Antena Meniu Search
x

Ucraina, ţinta unui atac cibernetic masiv. UE îşi mobilizează toate resursele pentru a o ajuta

Mai multe site-uri care aparţin guvernului ucrainean au căzut vineri, în urma unui atac cibernetic care a vizat și mai multe ambasade.

de Redactia Observator

la 14.01.2022, 13:51

Atac cibernetic în Ucraina
Atac cibernetic în Ucraina - Shutterstock

Ministerul de Externe și cel al Educației au fost printre cele afectate, alături de ambasadele din Marea Britanie, SUA și Suedia, scrie BBC. Înainte ca site-urile să dispară, a apărut un mesaj care îi avertizează pe ucraineni să „se pregătească pentru ce e mai rău”.

Nu era clar cine se află în spatele atacului, dar un purtător de cuvânt a spus că atacurile cibernetice anterioare au venit din Rusia. Moscova nu a comentat încă incidentul. Cu toate acestea, guvernul Ucrainei a fost supus unei presiuni intense din partea Rusiei, cu o adunare de aproximativ 100.000 de soldați ruși în apropierea granițelor sale.

Serviciul de securitate al Ucrainei spune că în doar nouă luni anul trecut a „neutralizat” 1.200 de atacuri sau incidente cibernetice.

Tensiuni şi atacuri cibernetice

Pe acelaşi subiect

La începutul atacului de vineri, pe site-urile piratate a fost postat un mesaj în trei limbi, ucraineană, rusă și poloneză.

„Ucraineană! Toate datele dumneavoastră personale au fost încărcate pe internetul public. Acesta este pentru trecutul tău, prezentul și viitorul tău”, se spunea în mesaj. Serviciul de Securitate din Kiev a declarat ulterior că nu au fost scurse date personale, conform evaluărilor inițiale, și că niciun conținut nu a fost modificat.

Printre site-urile vizate a fost site-ul Diia, un sistem cheie care conține servicii guvernamentale care stochează date și certificate personale de vaccinare. Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că toate resursele acesteia sunt mobilizate pentru a ajuta Ucraina să facă față „acest tip de atac cibernetic”. O serie de site-uri au fost suspendate pentru a preveni răspândirea atacului, a spus guvernul, în timp ce serviciul de securitate a spus că multe au fost deja restaurate.

Reacţia Uniunii Europene

Ununea Europeană (UE) condamnă un atac cibernetic, vineri, vizând mai multe site-uri guvernamentale ucrainene şi mobilizează toate mijloacele pentru a ajuta Kievul, a anunţat, la Brest, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi Securitate Josep Borrell.

”Am convocat o reuniune de urgenţă a ambasadorilor Comitetului Politic şi de Securitate al UE pentru a vedea cum putem acţiona şi ce asistenţă tehnică să oferim Ucrainei”, a anunţat Josep Borrell, care prezidează o reuniune informală a minisştrilor de Externe din UE la Brest, în vestul Franţei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Ucraina, ţinta unui atac cibernetic masiv. UE îşi mobilizează toate resursele pentru a o ajuta