Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Riscul unui război în Europa este uriaș, afirmă noul preşedinte al OSCE. Nou eșec la negocierile între ruși și americani

Riscul unui război în Europa este uriaș - cel mai mare din ultimii 30 de ani. Este opinia ministrului de externe al Poloniei, noul preşedinte al OSCE, care a participat ieri la dialogul dintre Rusia şi Occident. Discuţiile s-au încheiat din nou fără rezultat: Statele Unite şi aliaţii lor au respins ca inacceptabile cererile Moscovei.

de Redactia Observator

la 14.01.2022 , 09:32

  • Riscul unui război în Europa este uriaș, afirmă noul preşedinte al OSCE. Nou eșec la negocierile între ruși și americani

Ambele părţi susţin că vor continua dialogul dar, în acelaşi timp, pregătesc şi măsuri de forţă. Rusia vine cu o ameninţare inedită: instalează noi baze militare în Cuba sau Venezuela, la porţile SUA.

Zbigniew Rau, ministrul polonez de Externe: Se pare că riscul unui război în zona OSCE este, în acest moment, mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani. 

Declaraţia pesimistă a ministrului polonez de externe a anticipat eşecul previzibil al discuţiilor pentru reducerea tensiunii dintre Rusia şi Ucraina şi întărirea stabilităţii în Europa. După ce a mobilizat 100.000 de militari la graniţa Ucrainei, Rusia pretinde ca NATO să-şi abandoneze, practic, membrii est-europeni şi să revină pe poziţiile din timpul Războiului Rece. Bineînţeles, Statele Unite şi aliaţii lor europeni nici nu pot lua în discuţie o asemenea cerere. 

Vezi și

Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene: Nu trebuie să fii un geniu al diplomaţiei ca să-ţi dai seama că propunerile Rusiei erau greu de acceptat pentru lumea occidentală.  

Pe acelaşi subiect

Statele Unite au în vedere noi sancţiuni

Uniunea Europeană a prelungit, prin urmare, sancţiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeei. Iar Statele Unite au în vedere noi sancţiuni pe lângă cele deja în vigoare. În replică, Rusia afirmă că se simte ameninţată şi se plânge că Occidentul nu îi ia în seamă interesele de securitate. Diplomaţii ruşi susţin că dialogul trebuie să continue dar că, în acest moment, nu mai are rost. Comandanţii militari vor fi cei chemaţi să-şi prezinte opţiunile în faţa lui Vladimir Putin. 

Serghei Riabkov, ministrul adjunct de externe rus: Preşedintele Rusiei s-a exprimat de multe ori pe acest subiect, a vorbit, de exemplu, despre măsurile de ordin militar ale flotei ruse, în cazul în care situaţia evoluează în direcţia unor provocări la adresa Rusiei. 

Kremlinul nu a luat, totuşi, decizia să treacă la ofensivă împotriva Ucrainei, potrivit serviciilor de informaţii ale Statelor Unite. La Washington se mai dă o şansă diplomaţiei, dar fără un termen precis pentru reluarea discuţiilor. 

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al SUA: Suntem pregătiţi să continuăm, prin diplomaţie, pentru a face progrese în ce priveşte securitatea şi stabilitatea în spaţiul euro-atlantic. Suntem la fel de pregătiţi şi dacă Rusia alege o cale diferită. 

Rusia amenință cu baze militare în Cuba şi Venezuela

Replica Rusiei ar putea veni, însă, nu în Ucraina, ci într-un loc la care americanii se aşteaptă, poate, mai puţin: propriul lor continent. 

Reporter: Ar fi posibilă desfăşurarea infrastructurii militare a Rusiei în afara Europei, de exemplu în Venezuela sau Cuba?

Serghei Riabkov, ministrul adjunct de externe rus: Eu nu aş dori nici să confirm, nici să exclud aşa ceva. 

Ideea unor instalaţii militare ruseşti în Cuba aminteşte de "criza rachetelor" din 1962, când Uniunea Sovietică şi Statele Unite s-au aflat, şi atunci, la un pas de război. Dar consilierul pentru securitate al Casei Albe nu pare prea îngrijorat. < se poate pune ilustraţie din CUBA, v mai jos >

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al SUA: Nu voi răspunde la vorbe goale din comentarii publice pe un subiect care nu a fost abordat în Dialogul pentru Stabilitate Strategică. Dacă Rusia ar lua măsuri în această direcţie, vom da un răspuns decisiv. 

Nici cubanezii nu par prea încântaţi să se trezească în prima linie a unui conflict ruso-american, potrivit corespondenţilor occidentali de pe insulă. Deocamdată, focarul tensiunii se află în Europa. Şi, din păcate, dat fiind impasul negocierilor, ieşirea din criză nu se întrevede prea curând.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Riscul unui război în Europa este uriaș, afirmă noul preşedinte al OSCE. Nou eșec la negocierile între ruși și americani