Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 123 LIVE TEXT. G7 anunță noi sancțiuni împotriva Moscovei. Antony Blinken: Putin a eşuat deja în obiectivul său strategic

Război Rusia - Ucraina, ziua 123. Rusia a anunţat că va trimit rachete Iskander în Belarus, acestea fiind capabile să transporte focoase nucleare. Un centru de cercetare nucleară din zon Harkov a fost avariat după un bombardament al trupelor ruse. Ucrainenii anunţă că peste 34.700 de soldaţi ruşi au fost ucişi până acum. Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean, spune însă că nicio rachetă rusească nu poate distruge moralul oamenilor săi.

de Redactia Observator

la 26.06.2022 , 21:47

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 21.43: Antony Blinken afirmă că Putin a eşuat în obiectivul său strategic în Ucraina

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, duminică, că preşedintele rus Vladimir Putin a eşuat în ceea ce priveşte obiectivul său strategic în Ucraina, în pofida progreselor recente ale armatei ruse în Donbas, estul ţării, potrivit EFE. 

Articolul continuă după reclamă

"Să nu confundăm tactica cu strategia. Putin a eşuat deja în obiectivul său strategic, care a fost să pună capăt suveranităţii şi independenţei Ucrainei, să o şteargă de pe hartă şi să o subjuge Rusiei", a declarat secretarul de stat într-un interviu pentru CNN.

Pe acelaşi subiect

Şeful diplomaţiei americane a recunoscut, însă, că din punct de vedere tactic, forţele ucrainene se retrag în faţa avansului Rusiei în estul ţării, dar a reiterat că "cu adevărat important" este eşecul strategiei lui Putin.

UPDATE 21.20: Franţa propune plafonarea preţului petrolului la țările producătoare

Franţa se pronunţă în favoarea stabilirii unui ''preţ maxim al petrolului'' la nivelul ''ţărilor producătoare'', cu scopul de a contracara scumpiri provocate de Războiul rus din Ucraina, anunţă duminică preşedinţia franceză, în marja summitului G7 din Bavaria, relatează AFP. Parisul ''nu se opune în principiu'' propunerii americane de plafonare a preţurilor, însă ''pentru noi ar fi şi mai puternic să stabilim un preţ maxim al petrolului care provine de la toate ţările producătoare'', subliniază Palatul Élysée.

Această propunere este distinctă de o măsură sugerată de către Statele Unite - o plafonare a preţurilor petrolului decisă de către ţările consumatoare. Această a doua idee urmează să fie discutată de către Cei Şapte, reuniţi până marţi la Munchen.

UPDATE 21.05: Ambasadorul SUA în Ucraina, consternat de atacurile asupra Kievului

Bridget Brink, ambasadorul SUA în Ucraina, se declară ''consternată'' de atacurile cu rachete rusești asupra unei clădiri rezidențiale și a unei grădinițe din centrul Kievului. ''În timp ce Kremlinul își continuă atacurile nediscriminatorii asupra civililor ucraineni, SUA și partenerii noștri vor urma toate căile pentru a se asigura că cei responsabili de atrocități sunt trași la răspundere'', a scris ambasadorul pe Twitter.

UPDATE 20.14: Putin se va deplasa în străinătate săptămâna viitoare pentru prima oară de la invadarea Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin se va deplasa în cursul săptămânii viitoare în Tadjikistan şi în Turkmenistan, două foste republici sovietice din Asia Centrală, a informat duminică televiziunea de stat rusă, citată de Reuters şi media oficiale ruse. Pavel Zarubin, corespondentul acreditat la Kremlin al televiziunii publice Rossia-1, a declarat că Vladimir Putin va efectua o vizită în Tadjikistan şi în Turkmenistan, înainte de a-l primi la Moscova pe preşedintele indonezian Joko Widodo.

La Duşanbe, capitala Tadjikistanului, liderul rus se va întâlni cu omologul său Imomali Rahmon, un aliat apropiat al Rusiei. Pe teritoriul acestei foste republici sovietice, care are graniţă comună cu Afganistanul, Rusia dispune de cea mai mare bază militară din afara ţării. Vladimir Putin va asista apoi la Aşhabad la summitul naţunilor riverane Mării Caspice, la care vor participa liderii Azerbaidjanului, Kazahstanului, Iranului şi Turkmenistanului, a indicat Pavel Zarubin.

Ultima vizită cunoscută a lui Vladimir Putin în afara Rusiei a avut loc la Beijing la începutul lunii februarie, unde el a convenit cu preşedintele chinez Xi Jinping un tratat de prietenie "fără limite", cu câteva ore înainte ca ambii să asiste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă.

UPDATE 19.10: Johnson îl avertizează pe Macron împotriva "oricărei tentative" de soluţie negociată "acum"

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat duminică pe preşedintele francez Emmanuel Macron împotriva tentativei de a se recurge la o soluţie negociată "acum" în Ucraina, subliniind că un astfel de scenariu riscă să prelungească "instabilitatea mondială", a indicat Downing Street, potrivit AFP.

În cursul unei întâlniri în marja summitului G7 (Grupul celor mai puternice şapte economii ale lumii: SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie) la Elmau (Bavaria superioară), cei doi lideri "au convenit că acesta este un moment critic pentru evoluţia conflictului şi că este posibil să se schimbe cursul războiului", a indicat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, precizând că ei s-au pus de acord să "întărească" sprijinul militar pentru Kiev.

"Premierul a subliniat că orice tentativă de a reglementa conflictul acum nu ar face decât să provoace o instabilitate de durată şi să-i dea lui Putin dreptul de a manipula ţările suverane şi pieţele internaţionale la nesfârşit", a adăugat el. Contrar lui Emmanuel Macron, Boris Johnson refuză orice fel de dialog cu preşedintele rus Vladimir Putin, pe care îl califică drept "dictator", de la începutul invaziei ruse în Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

UPDATE 18.20: G7 decretează un embargo asupra importurilor de aur rusesc

Grupul celor şapte democraţii cele mai industralizate (G7) a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc în cursul summitului organizat în Alpii bavarezi într-un context marcat de războiul în Ucraina şi de repercusiunile sale asupra pieţei energiei şi cerealelor, relatează Reuters.

Această decizie se adaugă seriilor de sancţiuni deja instituite împotriva Moscovei, după ce Rusia a declanşat un război împotriva Ucrainei la sfârşitul lunii februarie. "Măsurile pe care le-am anunţat astăzi îi vor afecta direct pe oligarhii ruşi şi vor lovi din plin centrul maşinii de război a lui Putin", a declarat într-un comunicat premierul britanic Boris Johnson. "Trebuie să secăm regimul lui Putin de finanţările sale. Asta este ceea ce fac Regatul Unit şi aliaţii săi", a spus Johnson.

Exporturile de aur rusesc au reprezentat anul trecut 12,6 miliarde de lire sterline (14,64 miliarde de euro), iar oligarhii ruşi acumulează lingouri de aur pentru a amortiza impactul sancţiunilor financiare occidentale, explică guvernul britanic.

Potrivit unei surse guvernamentale germane, liderii G7 au avut de altfel o discuţie calificată drept "constructivă" asupra unei posibile plafonări a importurilor de petrol rusesc. Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat cu privire la acest subiect că atacurile aeriene care au lovit duminică Kievul arată că comunitatea internaţională trebuie să adopte sancţiuni mai agresive împotriva Rusiei.

UPDATE 17.15: Liderii G7 l-au ironizat pe Putin

Liderii G7, reuniți în Bavaria Superioară, l-au ironizat pe Vladimir Putin și au făcute glume pe fotografia în care liderul rus apare, la bustul gol, călare pe cal, scrie The Guardian. ''Păstrăm sacourile? Le dăm jos?'' a întrebat ironic premierul britanic Boris Johnson în timp ce se așeza la masă, alături de ceilalți 6 oficiali. Premierul Canadei, Justin Trudeau, a sugerat ''să aștepte'' poza oficială înainte de a se dezbrăca, dar apoi Johnson a glumit ''trebuie să arătăm că suntem mai duri decât Putin'', iar glumele pe această temă au continuat. ''Echitația este cea mai bună'', a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. ''Trebuie să ne arătăm pectoralii'', a mai spus Johnson. 

UPDATE 16.10: Rusia a lovit centre de antrenament militar în trei regiuni ucrainene

Ministerul Apărării rus a anunţat, duminică, că a folosit arme de înaltă precizie pentru a lovi centre de antrenament ale armatei ucrainene în trei regiuni, Cernihiv, Jîtomîr şi Lviv, din Ucraina, au informat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters şi France Presse. Ministerul a precizat că a lovit trei centre de antrenament militar în nordul şi vestul Ucrainei, inclusiv unul situat în apropiere de graniţa cu Polonia, cu câteva zile înaintea unui summit al NATO din care face parte Varşovia. Duminică mai devreme, Ucraina a anunţat că rachete ruseşti au lovit capitala ucraineană Kiev.

"Forţele armate ale Federaţiei Ruse au efectuat o lovitură masivă asupra teritoriului centrelor de antrenament ale forţelor terestre, trupelor de asalt aerian din cadrul forţelor armate ale Ucrainei cu arme de înaltă precizie şi rachete (de croazieră) Kalibr", a declarat duminică jurnaliştilor reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general-locotenent Igor Konaşenkov, citat de agenţia oficială de presă TASS.

Printre ţintele vizate se numără un centru de pregătire militară al forţelor ucrainene în districtul Starîci din regiunea Lviv, la aproximativ treizeci de kilometri de graniţa poloneză. Celelalte două centre de antrenament ucrainene vizate se află în regiunea Jîtomîr (centru-vest) şi în regiunea Cernihiv (nord).

UPDATE 15.30: Loviturile asupra Kievului sunt ''încă o barbarie'', consideră Biden

Preşedintele american Joe Biden a considerat duminică, în Germania, că noile bombardamente asupra unui cartier al capitalei ucrainene Kiev, lângă o fabrică de arme deja lovită în ultimele săptămâni, înseamnă "încă o barbarie", informează France Presse şi Reuters.

"Este încă o barbarie a lor", a spus el, referindu-se la ruşi, în timp ce participă până marţi la summitul G7, grupul celor şapte bogate democraţii, la Elmau, în Alpii bavarezi (sud-estul Germaniei).

UPDATE 14.45: Joe Biden anunță interzicerea importurilor de aur rusesc

SUA i-au impus lui Putin costuri fără precedent, pentru a-l lăsa fără sursele de care are nevoie pentru finanțarea războiului împotriva Ucrainei, a spus Biden. ''Împreună, liderii G7 vom anunța că vom interzice importurile de aur rusesc, un export major care aduce zeci de miliarde de dolari pentru Rusia'', a transmis Biden înainte de reuniunea G7 din Bavaria.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 14.30: Fetiţă de 7 ani, scoasă de sub dărâmăturile blocului din Kiev

O fetiță de șapte ani a fost salvată din ruinele unui bloc care a fost lovit de atacurile aeriene rusești ce au avut loc în Kiev, duminică dimineaţa. Imaginile cu puternic impact emoţional distribuite de serviciile de urgență ale Ucrainei arată cum copilul este scos din clădirea parțial prăbușită și transportat cu targa la o ambulanță, scrie The Independent.

Rusia a atacat capitala Ucrainei la primele ore ale dimineții de duminică, lovind cel puțin două clădiri rezidențiale, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko.

UPDATE 14.00: Reacţia MAE după ce Medvedev i-a acuzat pe politicienii români că vor să creeze "o nouă Românie Mare"

MAE reacționează după ce mâna dreaptă a lui Putin, Dmitri Medvedev, a spus că aderarea Republicii Moldova la UE este posibilă prin crearea "noii Românii Mari": ''indică un mare grad de frustrare''.

''Declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei. Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi. Acestă decizie reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii'', transmite, duminică, MAE.

UPDATE 13:03 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a inspectat unitățile trupelor rusești din Ucraina

Prima vizită în Ucraina a ministrului rus al Apărării. Serghei Șoigu a inspectat unitățile trupelor rusești implicate în Ucraina, relatează Reuters citând Ministerul Apărării. "La posturile de comandă ale unităților rusești, generalul de armată Serghei Șoigu a ascultat rapoartele comandanților cu privire la situația actuală și acțiunile Forțelor Armate Ruse în principalele zone operaționale", a precizat ministerul într-un comunicat. Nu se știe exact când a avut loc vizita. Iaroslav Trofimov, de la Wall Street Journal, consideră că aceasta este prima dată când Șoigu vizitează Ucraina de la începutul războiului, scrie The Guardian.

UPDATE 12:20 Cel puţin 339 de copii au fost ucişi şi peste 600 răniţi de la începutul războiului

Cel puţin 339 de copii au fost ucişi şi peste 600 răniţi de la începutul războiului din Ucraina, a anunțat duminică Procuratura Generală. Războiul din Rusia a rănit cel puțin 613 copii din 24 februarie, scrie Kyiv Independent, notează Mediafax. Potrivit Procuraturii Generale, 339 de copii au fost uciși până pe 26 iunie.

Este de așteptat ca cifrele să fie mai mari, deoarece nu includ victimele din zonele în care ostilitățile sunt în curs de desfășurare și din zonele ocupate de Rusia, au declarat procurorii. Agresiunea militară a început pe 24 februarie, Rusia susţinând că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a Ucrainei.

UPDATE 11:40 Nemulţumit de avansul greoi al armatei în Ucraina, Putin ar fi înlocuit doi generali

Generalul rus Alexander Dvornikov ar fi fost înlocuit. Putin este nemulţumit de modul în care se desfăşoară războiul. Ministerul britanic al Apărării a declarat că Moscova a concediat recent mai mulţi generali, inclusiv pe generalul Dvornikov şi pe comandantul Forţelor Aeropurtate, general-colonelul Andrei Serdiukov. Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu, dar acest lucru vine după săptămâni de zvonuri neconfirmate privind nemulţumirea lui Putin faţă de performanţele sale, relatează The Telegraph, citat de Mediafax. Deşi se află la comanda forţelor ruseşti care luptă în Ucraina din aprilie, generalul Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, nu a mai fost văzut în public de mai bine de o lună. În acest timp, principala victorie a armatei ruse a fost să avanseze spre capturarea oraşului Severodoneţk din Donbas.

UPDATE 11:16 Energoatom: O rachetă rusă a trecut "la o înălțime critică" deasupra centralei nucleare

O rachetă rusă a trecut duminică "la o înălțime critică" deasupra centralei nucleare, susține Energoatom: „orice avarie a unității energetice existente va duce la consecințe grave și ar putea amenința lumea cu o catastrofă nucleară teribilă”. Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a acuzat Rusia de comiterea unui "alt act de terorism nuclear", afirmând duminică dimineața că o rachetă rusă a trecut la o înălțime critică deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei.

"Orice avarie a unității energetice existente va duce la consecințe grave și ar putea amenința lumea cu o catastrofă nucleară teribilă", a declarat compania, conform Kyiv Independent. Aceasta a adăugat că racheta a zburat probabil în direcția Kievului, unde, în aceeași dimineață, un atac rusesc a lovit o clădire rezidențială, ucigând cel puțin o persoană. Patru explozii au fost auzite la Kiev duminică dimineața, o rachetă lovind un complex rezidențial din apropierea centrului orașului și provocând un incendiu și degajarea unui nor mare de fum.

UPDATE 10:25 O persoană a murit în urma bombardamentului din Kiev

Serviciile de urgență evacuează persoane în urma atacului cu rachete rusești asupra Kievului, două persoane fiind spitalizate, spune primarul Vitali Klitschko. Klitschko anunță că există persoane prinse sub dărâmăturile unei clădiri de 9 etaje din Kiev, care a fost lovită de o rachetă rusească la începutul zilei de duminică. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a precizat într-un comunicat că o clădire a luat foc, iar trei etaje superioare au fost parțial distruse.

O parte dintre locuitori au fost evacuați, iar două persoane au fost spitalizate, conform Kyiv Independent, citat de Mediafax. Patru explozii au fost auzite la Kiev duminică dimineața, o rachetă lovind un complex rezidențial din apropierea centrului orașului și provocând un incendiu și degajarea unui nor mare de fum. Kievul nu a mai fost bombardat de aproape trei săptămâni. "O rachetă a fost doborâtă de apărarea antiaeriană în regiunea Kiev, resturile au căzut pe un sat", a declarat guvernatorul regiunii Kiev, Oleksi Kouleba, pe Telegram. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a anunțat ulterior că atacul rus asupra Kievului a ucis cel puțin o persoană.

UPDATE 10:00 Poliţia de Frontieră: 12.570 de cetăţeni ucraineni au intrat sâmbătă în România, în scădere uşoară faţă de ziua precedentă

Poliţia de Frontieră anunţă că 12.570 de cetăţeni ucraineni au intrat sâmbătă în România, în scădere cu 2,6 % faţă de ziua precedentă. ”În data de 25.06.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 132.550 de persoane, dintre care 12.570 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 2,6% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 7.583 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 4,1%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.265 cetăţeni ucraineni (scădere cu 5%)”, a transmis duminică Poliţia de Frontieră, potrivit news.ro.

De la declanşarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 25.06.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.324.823 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 1.359.352 ucraineni.

UPDATE 09:40 Cel puțin 2 răniți în urma exploziilor din Kiev

Serviciile de urgență evacuează persoane în urma atacului cu rachete rusești asupra Kievului, două persoane fiind spitalizate, spune primarul Vitali Klitschko. Klitschko anunță că există persoane prinse sub dărâmăturile unei clădiri de 9 etaje din Kiev, care a fost lovită de o rachetă rusească la începutul zilei de duminică. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a precizat într-un comunicat că o clădire a luat foc, iar trei etaje superioare au fost parțial distruse.

O parte dintre locuitori au fost evacuați, iar două persoane au fost spitalizate, conform Kyiv Independent, citat de Mediafax. Patru explozii au fost auzite la Kiev duminică dimineața, o rachetă lovind un complex rezidențial din apropierea centrului orașului și provocând un incendiu și degajarea unui nor mare de fum. Kievul nu a mai fost bombardat de aproape trei săptămâni. "O rachetă a fost doborâtă de apărarea antiaeriană în regiunea Kiev, resturile au căzut pe un sat", a declarat guvernatorul regiunii Kiev, Oleksi Kouleba, pe Telegram.

UPDATE 09:37 Ucraina a pierdut aproape 1.000 de soldaţi în doar 24 de ore

Soldaţii ucraineni s-au retras din Severodoneţk, oraşul care a fost scena unor lupte crâncene în ultimele săptămâni. Acum, ruşii stăpânesc aproape în totalitate regiunea Luhansk şi o bună parte din Donbas. Zelenski promite că va recuceri aceste teritorii, dar cere pentru asta mai multe arme Occidentului. Trupele ruse şi-a înteţit bombardamentele în estul Ucrainei. Doar ieri, susţine ministerul rus al Apărării, 780 de militari ucraineni au fost ucişi. Iar 8 tancuri, trei lansatoare de rachete şi 13 blindate au fost distruse.

UPDATE 08.31 Boris Johnson le-a cerut liderilor G7 să nu "abandoneze Ucraina”

Premierul britanic Boris Johnson le-a cerut, sâmbătă, liderilor G7 să nu "abandoneze Ucraina” după mai bine de patru luni de invazie rusă, avertizând asupra "oboselii" în sprijinirea Kievului şi anunţând ajutor economic suplimentar, scrie lefigaro.fr, citat de news.ro. Guvernul Marii Britanii „este gata să ofere 525 de milioane de dolari” Ucrainei, care se teme că va rămâne fără finanţare în toamnă, sub formă de garanţii pentru împrumuturi de la Banca Mondială, se arată într-un comunicat Downing Street, în ajunul unui summit al liderilor G7 (Franţa, Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Italia, Canada şi Japonia) în sudul Germaniei.

Acest lucru aduce sprijinul financiar şi umanitar total al Londrei la aproximativ 1,8 miliarde de dolari. "Ucraina poate şi va câştiga. Dar ea are nevoie de sprijinul nostru pentru a face acest lucru. Nu este momentul să renunţăm la Ucraina”, a spus Boris Johnson. Liderul britanic s-a arătat în fruntea sprijinului occidental pentru Ucraina în faţa invaziei ruse lansate în februarie. A vizitat Kievul de două ori, iar Londra a oferit armatei ucrainene arme de la început.

UPDATE 08:01 Ruşii au atacat Kievul

Un atac neaşteptat al ruşilor au avut loc în această dimineaţă, la ora 05:30. Armata rusă a bombardat Kievul. Patru rachete au lovit capitala Ucrainei. Mai multe explozii au avut loc duminică dimineața în cartierul istoric Shevchenkivskiy din capitala ucraineană Kiev, a declarat primarul orașului, Vitali Klitschko, pe Telegram. Nu există, deocamdată, informații legate de eventuale victime, anunță Reuters, citat de Mediafax. "Echipaje de ambulanță și salvatori trimiși la fața locului. Informații mai detaliate - mai târziu", a spus Klitschko. "Locuitorii sunt salvați și evacuați din două clădiri".

Cartierul istoric, unul dintre cele mai centrale din Kiev, găzduiește un grup de universități, restaurante și galerii de artă. Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, dar a renunțat la un avans rapid asupra Kievului în fața unei rezistențe acerbe susținute de armele occidentale. De atunci, Moscova și împuterniciții săi s-au concentrat asupra sudului și a Donbasului, un teritoriu estic format din Luhansk și vecinul său Donețk, desfășurând o artilerie copleșitoare în unele dintre cele mai grele lupte terestre din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Zelenski: Nicio rachetă rusească, nicio lovitură nu poate distruge moralul ucrainenilor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în mesajul pentru poporul ucrainean, că nicio rachetă şi nicio lovitură nu poate distruge moralul ucrainenilor, notează news.ro. "45 de rachete a lansat Rusia împotriva noastră. Este a cincea lună a unui război la scară largă. Ocupanţii urmau să captureze cea mai mare parte a ţării noastre în a cincea zi, dar trebuie să organizeze un astfel de spectacol de rachete în luna a cincea, care nu schimbă nimic strategic pentru Rusia. Aceasta este o astfel de fază a războiului - dificilă din punct de vedere moral, dificilă din punct de vedere emoţional. Când ştim că inamicul nu va reuşi, când înţelegem că ne vom putea apăra în continuare statul, dar nu simţim limitele de timp ale acestui lucru, nu simţim câte lovituri, pierderi, eforturi vor mai fi înainte. vedem că victoria este deja la orizont.

Dar nu noi vom fi copleşiţi, ci îi vom învinge. Nicio rachetă rusească, nicio lovitură nu poate distruge moralul ucrainenilor. Şi fiecare dintre rachetele lor este un argument în negocierile noastre cu partenerii. Voi lua parte luni la Summitul G7. Summitul NATO va avea loc săptămâna viitoare. 45 de rachete într-o jumătate de zi şi chiar în ajunul unor astfel de întâlniri. Toate clare. O altă confirmare a poziţiei noastre. Acest lucru confirmă faptul că pachetele de sancţiuni împotriva Rusiei nu sunt suficiente, că Ucraina are nevoie de mai multă asistenţă armată şi că sistemele de apărare aeriană - sistemele moderne pe care le au partenerii noştri - nu ar trebui să fie în zonele de antrenament sau depozite, ci în Ucraina, unde este necesar acum. Este nevoie mai mult decât oriunde altundeva în lume", a spus Zelenski.

Un centru de cercetare nucleară din Ucraina a fost avariat de un bombardament rusesc

Un centru de cercetare nucleară din Ucraina a fost avariat de un bombardament rusesc, a anunțat Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară, noteză Mediafax. Atacul a avariat o parte din clădirile și infrastructura unității, dar nu a afectat zona în care se află combustibilul nuclear, a precizat inspectorul într-o postare online. Autoritatea a adăugat că nivelurile de radiații din zonă au rămas în limite normale. "Probabilitatea unor noi daune care pot afecta în mod direct starea de siguranță nucleară și de radiații rămâne ridicată din cauza bombardamentelor efectuate de trupele rusești", a precizat Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară, conform Sky News.

Clădirea se află în orașul nord-estic Harkov, care a suferit bombardamente grele în primele luni ale războiului. În ultimele săptămâni a cunoscut un calm relativ, dar acesta a fost întrerupt de reluarea bombardamentelor.

Peste 34.700 de soldați ruși au fost uciși, susține Ucraina

Peste 34.700 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina, în urmă cu 122 de zile, susține Ucraina. În actualizarea sa zilnică privind pierderile inamicului, Ministerul de Externe al Ucrainei a raportat că au fost distruse, de asemenea, 217 avioane, 184 de elicoptere și 1.511 tancuri. Rusia nu a furnizat actualizări regulate cu privire la numărul de trupe pe care le-a pierdut, iar Sky News nu a putut verifica independent aceste afirmații.

Rusia va trimite rachete capabile să fie dotate cu focoase nucleare în Belarus

Rusia va trimite rachete capabile să fie dotate cu focoase nucleare în Belarus în următoarele câteva luni, a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin, care l-a primit pe liderul belarus Alexander Lukașenko, informează Mediafax. „În următoarele luni, vom transfera Belarusului sisteme de rachete tactice Iskander-M, care pot folosi rachete balistice sau de croazieră, în versiunile lor convenționale și nucleare", a declarat Putin, citat de The Guardian. De asemenea, el s-a oferit să modernizeze avioanele de război ale Belarusului pentru a le face capabile să transporte arme nucleare, pe fondul creșterii tensiunilor cu Occidentul din cauza Ucrainei. Lukașenko i-a cerut anterior lui Putin să "adapteze" avioanele.

„Multe (avioane) Su-25 sunt în serviciul armatei belaruse. Acestea ar putea fi modernizate într-un mod adecvat", a declarat Putin, adăugând: "Această modernizare ar trebui să fie efectuată în fabricile de avioane din Rusia, iar instruirea personalului ar trebui să înceapă în conformitate cu aceasta". "Vom conveni asupra modului de a realiza acest lucru", a spus Putin. Lukașenko a declarat luna trecută că țara sa a cumpărat din Rusia rachete cu capacitate nucleară Iskander și sisteme antiaeriene antirachetă S-400.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 123 LIVE TEXT. G7 anunță noi sancțiuni împotriva Moscovei. Antony Blinken: Putin a eşuat deja în obiectivul său strategic