"Navele rusești nu mai sunt în siguranță nicăieri". Cum au reuşit ucrainenii aproape să scufunde nava de război Olenegorski Gorniak
Război în Ucraina. Ucraina a atacat cu drone unul dintre cele mai mari porturi ruseşti la Marea Neagră, Novorossiisk, un important nod pentru exporturi şi de unde țițeiul din zona caspică ajunge inclusiv în România. În spatele atacului este Serviciul de Securitate al Ucrainei şi forţele navale ucrainene. Au fost vizate infrastructura portului, dar şi navele staţionate acolo. În urma atacului, navă rusă Olenegorski Gorniak a fost avariată de o dronă şi a luat apă, fiind în pericol de a se scufunda.
Nava de desant Olenegorski Gorniak ar fi fost găurită şi NU mai poate fi folosită în misiuni de luptă, susţin ucrainenii. Imagini publicate de sursele ucrainene arată o navă inclinată mult pe o parte şi remorcată în port. O dronă încărcată cu 450 de kilograme de exploziv a atacat nava, care avea la bord aproximativ 100 de militari ruși, potrivit serviciilor ucrainene.
Moscova a susținut, dimineaţa, la prima oră, că a dejucat atacul asupra bazei de la Marea Neagră, dar mai mulţi bloggeri ruși au confirmat că vasul remorcat este nava de război Olenegorski Gorniak.
Rybar, un influent canal de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, susţine că o dronă a lovit partea stângă a navei iar unul dintre compartimente a fost inundat, dar vasul a rămas pe linia de plutire și va fi repus în misiune după reparații.
"Este curios că drona s-a apropiat de navă fără a fi împiedicată. Probabil că echipajul nu se aștepta la un atac şi nu a luat măsuri pentru distrugerea dronei" scrie Rybar care susţine că toate navele şi vasele trebuie dotate cu echipamente militare pentru a putea respinge dronele.
- Rusia şi-a dublat cheltuielile militare în 2023. O treime din bugetul de stat este folosită pentru finanţarea...
- Baza navală rusească de la Novorossiisk, atacată de ucraineni. Preţul grâului a crescut
- De ce atacă ruşii tot mai aproape de România şi teritoriul NATO? "Apetitul de risc al Moscovei a crescut"
- Ucrainenii au avariat o navă de război amfibie a ruşilor în atacul asupra Novorossiisk. Momentul în care drona...
Agenția de știri de stat RIA Novosti susţine că portul Novorossiisk funcționează în mod normal după atacul de noaptea trecută. "În ceea ce privește navele civile și în port, totul este calm", a transmis Sindicatul Navigatorilor.
Ce făcea în Marea Neagră nava rusească Olenegorski Gorniak
Olenegorski Gorniak, navă din clasa Ropucha, operează în mod normal în Marea Barents şi face parte din Flota Nordică a Rusiei. Este una dintre cele trei nave de debarcare ale Flotei de Nord care sunt prezente în Marea Neagră de când Rusia a început războiul în Ucraina.
Recent era folosită în misiuni de transport de vehicule și bunuri civile către și dinspre Crimeea, potrivit thebarentsobserver.com. Nava este veche de 43 de ani şi poate transporta până la 450 de tone de marfă și 25 de vehicule blindate de transport de trupe. În 2019, a revenit în funcțiune în Flota de Nord după cinci ani de reparații și modernizare.
"Navele și vasele rusești nu se mai pot simți în siguranță nicăieri"
Este pentru prima dată când Ucraina atacă un important port comercial al Rusiei. Atacul vine după ce în ultimele 3 săptămâni Rusia a lovit porturile Ucrainei de la Marea Neagră şi de pe Dunăre, în încercarea de a lăsa Kievul fără infrastructura de export pentru cereale. Atacul este o operațiune remarcabilă a serviciilor speciale ucrainene, care schimbă serios situația din Marea Neagră, susţine jurnalistul ucrainean Iuri Butusov.
"Atacul de succes cu drone asupra navei ruse din Golful Novorossiisk este o operațiune remarcabilă a serviciilor speciale ucrainene, care schimbă serios situația din Marea Neagră. În ciuda măsurilor sporite de a proteja cea mai mare bază navală și cel mai mare port comercial, Marina Rusă, după cum s-a dovedit, nu este în măsură să se apere împotriva atacurilor dronelor maritime ucrainene.
Dronele au demonstrat caracteristici tehnice remarcabile: pentru a planifica un atac asupra Novorossiisk și Podul Crimeei este nevoie de o dronă cu o rază de acțiune de peste 1.000 km și un sistem de control de înaltă calitate. Adică, Ucraina poate ataca orice obiect rusesc din Marea Neagră. Acum Rusia trebuie să concentreze și mai multe forțe pentru apărarea porturilor și navelor sale, adică să cheltuiască resurse uriașe.
Toate acestea au fost făcute literalmente de la zero, deoarece înainte de începerea invaziei ruse, Ucraina nu a dezvoltat astfel de tipuri de arme. După ce Rusia a atacat porturile și navele din apele ucrainene, a blocat efectiv comerțul maritim al Ucrainei, fură și exportă cereale și metale ucrainene, Ucraina poate limita şi ea acum transportul maritim la fel cum au făcut-o şi ocupanţii.
Comerțul maritim rusesc este o țintă legitimă pentru atacurile ucrainene în semn de represalii. Și nu numai în Marea Neagră, ci și dincolo de granițele Mării Negre. Navele și vasele rusești nu se mai pot simți în siguranță nicăieri", a comentat pe Telegram Iuri Butusov
Atacurile asupra depozitelor de petrol din Crimeea sunt "inevitabile"
Atacurile asupra unei instalații de stocare a petrolului din Crimeea sunt "inevitabile" susţin ucrainenii. "Toată lumea știe că există o instalație masivă de stocare a petrolului în Feodosia, unde pot fi stocate rezerve foarte mari pentru flota Mării Negre. Este clar că rușii vor apăra această zonă. Și este clar că logistica inamicului este concentrată într-o oarecare măsură în aceste locuri. Iar aprovizionarea cu combustibil este o componentă foarte importantă a pregătirii pentru luptă. Prin urmare, exploziile vor înflori. Este inevitabil", a spus Natalia Humeniuk, o purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene.
Comentariile ei vin după ce au circulat informații conform cărora mai multe drone au vizat instalația din Feodosia, pe coasta de sud a Crimeei. Ministerul rus al Apărării a declarat că, separat, au fost doborâte 13 drone aeriene deasupra Crimeei.
Bloggerul militar rus, Rybar, bine conectat la informaţiile de pe front, a semnalat că, în atacul de noaptea trecută, dronele au avut rute diferite peste Crimeea. Primele șase au fost suprimate de războiul electronic. "Atacul principal al inamicului a fost concentrat pe Feodosia, unde trupele ruse au doborât șapte drone (trei cu sisteme S-400 şi patru cu tunuri antiaeriene ZU-23-2), iar una a fost anihilată de sisteme de război electronic", potrivit lui Rybar. O dronă a aterizat în apropierea unui depozit de petrol din oraș, nu există încă date despre daune, a mai scris acesta.
Toate declaraţiile ruşilor că au respins un atac "sunt false"
Nava militară rusă Olenegorski Gorniak a fost avariată în cursul unui atac cu dronă maritimă desfăşurat de agenţia de securitate ucraineană SBU şi forţele navale ucrainene vineri în apropiere de portul rus Novorossiisk, a afirmat o sursă ucraineană din sectorul informaţiilor citată de Reuters.
"Ca rezultat al atacului, Olenegorski Gorniak a suferit o fisură gravă şi în prezent nu poate desfăşura misiuni de luptă", a declarat sursa pentru Reuters. "Toate declaraţiile ruse despre un atac respins sunt false", a adăugat aceasta. Sursa a distribuit de asemenea o filmare neclară care pare să fi fost realizată cu o dronă maritimă ce abordează lateral o navă mare, după care filmul se întrerupe brusc. Filmarea nu a putut fi verificată deocamdată de Reuters.
O altă sursă aflată la curent cu operaţiunile portuare a afirmat că o navă mare rusă a trebuit tractată la doc pentru că nu se putea deplasa singură, ca urmare a avarierii. Această a doua sursă, care nu a precizat despre ce navă este vorba, a menţionat că activităţile de încărcare a petrolului şi cerealelor continuă în port, care şi-a reluat operaţiunile obişnuite la câteva ore după atac.
Ministerul rus al Apărării a anunţat mai devreme vineri că o bază navală rusă din apropiere de portul Novorosisk de la Marea Neagră a fost atacată cu drone maritime ucrainene, care au fost însă distruse de navele de război ruse. Ucraina a folosit în mod repetat drone maritime echipate cu explozibil pentru a riposta flotei navale ruse care domină Marea Neagră şi i-a permis Moscovei să împiedice exportul de cereale ucrainene pe ruta sa de export favorită, menţionează Reuters.
Portul Novorossiisk este unul dintre cele mai mari de la Marea Neagră şi un terminal major pentru exporturile de petrol şi produse petroliere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰