Antena Meniu Search
x

Ucrainenii forţează încercuirea ruşilor la Bahmut. Arma care i-a ajutat să avanseze pe front. "Înaintăm în sud şi în est"

Război în Ucraina. Forţele Kievului anunţă că înaintează pe frontul de sud şi că i-au respins pe ruşi în est. Unele surse ucrainene, dar şi ruse susţin că ucranenii au intrat în Klișchiivka şi au eliberat  Andriivka, două sate aflate la sud de Bahmut. Informaţiile nu sunt confirmate oficial şi sunt disputate,  dar bloggerii militari ruşi susţin că pe acest front sunt folosite muniţii cu dispersie americane. Şi în sud, ucrainenii au reuşit să avanseze spre Berdiansk. Ar fi înaintat ieri cu 1,7 kilometri spre periferia de nord-est a satului Robotîne din Zaporojie.

de Redactia Observator

la 25.07.2023, 17:20

Ucrainenii forţează încercuirea ruşilor la Bahmut. Arma care i-a ajutat să avanseze pe front. "Înaintăm în sud şi în est"
Soldaţi ucraineni la Klișchiivka la sud de Bahmut - Getty Images

Forțele ucrainene au reuşit să avanseze pe frontul de sud, susţin oficialilor militari de la Kiev și rapoartele de pe câmpul de luptă, relatează CNN. Andrii Kovalov, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat marți că militarii ucraineni "au avut succes în direcția Staromaiorske", la sud de localitatea Velyka Novosilka, pe frontul spre Berdiansk.

Forțele ucrainene "se întăresc controlul asupra unor poziţii cucerite", a spus el, adăugând că trupele ruse "rezistă puternic". Într-o actualizare a situaţiei de pe front, Statul Major a declarat marţi că forțele ruse continuă să se concentreze pe prevenirea oricărei avansări a ucrainenilor de-a lungul frontului de sud, semnalând o rezistență puternică.

Forțele ucrainene ar fi înaintat 1,7 km la sud de orașul Orikhiv

"În același timp, Forțele de Apărare ucrainene continuă să desfășoare operațiuni ofensive, pe axele Melitopol și Berdiansk, consolidându-și pozițiile", a adăugat acesta. Unele dintre aceste operațiuni ofensive către Melitopol au loc chiar la sud de orașul Orikhiv, unele sunt anunţate progrese în ultimele 24 de ore.

Pe acelaşi subiect

Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank american cu experţi în domeniul apărării, a evaluat în cea mai recentă actualizare a situaţiei de pe front că Ucraina ar fi avansat cu 1,7 kilometri spre periferia de nord-est a satului  Robotîne, din raionul Tokmak. Această avansare a forţelor ucrainene a fost semnalată de mai mulți bloggeri militari ruși.

Unii propagandişti ai Kremlinului au raportat că Ucraina a schimbat vectorul atacului său în zonă, ocolind fortificațiile rusești cu sprijinul artileriei, împingând trupele Moscovei. "Au reușit să forțeze unitățile forțelor armate ale Federației Ruse să se retragă în poziții mai avantajoase", a confirmat bloggerul militar rus War Gonzo.

Axa Melitopol este una dintre principalele direcții ale contraofensivei Ucrainei, unde Kievul a folosit pentru prima dată o parte din echipamentele occidentale pe care le-a primit special pentru a recupera teren şi unde a dat peste deja celebra rezistență rusă.

Armata ucraineană ar fi eliberat Andriivka şi ar fi intrat în Klișchiivka la sud de Bahmut

În est, forțele ucrainene i-au alungat pe ruși în apropiere de Andriivka, chiar la sud de orașul Bahmut, a mai susținut purtătorul de cuvânt Kovalov. Informaţii mai recente distribuite de conturi pro-ucrainene, precum expertul militar german Julian Röpcke, susţin că ucrainenii chiar au eliberat localitatea. "Armata ucraineană a eliberat Andriivka, la sud de Bahmut, relatează surse rusești și ucrainene", este mesajul publicat de Julian Röpcke pe Twitter. 

Bloggeri militari ruşi precum Milinfolive au confirmat că forţele ucrainene au intrat şi în satul Klișchiivka unde ruşii le-au lovit cu artileria. "La sud de Bahmut, inamicul a reușit să câștige un punct de sprijin pe înălțimile de lângă Klișchiivka cu prețul unor pierderi semnificative", susţine bloggerul militar rus Rybar.

"Inamicul a ocupat o parte din înălțimile de lângă Klișchiivka, ceea ce i-a oferit ocazia să intre în partea de sud-vest a satului. Sunt lupte, nimeni nu controlează întreaga așezare. În același timp, artileria inamică folosește în mod activ muniții cu dispersie. De mult nu exista o asemenea cantitate în această direcţie. La sud de Klișchiivka, crestele (n.r. nume folosit de ruşi pentru forţele ucrainene) au intensificat operațiunile în apropierea satului Andriivka. Liderul grupării Forțelor Armate Vostok a anunțat chiar capturarea sa, spunând că acest lucru ar permite ca oraşul Bahmut să fie înconjurat. Ei bine, este suficient să te uiți la hartă, ce mai este înainte de încercuire...Dar, desigur, trebuie să ne gândim acum la securitatea lanțului de aprovizionare din sud, prin Opîtne", scrie corespondentul militar rus de la Komsomolskaya Pravda, Alexander Kots. 

Bloggerul milutar rus Slavyangrad susţine că ambele sate de la sud de Bahmut sunt încă sub control rusesc: "Klișchiivka se află sub controlul complet al armatei ruse. Nu este un ucrainean la vedere, în ciuda afirmațiilor surselor ucrainene. Veştile de la Andriivka sunt mai puțin clare în acest moment, dar un lucru este clar şi aici: ucrainenii nu sunt în așezare. Lupte majore sunt în desfășurare de-a lungul liniei de front în această parte a teatrului de conflict. Ucrainenii aruncă masiv rezerve, dar forțele ruse rămân ferme și puternice, așa cum fac întotdeauna".

Canalul ucrainean de Telegram Deep State, care publică harţi şi actualizări ale situaţiei de pe front, susţine că pe direcţia Bahmut și Zaporojie, Forțele Armate ale Ucrainei au inițiativa în luptă, în ciuda unui avans lent cauzat de numărul mare de câmpuri minate și de rezerve inamice, dar în nord ruşii au iniţiativa și un avantaj în echipamente și forță de luptă.

"Pe direcţia Svatove, inamicul continuă să împingă la Novoselivske și nu numai asupra satului în sine, ci și dinspre nord și sud. Bombardează puternic zona Stelmakhivka. Lângă Novoiehorivka, inamicul încearcă să aducă forțe suplimentare pentru operațiuni ofensive. Pe direcția Bahmut - luptele continuă lângă Klișchiivka și chiar în sat. Forțele de Apărare au succes lângă Andriivka. De asemenea, mai devreme, Forțele Armate au avut succes lângă Kurdîumivka, luptele continuă... În Avdiivka se duc bătălii grele la Nevelsk".

Ucrainenii forţează încercuirea ruşilor la Bahmut

O înaintare a ucrainenilor în apropiere de satul Andriivka face parte dintr-un plan de încercuire a oraşului Bahmut și de alungare a forțelor ruse, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a forțelor armate ucrainene, Serhii Cherevatyi. Cherevatyi a recunoscut că situația este mai dificilă la nord de oraș. "Inamicul este mai bine pregătit acolo (la nord de Bahmut). Există și anumite obstacole naturale acolo, inclusiv obstacole de apă", a explicat el. "Dar munca noastră de acolo este, de asemenea, în desfășurare și va fi vizibilă în timp, în ciuda faptului că inamicul pregătește totul pentru a ne complica mișcarea." 

"Se întâmplă. Sunt în curs de desfășurare anumite măsuri pregătitoare care vor fi resimțite puțin mai târziu", a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii forţează încercuirea ruşilor la Bahmut. Arma care i-a ajutat să avanseze pe front. "Înaintăm în sud şi în est"