Video Ucrainenii ar putea lovi departe de granițe cu sistemele ATACMS și Storm Shadow, dacă primesc undă verde de la SUA
Este ziua care poate schimba deciziv soarta războiului de lângă graniţele noastre. Statele Unite sunt la un pas de a da undă verde Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune. Este una dintre liniile roşii peste care Kremlinul a avertizat că nu va trece. Una dintre armele de ultimă generaţie oferite de Occident armatei ucrainene ar putea lovi Piaţa Roşie din Moscova.
Secretarul de stat american, Anthony Blinken, şi ministrul de Externe britanic, David Lammy, au ajuns cu trenul la Kiev. Cei doi se vor întâlni cu mai mulţi oficiali de rang înalt şi ar urma să poarte discuţii ce vor schimba cursul războiului de la graniţă.
"Nu excludem (n.r. - folosirea sistemelor cu rază lungă), nu excludem niciodată. Dar dacă o facem, vreau să ne asigurăm că va fi făcută în aşa fel încât să-i ajute pe ucraineni să-şi atingă scopurile", a declarat Antony Blinken.
O analiză a Institutului pentru Studiul Războiului arată că Putin anticipează o posibilă ridicare a restricţiilor impuse Ucrainei. Liderul de la Kremlin şi-a mutat 90 la sută dintre avioanele de luptă de la graniţa cu Ucraina.
"Vedem că Statele Unite ale Americii încearcă să-şi menţină dominanţa militară şi politică globală cu orice cost. Folosind Ucraina, vor să provoace o înfrângere strategică ţării noastre. Vreau să subliniez că Rusia trebuie să fie pregătită pentru escaladarea situaţiei", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.
- Cum va reacţiona Rusia dacă Ucraina îi va ataca teritoriul cu rachete ATACMS? Reacţie de la Kremlin: "Nu va fi...
- De ce s-a dus Blinken la Kiev? Ucraina trebuie să găsească un plan B. Kievul trebuie să-şi definească obiective...
- Ucraina trimite pe front "Văduva Neagră". Ce poate face noua dronă în care Kievul îşi pune toate speranţele
Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat şi apropiat a lui Putin, a avertizat Moscova va considera NATO parte a războiului dacă o rachetă de producţie occidentală traversează linia frontului.
În cazul în care Ucraina va primi permisiunea să lovească ţintele ruse, Kievul are la dispoziţie 2 sisteme de ultimă generaţie, capabile să lovească 245 de instalaţii militare aflate în raza lor de acţiune
Primul este sistemul american ATACMS, cu rachete aer-sol şi cu un cost de producţie de peste 1,5 milioane de dolari. Proiectilele pot lovi ţintele aflate la 300 de kilometri distanţă, cu o încărcătură explozivă de 200 de kilograme.
ATACMS și Storm Shadow, rachetele cu rază lungă ale Ucrainei
Piesa de rezistenţă cu care ucrainenii ar putea să-l ţină pe Putin în şah este sistemul britanic Storm Shadow. Racheta de croazieră este lansată din aer, iar fabricarea ei costă 2,5 milioane de dolari şi poate să lovească ţintele aflate sute de kilometri distanță, inclusiv inima Rusiei - Moscova.
"Nu este atât de simplu, "Oh, ar trebui să aibă sistemul ăsta sau sistemul acela?" Sunt mai multe lucruri de luat în calcul. Ştiu să-l folosească? Unele sisteme sofisticate cer antrenament, iar ăsta e unul din celelalte lucrurile pe care le-am făcut. Pot să-i asigure mentenanţa?", a declarat Blinken.
Ruşii încearcă să elimine o astfel de probabilitate şi au lansat o ofensivă puternică în regiunea Kursk. O coloană uriaşă cu peste 10 tancuri şi blindate se îndreaptă spre Korenevo, satul cu 6.000 de locuitori. Bloggerii militari ruşi spun că alte 4 aşezări au fost cucerite în doar 24 de ore.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰