Antena Meniu Search
x

Ucrainenii l-au asasinat pe Ilia Kiva, un politician care fugit la Moscova. A fost lichidat şi un deputat ucrainean care a trecut de partea ruşilor

Război în Ucraina. Nouă serie de asasinate comise de ucraineni asupra unor politicieni tot ucraineni, dar care au trecut de partea Rusiei. Kievul a revendicat asasinarea unui politician ucrainean prorus, Ilia Kiva, în apropiere de Moscova, iar deputatul ucrainean din Lugansk, Oleg Popov, care a trecut de partea ruşilor încă din 2014 a fost ucis în urma detonării unui dispozitiv într-o maşină. 

de Redactia Observator

la 07.12.2023, 16:40

Un om politic ucrainean prorus a fost găsit mort în apropiere de Moscova, au transmis miercuri agenţiile de presă ruse, o sursă din sectorul de apărare ucrainean revendicând o operaţiune specială a Kievului care a condus la lichidarea sa.

Cadavrul lui Ilia Kiva, un fost deputat ucrainean în vârstă de 46 de ani, a fost găsit cu o rană la cap, în districtul Odinţovo, în apropiere de Moscova, au indicat agenţiile ruse, citând autorităţile locale.

"Lichidarea principalului trădător, colaborator şi propagandist Ilia Kiva a fost o operaţiune specială a SBU", Serviciul de Securitate al Ucrainei, a indicat pentru AFP o sursă la curent cu operaţiunile. A fost omorât cu arme uşoare, a precizat sursa. O altă sursă a declarat pentru Reuters, sub condiţia anonimatului, că SBU este responsabil de asasinarea fostului deputat ucrainean.  

Un al doilea atentat în Lugansk

Pe acelaşi subiect

Comitetul de Anchetă rus anunţase anterior că un responsabil de ocupaţie instalat de Moscova a fost ucis cu un dispozitiv neidentificat plasat într-un automobil la Lugansk. Oleg Popov, fost deputat local, a decedat în urma detonării unui dispozitiv neidentificat într-un automobil, a indicat Comitetul de Anchetă. Circumstanţele morţii lui Popov sunt în curs de a fi stabilite, a adăugat Comitetul, care a difuzat imagini ce arată o maşină distrusă şi carbonizată, înconjurată de anchetatori la lucru.

Comitetul a mai precizat că Oleg Popov fusese ales de două ori în parlamentul separatist din Lugansk. Potrivit unei surse locale, Lug-info, Popov, în vârstă de 51 de ani, era un antreprenor care se alăturase separatiştilor proruşi după declanşarea conflictului cu Kievul în 2014 şi condusese un comitet însărcinat cu probleme de securitate şi apărare.

Valuri de asasinate comise de ucraineni

Atacuri, uneori mortale, au avut loc cu regularitate în cele patru teritorii anexate de Rusia (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojia), atacuri în care ţinte au fost responsabili ai administraţiei de ocupaţie ruse

La începutul lunii noiembrie, Ucraina a revendicat asasinarea cu maşină capcană, tot în regiunea Lugansk, a lui Mihail Filiponenko, deputat şi fost înalt responsabil militar local.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) a acuzat Kievul de a se fi aflat, la sfârşitul lui octombrie, în spatele tentativei de asasinare, în Crimeea anexată, a unui alt fost deputat ucrainean trecut de partea rusă, Oleg Ţariov. Moscova a acuzat de asemenea Kievul că s-a aflat la originea mai multor asasinate ori tentative de asasinat pe teritoriul rus după debutul invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022. Recent, SBU a desfăşurat două operaţiuni de sabotaj asupra trenurilor ruseşti care transportă carburant în regiunea Buriatia, în Extremul Orient rus.

Presa americană susţine că Ucraina s-a aflat la originea atentatului din august 2022 în apropiere de Moscova, în care şi-a pierdut viaţa Daria Dughina, o ferventă susţinătoare a ofensivei Rusiei în Ucraina şi fiica propagandistului ultranaţionalist Aleksandr Dughin. Oficialii americani cred că ucrainenii sunt responsabili şi de asasinarea bloggerului militar rus Vladlen Tatarski.   În martie, surse din cadrul serviciilor secrete americane citate de The New York Times au afirmat că exploziile de la gazoductele Nord Stream au fost comise de un grup pro-ucrainean.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii l-au asasinat pe Ilia Kiva, un politician care fugit la Moscova. A fost lichidat şi un deputat ucrainean care a trecut de partea ruşilor