Antena Meniu Search
x

Ucrainenii se spală pe mâini de raidul din Belgorod, deşi militanţii au folosit blindate americane. Susţin că rușii au evacuat arme nucleare tactice

Război în Ucraina. Confuzie și panică printre bloggerii militari ruşi în urma raidului din Belgorod. Unii ruşi cred că ar putea fi vorba de o diversiune în cadrul contraofensivei ucrainene, alţii spun că e doar o tactică de a distrage atenţia de la eşecul ucrainean din Bahmut. Deşi militanţii au folosit blindate americane şi tancuri, oficialii ucraineni au negat orice implicare directă a forțelor armate ucrainene, spunând ironic că tancurile sunt vândute la orice magazin militar rus. Serviciul de informații ucrainean susține că rușii ar fi evacuat armele nucleare tactice de la o bază din Belgorod.

de Redactia Observator

la 23.05.2023, 12:27

Vezi și

Raidul din Belgorod. Direcția Principală de Informații pentru Armata Ucraineană a publicat imagini cu aşa numitele grupări de militanţi ruşi numite "Legiunea Libertatea Rusiei" (LSR) și "Corpul de Voluntari Ruşi” (RVC) în timp ce se pregăteau pentru operațiunile din regiunea Belgorod. Potrivit OSINTdefender se pare că militanţii au folosit în primul rând echipamente americane, inclusiv cel puțin 4 blindate tactice de tip MRAP M1224 MaxxPro și două Humve-uri. Cel puțin unul dintre aceste vehicule MaxxPro a fost capturat de forțele de securitate ruse, după ce ar fi fost abandonat de membrii Corpului de voluntari ruşi în orașul Grayvoron, potrivit OSINTdefender.

Potrivit Aric Toler, expert la Bellingcat, unul dintre militanţi, un bărbat cu barbă, este Alexey Levkin, un neo-nazist care a părăsit Rusia cu ani în urmă şi a cărui organizație, Wotanjugend, i-a numit  "eroi" pe Timothy McVeigh ( un terorist american responsabil pentru atentatul din Oklahoma din 1995 în urma căruia și-au pierdut viața 168 de persoane și alte 680 au fost rănite) și pe Anders Brevik (extremistul norvegian, autor al atacurilor din Oslo și Utøya din 2011, în urma cărora au fost ucise 77 de persoane).

Ucraina: Rusia evacuează urgent depozitul de muniție nucleară Belgorod-22

Andrii Yusov, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev, a declarat că ruşii evacuează urgent depozitul de muniție nucleară Belgorod-22. Moscova nu a confirmat informaţia. "Nu este departe de Grayvoron", a spus Andrii Yusov, care a subliniat că acolo este depozitată o parte din muniția pentru arme nucleare.

Pe acelaşi subiect

Potrivit oficialului ucrainean din cauza situației din Belgorod, în rândul conducerii ruse sunt vizibile "elemente de panică", demonstrate în special de evacuarea populației locale. "Evacuarea instalaţiei militare Belgorod-22 este şi ea o reacţie. Înţelegem că pentru a evacua acest tip de obiecte trebuie să ai un plan, să implici echipamente serioase şi personal", a spus acesta, potrivit canalului GUR de Telegram.

Ce se ştie despre raidul Corpului de Voluntari ruși (RVC) și Legiunii Libertatea Rusiei (LSR) din Belgorod

Membri ai două organizaţii pro-ucrainene "Corpul de Voluntari ruși" (RVC) și "Legiunea Libertatea Rusiei" (LSR) au efectuat pe 22 mai un raid în regiunea Belgorod. Ruşii au început să raporteze luni dimineaţă că un detașament al RVC și LSR format din două tancuri, un transportor blindat de trupe și alte nouă vehicule blindate au trecut granița internațională și au capturat satul Kozinka, o așezare din Grayvoron, regiunea Belgorod, aflat la 600 de metri de granița cu regiunea ucraineană Sumî, potrivit think tank-ului american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). 

Alte surse ruse au susținut că militanţii au capturat apoi așezările Glotovo și Gora Podol (aflate la 3 km și, respectiv, la 5 km de graniță). Cu toate astea alţi bloggeri militari au contestat zvonurile că au fost capturate complet satele Glotovo şi Gora Podol, precizând că militanţii RVC au ajuns doar la Casa de Cultură din Glotovo.

Analiştii ISW nu au dovezi vizuale că RVC sau LSR au ajuns la Glotovo sau Gora Podol. Imaginile geolocalizate confirmă că RVC a lovit un post de frontieră lângă Kozinka înainte de a trece granița cu cel puțin un tanc. În plus, Gruparea RVC a postat imagini cu un polițist de frontieră rus, luat prizonier, probabil la punctul de trecere a frontierei de lângă Kozinka. Ulterior alţi bloggeri ruşi au relatat că trupele ruse au preluat controlul asupra tuturor celor trei așezări. Unele surse ruse au mai menţionat că forțele ruse au respins grupuri de sabotaj pro-ucrainene şi în apropiere de Dronovka, la aproximativ 22 km nord-vest de Kozinka.

Ucrainenii se spală pe mâini de raidul din Belgorod

Oficialii ucraineni au anunţat că sunt conștienți de atac, dar au negat orice implicare directă a forțelor armate ucrainene. Purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații (GUR), Andrii Yusov, a transmis că RVC și LSR sunt formate exclusiv din cetățeni ruși și că grupurile au lansat o operațiune în regiunea Belgorod pentru "eliberarea acestor teritorii... de așa-numitul regim Putin" și a crea o "zonă de securitate" la graniță pentru a proteja civilii ucraineni de alte bombardamente rusești.

Consilierul președintelui ucrainean, Mykhailo Podolyak, a declarat că Ucraina monitorizează situația, dar "nu are nicio legătură directă cu aceasta", menționând că mișcările armate de partizani ruși anti-regim sunt inevitabile pe contextul războiului. "După cum știți, tancurile sunt vândute la orice magazin militar rus, iar unitățile partizane underground sunt formate din cetățeni ruși",  a scris Podolyak pe Twitter. 

Reacţia Rusiei la raidul din Belgorod: O acțiune pentru a distrage atenţia de la Bahmut

Oficialii ruşi au răspuns în urma raidului. Guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a anunțat începerea unui regim de operațiuni antiterorism pentru a "asigura siguranța cetățenilor din regiunea Belgorod". Deşi pe rețelele de socializare au apărut imagini care pretindeau că arată o evacuare oficială în Grayvoron, Ministerul pentru Situații de Urgență a precizat că nu a anunțat nicio evacuare oficială, doar a recomandat unor persoane să plece.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Ministerul rus al Apărării, Serviciul Federal de Securitate (FSB) și Serviciul de Frontieră l-au informat pe Vladimir Putin despre o "tentativă a sabotorilor ucraineni de a pătrunde în regiunea Belgorod". În plus, Peskov a acuzat Ucraina că a organizat incidentul pentru a distrage atenția de la situația din Bahmut. Un blogger militar rus a relatat că Moscova a decis să desfășoare Brigada 74 de puști  motorizate în zona de frontieră din Belgorod pentru a contracara atacul. 

Potrivit ISW, spațiul informațional rusesc a fost divizat şi a reaţionat cu panică și incoerență aşa cum tinde să răspundă atunci când suferă șocuri informaționale semnificative. Unii bloggeri ruși au acuzat cele două grupări că au acţionat la comanda GUR. Potrivit unei anchete Reuters din luna mai Corpul Voluntarilor Ruşi este format şi din extremişti ruşi de dreapta care luptă de partea Ucrainei. În plus, potrivit unui membru, militanţii RVC au primit salarii în mod regulat de la Ministerul ucrainean al Apărării. Un membru cu rang înalt din RVC, pe nume Vladimir, cu numele de război Cardinal, a declarat pentru Reuters în februarie că unitatea număra până la 200 de luptători, dar Reuters nu a putut verifica independent această cifră. Reuters precizează că nu a putut stabili cum se coordonează RVC cu forţele ucrainene sau cum primeşte ordinele.

RVC a ajuns pe prima pagină a ziarelor în martie, când a revendicat responsabilitatea pentru un raid transfrontalier pe teritoriul rus, pe care Putin l-a denunţat ca fiind un atac terorist şi a susţinut că luptătorii implicaţi au deschis focul asupra civililor aflaţi într-o maşină, inclusiv asupra copiilor. Guvernatorul regiunii a declarat că în atac au fost ucise două persoane şi un băiat de 11 ani a fost rănit.

ISW: Spațiul informațional rusesc s-a panicat după raidul din Belgorod

Conform ISW, alţi bloggeri ruşi au speculat că raidul din Belgorod este o operaţiune de război psihologic menită să distragă atenția de la căderea recentă a oraşului Bahmut și să insufle panică în spațiul informațional rusesc înaintea unei potențiale contraofensive ucrainene. Fostul ofițer rus, naționalistul Igor Girkin, susţine chiar că a avertizat că astfel de raiduri transfrontaliere ar putea face parte dintr-o strategie mai largă de contraofensivă ucraineană.

Iar finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a profitat de raid pentru a critica guvernul rus și birocraţia din Ministerul Apărării care nu a fost în stare să întărească granițele Rusiei și să apere Rusia. Faptul că militanţii RVC ar fi reușit să pătrundă printr-o linie defensivă rusă arată slăbiciunea unor astfel de fortificații, cel puțin atunci când nu sunt pe deplin echipate de soldați bine pregătiți și bine echipați, susţine ISW. 

În timp ce majoritatea bloggerilor ruşi au răspuns cu îngrijorare, anxietate și furie, spațiul informațional nu s-a unit în jurul unui răspuns coerent, ceea ce indică în primul rând că atacul i-a luat prin surprindere pe comentatorii ruși, mai notează sursa citată.

Reacţia SUA: Washingtonul nu încurajează atacurile în afara granițelor ucrainene

Incidentele din regiunea Belgorod au readus în discuţie dezvăluirile publicaţiei americane The Washington Post potrivit cărora Zelenski plănuia atacuri în interiorul Rusiei. "În ciuda asigurărilor date guvernelor occidentale care îi furnizează arme că nu le va folosi pentru atacuri pe teritoriul Rusiei, acasă, în spatele uşilor închise, Volodimir Zelenski a propus să se meargă într-o direcţie mai îndrăzneaţă: să fie ocupate aşezări ruseşti pentru a obţine o pârghie asupra Moscovei, să fie bombardată conducta Drujba care transportă petrol rusesc în Ungaria, ţară membră NATO, tânjind în privat după rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte în interiorul graniţelor Rusiei" relata la începutul lunii mai The Washington Post, citând documente secrete ale serviciilor americane care detaliază comunicările interne ale liderului ucrainean cu consilieri de top şi lideri militari.

Matthew Miller, purtător al Departamentului de Stat din SUA, a comentat luni despre situația din regiunea Belgorod, spunând că "Washingtonul a spus foarte clar Kievului că nu încurajează atacurile în afara granițelor ucrainene". Cu toate astea, "este important să reamintim lumii că Rusia a început acest război, în care atacă civili, vizează școli, spitale. Ucraina are dreptul de a decide cum să-și desfășoare operațiunile militare. Rusia este agresorul", a completat el. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii se spală pe mâini de raidul din Belgorod, deşi militanţii au folosit blindate americane. Susţin că rușii au evacuat arme nucleare tactice