Antena Meniu Search
x

Ucrainenii confirmă că mercenarii Wagner au început să se retragă din Bahmut. Locul lor este luat de trupele armatei ruse

Guvernul ucrainean a declarat joi că unităţi ale grupului de mercenari Wagner au fost înlocuite de trupe regulate ruse în suburbiile oraşului Bahmut (est), după ce liderul companiei militare private ruseşti, Evgheni Prigojin, a anunţat că a început transferul poziţiilor către armată, relatează EFE. "În suburbiile Bahmut, inamicul a înlocuit unităţile Wagner cu unităţi ale armatei regulate", a afirmat ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, adăugând că 'wagnerii' ('wagnerovţî') continuă să fie prezenţi în interiorul acestui oraş din estul Ucrainei, devastat de lupte grele în ultimele opt luni, conform Agerpres.

de Redactia Observator

la 25.05.2023, 15:48

Evgheni Prigojin, finanțatorul Grupului Wagner
Ucrainenii confirmă că mercenarii Wagner au început să se retragă din Bahmut. Locul lor este luat de trupele armatei ruse - Profimedia

Patronul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat la 21 mai că luptătorii săi şi-au îndeplinit misiunea de a cuceri complet Bahmut şi a anunţat că se vor retrage pentru a preda armatei ruse controlul oraşului. Kievul, la rândul sau, susţine că trupele sale continuă să opună rezistenţă în unele zone ale oraşului.

Cu privire la presupusele bastioane ucrainene rămase, Maliar a indicat că "trupele noastre controlează periferia oraşului în partea de sud-vest a cartierului Samoliot" (n.r. Avionul), numele unuia dintre cartierele în care forţele ucrainene au opus o rezistenţă acerbă. Forţele ruse, potrivit ei, încearcă să oprească - cu ajutorul artileriei - înaintarea trupelor ucrainene pe flancuri la Bahmut, unde armata ucraineană i-a făcut pe ruşi să se retragă câţiva kilometri în ultimele zile.

"Inamicul desfăşoară unităţi suplimentare pentru întărirea flancurilor", a mai spus Maliar, care în declaraţii făcute anterior evocase posibilitatea ca trupele ruse, care controlează complet sau aproape integral oraşul Bahmut, să fie expuse tirurilor ucrainene din jurul acestuia.

Pe acelaşi subiect

Atacuri respinse în Avdiivka şi Mariinka

Viceministrul ucrainean al apărării a comunicat de asemenea despre atacuri ruseşti respinse de forţele ucrainene în zona localităţilor Avdiivka şi Mariinka, situate la fel ca Bahmut în estul ţării. Maliar a mai spus că se duc "lupte" grele la Kupiansk, unde ruşii "au suferit pierderi" în "încercarea de a captura un cap de pod pentru a avansa mai departe".

La rândul său, Rusia a comunicat joi că a respins un nou atac asupra portului Sevastopol din peninsula anexată Crimeea, principala bază a Flotei sale din Marea Neagră, potrivit EFE. "În cursul nopţii, armata noastră a respins un alt atac cu drone asupra Sevastopol', a indicat pe contul său din Telegram şeful entităţii federale Sevastopol, Mihail Razvojaiev.

În zona Kacea, forţele Flotei din Marea Neagră au doborât două aparate fără pilot cu arme de calibru mic, în timp ce alte câteva drone au fost anihilate prin metode de "război radio-electronic". Potrivit lui Razvojaiev, niciun obiectiv din oraş nu a fost avariat.

Baza navală rusă din Sevastopol a fost ţinta mai multor atacuri ucrainene cu drone: la 7 mai, guvernatorul local a raportat că portul a fost atacat de cel puţin 10 drone ucrainene, care au fost respinse de apărarea antiaeriană rusă. La 24 aprilie, Ministerul rus al Apărării a declarat că a fost respins un atac cu trei drone navale care se îndreptau spre golful Sevastopol, ceea ce a determinat autorităţile ruse să adopte măsuri suplimentare de protejare a bazei navale ruse din Crimeea, conform agenţiei de presă citate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii confirmă că mercenarii Wagner au început să se retragă din Bahmut. Locul lor este luat de trupele armatei ruse