Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Prigojin dezvăluie pierderile Ucrainei şi ale forţelor Wagner la Bahmut: Rusia riscă o revoluție dacă elitele nu iau războiul în serios

Război în Ucraina. Într-un interviu cu un blogger militar rus, Evgheni Prigojin a susținut că trupele sale sunt cele mai bune din lume, dar a recunoscut că Ucraina are în prezent "una dintre cele mai puternice armate". Prigojin a mai spus că peste 10.000 de luptători Wagner au murit în bătălia pentru Bahmut și a recunoscut că Rusia nu a avut prea mult succes în obiectivul de "demilitarizare a Ucrainei". În plus, Prigojin a avertizat că Rusia s-ar putea confrunta cu o revoluţie dacă elita nu ia războiul în serios

de Redactia Observator

la 24.05.2023 , 14:36

Prigojin avertizează că Rusia s-ar putea confrunta cu o revoluție dacă elita ţării nu ia în serios războiul Prigojin avertizează că Rusia s-ar putea confrunta cu o revoluție dacă elita ţării nu ia în serios războiul - Telegram

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, a avertizat că Rusia s-ar putea confrunta cu o revoluţie similară cu cea din 1917 şi ar putea pierde războiul din Ucraina dacă elita ţării nu tratează conflictul cu seriozitate, relatează Reuters. Invazia Rusiei în Ucraina a declanşat unul dintre cele mai sângeroase conflicte din Europa de la finalul celui de Al Doilea Război Mondial şi cea mai mare confruntare dintre Moscova şi Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962. Ucraina are una dintre cele mai puternice armate din lume, a apreciat Prigojin.

Prigojin: Ucraina va încerca să încercuiască Bahmut şi să atace Crimeea

Ucraina pregăteşte o contraofensivă menită să împingă trupele ruse dincolo de frontierele de dinainte de 2014, când Rusia a anexat Crimeea, a declarat Prigojin. Ucraina va încerca să încercuiască Bahmut şi să atace Crimeea, a adăugat el. "Cel mai probabil acest scenariu nu va fi bun pentru Rusia aşa că trebuie să ne pregătim pentru un război dificil", a spus el într-un interviu postat pe canalul său de Telegram. "Suntem într-o asemenea stare că am putea pierde naibii războiul, asta este principala problemă... Trebuie să impunem legea marţială", a mai afirmat el.

Articolul continuă după reclamă

"Există două scenarii - unul optimist, în care nu cred, și unul nu foarte optimist. Primul este că Europa și SUA vor obosi, China va aduce pe toată lumea la masă, iar Rusia va spune "acest pământ este al nostru" și ei vor asculta. Scenariul pesimist este că Ucraina primește rachete, echipamente, are trupe și personal pregătit şi va continua să lupte și să contraatace (posibil cu succes) și să încerce să restabilească granițele din 2014. Acest lucru este rău pentru Rusia, care trebuie să se pregătească pentru un război dificil", a spus Prigojin.

Pe acelaşi subiect

"Trebuie să încetăm să mai construim turnuri de sticlă și să ne îngrășăm, trebuie să ne concentrăm doar pe război, să transferăm toată producția către nevoile militare și să anunţăm valuri suplimentare de mobilizare. Mai întâi trebuie să stabilizăm frontul și abia apoi să ne ocupăm de chestiunile civile" a evalaut  Prigojin.

Prigojin vrea să fie numit "măcelarul lui Putin", nu "bucătarul lui Putin"

Prigojin susţine că perspectiva sa politică este dominată de dragoste pentru patrie şi activitatea în slujba lui Putin. El a mai spus că porecla de "bucătarul lui Putin" este stupidă pentru că nu ştie să gătească şi a remarcat că "măcelarul lui Putin" ar fi o poreclă mai potrivită.

Prigojin avertizează că Rusia riscă o revoluție ca la 1917

Elita Rusiei, a spus el, şi-a protejat copiii de acest război în timp ce copiii ruşilor obişnuiţi au pierit pe front, o situaţie care ar putea provoca tulburări în Rusia. Dacă ruşii obişnuiţi continuă să-şi primească înapoi copii în sicrie de zinc, în timp ce copiii elitelor stau la soare peste hotare, a spus Prigojin, Rusia s-ar putea confrunta cu tulburări precum revoluţia din 1917, care a dus la război civil. "Societatea cere întotdeauna dreptate", iar dacă nu există dreptate, atunci apar "dispoziții revoluționare", a comentat Prigojin.

"Această divizare se poate termina ca în 1917 cu o revoluție", a spus el. "Mai întâi soldații se vor ridica, iar după aceea, cei dragi se vor ridica. Există deja zeci de mii ca ei - rude ale celor uciși. Și probabil vor fi sute de mii - nu putem evita asta", a mai spus el. 

Prigojin a reluat promisiunea că până pe 1 iunie, trupele Wagner vor transfera "corespunzător" controlul asupra oraşului Bahmut către unitățile Forțelor Armate Ruse. Dacă Ministerul Apărării nu va putea prelua controlul, asta va discredita Forțele Armate Ruse și va arăta că un grup militar privat este mai pregătit pentru luptă decât trupele obișnuite.

Prigojin a lansat şi o ameninţare în cazul în care armata rusă se va retrage din Bahmut. "Dacă Artyomovsk (numele rusesc al Bahmutului) va fi predat, atunci Grupul Wagner va merge mai întâi "în conformitate cu legea, purtând costume, cu mâinile însângerate" pe strada Frunzenskaya (sediul Ministerului Rus al Apărării) pentru a pune întrebări incomode, iar apoi se vor întoarce din nou pentru a salva patria-mamă", a spus Prigojin.

Prigojin: Conducerea militară a Rusiei "a belit-o" în mod repetat în timpul războiului

Prigojin a criticat politica post-sovietică a Rusiei față de Ucraina și a catalogat punerea în aplicare a ceea ce Kremlinul numește "operațiune militară specială" drept neclară, contradictorie și confuză. Conducerea militară a Rusiei "a belit-o" în mod repetat în timpul războiului, susţine Prigojin. Scopul declarat de "demilitarizare a Ucrainei" a eșuat, a apreciat el. 

Potrivit lui Prigojin, Stalin nu ar fi acceptat un astfel de eșec. Atacul din regiunea Belgorod din Rusia arată eșecurile conducerii militare, a spus el, avertizând că Ucraina va încerca să lovească mai adânc în Rusia. Prigojin crede că apărarea teritorială este soluția cea mai pragmatică care ar putea fi luată în condițiile actuale. Nu este sarcina FSB-ului să lupte cu grupurile de sabotaj şi recunoaștere, ci a Ministerul Apărării iar localnicii ar putea ajuta, susţine acesta. 

Prigojin: Wagner a pierdut la Bahmut 20.000 de oameni, Ucraina are 50.000 de morţi şi până la 70.000 de răniţi

Rusia trebuia să mobilizeze mai mulți oameni și să orienteze economia exclusiv spre război, a mai recomandat Prigojin. Wagner a recrutat în timpul războiului din Ucraina aproximativ 50.000 de deţinuţi ruşi condmnaţi, dintre care în jur 20%, adică 10.000 au murit. Din rândul luptătorilor full time Wagner, adică nu deţinuţi, au murit alţi 10.000, a spus el.

Prigojin a vorbit şi de pierderile Ucrainei la Bahmut: 50.000-70.000 de răniți și 50.000 de morți. Reuters nu poate verifica afirmațiile privind numărul de morţi din nicio tabără. Nici Rusia și nici Ucraina nu au făcut publice date privind propriile victime. Ucraina susţine că pierderile Rusiei sunt mult mai mari decât pierderile sale.

Cine ar trebui să conducă militar Rusia: generalii Mizintsev şi Surovikin

Prigojin a spus că ministrul Apărării Serghei Şoigu ar trebui să fie înlocuit de generalul Mihail Mizintsev (Mikhail Mizintsev), supranumit "măcelarul din Mariupol" în timp ce şeful Statului Major General Valeri Gerasimov ar trebui înlocuit cu Serghei Surovikin, supranumit "Generalul Armaghedon" de presa rusă. Întrebat despre credo-ul său politic, Prigojin a spus: "Îmi iubesc patria-mamă, îl servesc pe Putin, Şoigu ar trebui judecat la dracu cu el, și vom lupta mai departe". 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri externe » Prigojin dezvăluie pierderile Ucrainei şi ale forţelor Wagner la Bahmut: Rusia riscă o revoluție dacă elitele nu iau războiul în serios