Antena Meniu Search
x

Eșec după eșec în "negocierile" SUA-Rusia. UE extinde sancțiunile împotriva Kremlinului, iar Europa de Est stă pe un butoi cu pulbere

Uniunea Europeană a prelungit joi sancţiunile economice împotriva Rusiei cu încă şase luni pentru că ţara nu şi-a respectat angajamentele faţă de acordul de pace din Ucraina. Potrivit emisarului rus Aleksandr Lukaşevici, Rusia nu a primit niciun răspuns clar privind garanţiile de securitate la nivel european în cursul reuniunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

de Redactia Observator

la 13.01.2022, 22:28

- Profimedia

Măsurile vizează sectoarele financiare, energetice şi de apărare ale Rusiei, precum şi bunurile care pot fi utilizate atât în ​​scopuri civile, cât şi militare. Mişcarea face parte dintr-o revizuire continuă şi nu sunt legate de tensiunile actuale legate de acumularea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei. Fac parte dintr-o serie de sancţiuni impuse Rusiei în 2014, după ce aceasta a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei şi sunt legate de respectarea acordului de pace de la Minsk din 2015. UE a reînnoit sancţiunile, care vor rămâne în vigoare cel puţin până pe 31 iulie, deoarece Rusia „nu a implementat pe deplin” acordul de pace, potrivit AP.

Uniunea Europeană extinde sancţiunile impuse Rusiei

Mişcarea limitează accesul băncilor şi companiilor ruse la pieţele de capital din UE şi interzice asistenţa financiară sau intermedierea instituţiilor financiare ruse. Opreşte toate importurile, exporturile sau transferurile de echipamente de apărare şi limitează accesul Rusiei la unele tehnologii „sensibile” utilizate în producţia de petrol.

De asemenea, Uniunea Europeană colaborează cu Statele Unite pentru a se asigura că niciun acord cu Rusia nu va fi decis fără aprobarea ţărilor europene. „Am avut o coordonare extrem de strânsă cu Statele Unite în ultimele zile", a declarat Josep Borrell Fontelles, conform agenţiei Reuters, cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor UE ai Apărării, desfăşurată în oraşul francez Brest. „Avem asigurări că nu va fi decis şi nu va fi negociat nimic fără coordonarea strânsă cu Europa şi fără participarea europenilor”, a subliniat oficialul UE.

Pe acelaşi subiect

Diplomaţi din Statele Unite şi Rusia s-au întâlnit luni, în oraşul elveţian Geneva, pentru negocieri pe tema stabilităţii strategice. „Am prezentat o serie de idei prin care ambele ţări pot acţiona în sensul intereselor de securitate şi pentru îmbunătăţirea stabilităţii strategice. Statele Unite au propus o nouă întâlnire, pentru a discuta mai detaliat aceste teme bilaterale”, a declarat, după reuniune, subsecretarul de Stat american Wendy Sherman, precizând că Rusia „nu poate dicta termenii politicilor externe ale altor ţări” şi nici modul în care se extinde Alianţa Nord-Atlantică.

Peste 14.000 de oameni au fost ucişi în luptele dintre trupele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de ruşi în estul Ucrainei.

Rusia acuză SUA şi NATO: "Ameninţări directe şi imediate"

"În mod regretabil, nu am auzit niciun răspuns adecvat sau vreo reacţie din partea partenerilor la propunerile noastre. Totul s-a învârtit în jurul preocupărilor lor privind presupusul comportament agresiv al Rusiei, în special în contextul ucrainean. Au interpretat în modul propriu principiul indivizibilităţii securităţii prevăzut în documentele OSCE", a declarat joi seară ambasadorul rus, Aleksandr Lukaşevici, după reuniunea OSCE desfăşurată la Viena.

Diplomatul rus a acuzat Statele Unite şi NATO că instalează sisteme de atac pe teritoriile ţărilor est-europene, relatează Mediafax. "Noi am pus accentul pe comportamentul SUA şi NATO, care continuă să dezvolte din punct de vedere militar statele care au aderat la Alianţă, instalând sisteme de atac, ceea ce constituie ameninţări directe şi imediate pentru interesele naţionale ale Federaţiei Ruse", a subliniat Aleksander Lukaşevici, citat de agenţia Tass.

Diplomatul rus afirmă că, în cursul reuniunii OSCE, reprezentanţii statelor membre au preferat să discute despre agenda Poloniei, care a preluat Preşedinţia organizaţiei. "Cele mai multe state membre au preferat să observe priorităţile Poloniei, deşi OSCE are propia agendă, care a acumulat multe probleme sistemice. Deşi se numeşte Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, activităţile se concentrează pe spaţiul post-sovietic", a subliniat Aleksander Lukaşevici"În acest moment, este într-adevăr dezamăgitor", a atras el atenţia, conform Reuters.

Negocieri NATO - Rusia pe tema garanţiilor de securitate

Reuniunea OSCE de la Viena a fost organizată în contextul negocierilor dintre NATO şi Rusia pe tema garanţiilor de securitate. A fost precedată zilele trecute de negocieri directe SUA-Rusia şi de o sesiune a Consiliului NATO-Rusia.

În cursul reuniunii OSCE, ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a afirmat că "riscurile unui război în spaţiul OSCE sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani"Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a observat că recentele contacte diplomatice cu Occidentul confirmă "un impas" şi "diferenţe de abordări", subliniind însă că "dialogul este încă în curs, pe multe niveluri şi în multe direcţii".

Administraţia Vladimir Putin cere Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice garanţii că nu vor instala echipamente militare ofensive în apropierea frontierelor ruse. De asemenea, Rusia se opune extinderii NATO spre est.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Eșec după eșec în "negocierile" SUA-Rusia. UE extinde sancțiunile împotriva Kremlinului, iar Europa de Est stă pe un butoi cu pulbere