Antena Meniu Search
x

Ucrainenii au doborât 4 aeronave ruseşti cu sistemul Patriot în Briansk. 11 piloţi au murit în cea mai neagră zi pentru aviaţia rusă

Război în Ucraina. Un canal de Telegram afiliat Forţelor Aeriene Ruse a confirmat miercuri că pe 13 mai în regiunea rusă Briansk, aflată la graniţa cu Ucraina, au fost doborâte 4 aeronave ruseşti cu ajutorul sistemelor Patriot. În total 11 piloţi ruşi au murit atunci. Iniţial, era confuzie în armata rusă, care nu știa cum i-au doborât ucrainenii două elicoptere și două avioane.

de Redactia Observator

la 24.05.2023, 18:27

Ucrainenii au doborât 4 aeronave ruseşti cu sistemul Patriot în Briansk. 11 piloţi au murit în cea mai neagră zi pentru aviaţia rusă
Ucrainenii au doborât 4 aeronave ruseşti cu sistemul Patriot în Briansk. 11 piloţi au murit în cea mai neagră zi pentru aviaţia rusă - Profimedia

"Pe 13 mai 2023, 4 aeronave ruse au fost doborâte de sistemul de apărare aeriană Patriot de pe teritoriul Ucrainei. 11 piloți au fost uciși" este mesajul publicat pe Telegram de Fighterbomber, un canal afiliat Forţelor Aeriene Ruse. În acea zi, Rusia a pierdut un avion Su-34, un Su-35 și două elicoptere Mi-8,  în apropierea graniţei ucrainene, într-un atac aproape simultan. A fost o zi neagră pentru aviaţia rusă şi una dintre cele mai grele pierderi suferite de forţele aeriene ruse într-o singură zi de la începutul războiului din Ucraina. 

Este vorba despre un bombardier Su-34, un avion de vânătoare Su-35 şi două elicoptere Mi-8, care alcătuiau un grup de raid şi care au fost "doborâte aproape simultan" în ceea ce ruşii au numit "o ambuscadă" în regiunea Briansk.

Potrivit rapoartelor de atunci, avioanele urmau să efectueze un atac cu rachete asupra unor ţinte din regiunea ucraineană Cernihiv, în timp ce elicopterele urmau să le ofere sprijin şi să recupereze piloţii dacă ar fi fost doborâte de inamic. Toate cele patru aparate nu s-au mai întors la aerodrom. Cele două elicoptere Mi-8 ale Forţelor Aeriene Ruse au fost doborâte la periferia oraşului Klinţi. Imediat pe reţelele de socialializare au început să circule fotografii şi filmări cu momentele în care aparatele de zbor erau doborâte sau ardeau. 

Bloggeri militari ruşi au înaintat mai multe scenarii. Se credea că lansările de rachete ar fi venit de la sol, astfel că poliţia din Briansk a fost pusă în alertă, declarând un plan de prindere a sabotorilor. Canalul de analize militare, pro-rus, Rybar, a vehiculat că MiG-urile 29 primite de ucraineni din Polonia sunt modernizate la standarde NATO, ceea ce înseamnă că pot lansa rachete aer-aer AIM-120, cu o rază de acțiune de până la 70 km. 

Nu a existat o reacţie oficială din partea Ucrainei, care de obicei refuză să comenteze informaţii privind atacuri în interiorul Rusiei. Cu toate acestea, într-un mesaj pe Twitter, Mykhailo Podolyak, consilier principal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a numit incidentul "Justiţie ... şi karma instantanee".

Pe 16 mai, ruşii anunţau că un lovit un sistem "Patriot" la Kiev cu o rachetă "Kinjal". Pe 19 mai, Pentagonul afirma că bateria Patriot avariată în Ucraina este din nou operaţională.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii au doborât 4 aeronave ruseşti cu sistemul Patriot în Briansk. 11 piloţi au murit în cea mai neagră zi pentru aviaţia rusă