Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin, ameninţat personal cu sancţiuni de americani. Stupoare la Kremlin: Rupem relațiile cu SUA

Dacă America adoptă sancţiuni împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin în cazul unei agresiuni a Rusiei în Ucraina "depăşeşte o limită" şi ar echivala cu ruperea relaţiilor dintre Rusia şi SUA, a denunţat joi Kremlinul. Declaraţia vine după prezentarea unui proiect de sancţiuni în senatul american.

de Redactia Observator

la 13.01.2022, 17:33

Vladimir Putin, ameninţat personal cu sancţiuni de americani. Stupoare la Kremlin: Rupem relațiile cu SUA
Vladimir Putin, ameninţat personal cu sancţiuni de americani. Stupoare la Kremlin: Rupem relațiile cu SUA - Getty Images

Kremlinul a criticat dur un proiect de lege prezentat miercuri de democrații din Senatul Statelor Unite care ar viza sancțiuni pentru oficiali militari și guvernamentali ruși de top, inclusiv președintele Vladimir Putin, precum și instituții bancare cheie, dacă Rusia atacă Ucraina. 

"Sancţiunile împotriva unui şef de stat reprezintă o măsură care depăşeşte o limită, aceasta ar echivala cu o rupere a relaţiilor", a denunţat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, subliniind că propunerea senatorilor democraţi americani "nu contribuie la stabilirea unei atmosfere constructive în cadrul discuţiilor", relatează Agerpres, citând Reuters. 

Americanii vor să-i impună sancțiuni chiar lui Vladimir Putin

Kremlinul consideră drept "extrem de negativ" pachetul de sancţiuni propus cu o zi în urmă de o serie de democraţi din Senatul SUA, apreciind că aceasta pare o încercare de a pune presiune asupra Moscovei, potrivit Reuters. "Impunerea de sancţiuni împotriva unui şef de stat este o măsură scandaloasă", a spus Peskov, avertizând că Rusia va răspunde numaidecât la un astfel de demers, potrivit TASS.

Pe acelaşi subiect

Un grup de senatori democraţi de rang înalt au prezentat miercuri un nou pachet de sancţiuni care îl vizează inclusiv pe preşedintele Vladimir Putin şi prevede acordarea unui ajutor financiar Kievului în cazul unei invazii ruse în Ucraina. Legea intitulată "Apărarea suveranităţii Ucrainei" prevede sancţiuni împotriva şefului statului rus, premierului Mihail Mişustin, unor înalţi responsabili militari şi mai multor entităţi din sectorul bancar rus.

Trei runde de negocieri între Rusia și SUA la Geneva, Bruxelles și Viena încheiate cu eșecuri

Luni, discuţii tensionate au reunit la Geneva delegaţiile conduse de viceministrul rus de externe Serghei Riabkov şi subsecretarul de stat american Wendy Sherman. Miercuri, NATO şi Moscova au avut discuţii la Bruxelles, în finalul cărora au constatat "divergenţe" profunde între cele două părţi cu privire la securitatea în Europa. Joi, a venit runda 3, reuniune cu Rusia în cadrul Organizaţiei pentru Securitate sau Cooperare în Europa (OSCE), la Viena. La final, americanii au transmis că nu vor accepta ''şantajul'' Moscovei şi nici cererea acesteia de menţinere a ''sferelor de influenţă”.

"Ne-am dori ca bunul simţ să prevaleze", a adăugat Peskov, subliniind că Rusiei "nu i-a lipsit" şi "nu îi lipseşte voinţa politică de a continua dialogul". Acuzată de americani şi europeni de pregătirea unui atac împotriva vecinului său ucrainean, un aliat al Occidentului, Rusia susţine că desfăşurarea a zeci de mii de soldaţi ruşi la frontiera cu Ucraina reprezintă o reacţie la prezenţa crescând şi ostilă a NATO în ceea ce Moscova consideră a fi zona sa de influenţă.

Rusia vrea tratat că NATO nu se mai extinde

Rusia dă asigurări că nu are "intenţia de a ataca Ucraina", dar cere semnarea unui tratat care să interzică orice fel de extindere viitoare a NATO, o solicitare considerată inacceptabilă de către Occident. Totodată, Kremlinul a făcut o evaluare sumbră a primelor două runde de discuţii pe teme de securitate care au avut loc săptămâna aceasta între Rusia, SUA şi NATO, calificându-le drept "lipsite de succes", constatând dezacorduri în privinţa problemelor fundamentale. După cea de-a treia întâlnire, din cadrul OSCE, Rusia a avertizat că în lipsa unui ''răspuns constructiv'' din partea Occidentului va acţiona pentru a-şi proteja securitatea naţională şi a asigura echilibrul strategic.

Peskov, citat de Reuters, a adăugat totuşi că primele două runde de discuţii au produs unele "nuanţe pozitive", dar Rusia doreşte rezultate concrete, nu nuanţe, a adăugat el. În acest context, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat miercuri că "nimeni nu ar trebui să fie surprins dacă Rusia va răspândi dezinformări cu privire la angajamente care nu au fost luate după discuţiile cu SUA sau dacă va provoca ceva, ca pretext pentru o destabilizare mai mare în Ucraina", potrivit Reuters. "Rugăm pe toată lumea să nu cadă în capcana dezinformărilor permanente ale Rusiei", a declarat Price jurnaliştilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin, ameninţat personal cu sancţiuni de americani. Stupoare la Kremlin: Rupem relațiile cu SUA