, dar oferă actualizări despre condiţiile din interiorul oraşului din surse şi informaţii pe care le primeşte. Potrivit acestor surse, forţele ruse „s-au distanţat de localnici pentru că le este frică să nu se infecteze”. Boicenko a adăugat că nu este sigur dacă bolile se pot răspândi în oraş.

Secretarul de stat american Antony Blinken spune că este lipsit de sens ca Rusia să ceară inspectarea navelor ucrainene

Secretarul de stat american Antony Blinken afirmă că nu are sens ca Rusia să ceară să poată inspecta fiecare navă ucraineană care părăseşte porturile ucrainene, relatează CNN, citat de news.ro. „Cu ce ​​drept sau pe baza cărei logici insistă Rusia să inspecteze navele suverane ucrainene care părăsesc porturile ucrainene şi merg în alte ţări? Asta nu are sens”, i-a spus Blinken lui Fred Pleitgen de la CNN, la o conferinţă de presă în Germania, vineri.

Blinken s-a aflat la Berlin pentru o conferinţă ministerială privind securitatea alimentară. El a mai spus că Ucraina are nevoie de asigurări că porturile sale vor fi ferite de potenţiale nave ruseşti, atunci când a fost întrebat despre cerinţele Rusiei ca Ucraina să cureţe zona porturilor de mine. „Când Rusia spune că ar putea fi pregătită să dea drumul navelor, asta poate crea riscul ca navele ruseşti să intre şi să atace direct Odesa. Aşa că ucrainenii trebuie să aibă asigurări că, făcând orice ar permite navelor lor să iasă din port, ruşii nu vor profita de asta şi nu vor permite navelor ruseşti să intre şi să atace Odesa”, a spus Blinken.

Blinken nu a precizat dacă s-au înregistrat progrese definitive în ceea ce priveşte scoaterea cerealelor ucrainene din ţară, în pofida atenţiei deosebite – atât din partea administraţiei Biden, cât şi a aliaţilor săi – asupra acestei probleme, de peste o lună. Blinken şi-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Naţiunile Unite, care încearcă să colaboreze atât cu partea rusă, cât ăi cu cea ucraineană, pentru a găsi o soluţie. „Naţiunile Unite, secretarul general, au lucrat cu persevernţă pentru a vedea dacă se poate ajunge la un fel de acord care să permită crearea unui canal de ieşire din Odesa pentru navele ucrainene şi deci pentru alimente şi cereale. Susţinem foarte mult acest efort”, a spus Blinken.

Zelenski, mesaj la festivalul Glastonbury: Rusia ne-a furat pacea

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a lansat un apel video participanţilor la Festivalul Glastonbury din Marea Britanie pentru sprijin, îndemnându-i să răspândească adevărul despre invazia Rusiei şi să facă presiuni asupra politicienilor pentru a ajuta la restabilirea păcii. Zelenski, purtând ţinuta militară caracteristică, a atras urale după ce şi-a transmis mesajul preînregistrat de pe două ecrane mari, înainte de concertul trupei Libertines.

„Rusia ne-a furat pacea”, a spus el mulţimilor de la Glastonbury. ”Nu vom lăsa războiul Rusiei să ne distrugă. Şi vrem să oprim războiul înainte de a distruge vieţile oamenilor în alte state ale Europei, Africii, Asiei, Americii Latine. oate sunt ameninţate acum.”, a continuat el. „Glastonbury este cea mai mare concentrare de libertate în aceste zile şi vă rog să împărtăşiţi acest sentiment cu toţi cei a căror libertate este atacată”, a spus Zelensky, vorbind în limba engleză.

”Distribuiţi adevărul despre războiul Rusiei. Ajutaţi-i pe ucrainenii care sunt forţaţi să-şi părăsească locuinţele din cauza acestui război. Faceţi presiuni asupra tuturor politicienilor pe care îi cunoaşteţi, pentru a ajuta la reinstaurarea păcii în Ucraina. Timpul este nepreţuit şi fiecare zi se măsoară în vieţi omeneşti”, a adăugat preşedintele ucrainean. „Cu cât ni se alătură mai mulţi oameni în apărarea libertăţii şi adevărului, cu atât războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia mai repede”, a continuat el. „Demonstraţi că libertatea învinge întotdeauna!”, a încheiat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 122 LIVE TEXT. Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M. Severodonețk este complet ocupat