Antena Meniu Search
x

Ce este de fapt "Corpul Voluntarilor Ruşi" care "a atacat" în Briansk. FSB a publicat primele imagini. "Putin pregăteşte ceva serios"

FSB, Serviciul Federal de Securitat a Rusiei, a publicat vineri primele imagini după presupusul atac de joi din regiunea Briansk de pe teritoriul Federaţiei Ruse. Incidentul rămâne unul îmbrăcat în mister. Unele informaţii difuzate de propaganda rusă nu s-au confirmat, iar autoritățile ucrainene neagă orice fel de implicare. Cu toate aceastea, un grup de 45 de oameni autointitulat "Corpul voluntarilor ruși" care pretinde legături neconfirmate cu Ucraina a intrat joi pe teritoriul Rusiei. Nu se ştie clar dacă gruparea este o subdiviziune a Forțelor Armate ale Ucrainei (Kievul a negat asta), partizani ruși sau agenți FSB, scrie site-ul de ştiri independent Meduza

de Redactia Observator

la 03.03.2023, 11:54

Vezi și

Imaginile publicate vineri de FSB arată două mașini asupra cărora s-au tras focuri de armă iar şoferii par a fi decedaţi. Una dintre mașini este o Niva vişinie despre care ruşii susţin că transporta copii. O bună parte din informaţiile răspândite inițial de propaganda rusă au fost contrazise, nu a fost vorba despre nicio luare de ostatici şi nici de un atac asupra unui autobuz şcolar.  

Un presupus membru din "Corpul voluntarilor ruși" a declarat joi pentru Important Stories că 45 de indivizi din respectiva grupare au participat la această misiune: "Tocmai am venit de acolo. Am fost 45 în această misiune. Am intrat, am filmat, am atacat prin ambuscadă două BMP-uri (blindate). Nu am văzut niciun copil. Dar era un polițist de frontieră rănit. Nu am luat ostatici" a spus acesta.

Guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a scris că "sabotorii au tras într-o mașină aflată în mișcare". Propagandiştii ruşi au răspândit informaţii false şi despre numărul de victime. Potrivit ultimelor informații ale guvernatorul regiunii, "în satul Lubecianie, districtul Klimovsk, un șofer de mașină a fost ucis, iar un băiat născut în 2012 a fost rănit. În prezent, copilul a fost dus la spitalul regional din Briansk, viaţa lui nu este în pericol".

Ce este Corpul voluntarilor ruși, grupul care a intrat într-un sat din regiunea Briansk

Pe acelaşi subiect

Un grup de recunoaștere care pretinde că lucrează pentru armata ucraineană a intrat în Rusia și susţine că a lansat un atac joi, determinându-l pe președintele Vladimir Putin să convoace consiliul de securitate și să amâne o călătorie planificată în afara Moscovei, relatează Financial Times despre incident. 

Autoritățile ruse au declarat joi că grupul a intrat într-un sat din regiunea Briansk, lângă granița Rusiei cu Ucraina, și a împușcat doi civili, dar nu a furnizat imediat dovezile unui atac. Corpul voluntarilor ruși a publicat ulterior ieri pe Telegram 2 videouri filmate în satul Lubecianie. 

Putin a susținut că "a fost comis  un atac terorist. S-au infiltrat în teritoriul nostru, aproape de graniță și au deschis focul asupra civililor. Au văzut că mașina era civilă, au văzut copiii înăuntru, dar au deschis focul." Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a spus că această totul este "o provocare clasică" din partea Rusiei. Însă un grup de cetățeni ruși din Ucraina, care se numesc "Corpul voluntarilor ruși" (Russian Volunteer Corps), a postat o filmare pe canalul lor de Telegram, în care doi bărbați cu puști de asalt, îmbrăcați în haine militare de camuflaj alb de iarnă, țin un steag pe care se află simbolul grupului - o sabie și un scut. "Prieteni, asta s-a întâmplat... Am trecut granița de stat. Nu ne luptăm cu civilii, nu ucidem oameni neînarmați. Este timpul ca cetățenii ruși să înțeleagă că nu sunt sclavi. Luptă!", spune unul dintre bărbaţi. 

În postarea de pe Telegram, grupul, care a fost fondat în luna august anul trecut, a spus că "a venit în regiunea Briansk pentru a le arăta compatrioților lor că există speranță, că rușii liberi cu armele în mână pot lupta împotriva regimului".

Cine este Denis Kapustin?

Unul dintre bărbații din videoclip este Denis Nikitin, 38 de ani, care este șeful Corpului de voluntari ruşi. Născut în Rusia, Nikitin este un cunoscut ultras de extremă dreapta și luptător de arte marțiale, - a fondat un brand de îmbrăcăminte naționalistă albă White Rex, potrivit FT.

Nikitin, care folosește uneori și numele de familie Kapustin, s-a născut la Moscova, dar a studiat în Europa și a trăit ani de zile în Germania, înainte de a se muta în Ucraina în 2017. El a strâns un număr mare de umăritori printre naționaliștii din Occident , inclusiv din SUA. Grupul acestuia pretinde că este o "formație de voluntari ruși care face parte din Forțele Armate ale Ucrainei", dar armata ucraineană nu a confirmat această legătură.

Potrivit Meduza, ]n 2019, un înalt oficial german din informații a spus pentru Der Spiegel că Kapustin este "poate mai aproape de putere în Rusia decât putem dovedi în prezent”. Cu toate acestea, alți experți intervievați au declarat publicației că este puțin probabil ca el să fie asociat cu serviciile speciale ruse, inclusiv din cauza faptului că în ultimii ani a stat pe teritoriul Ucrainei.

Andrii Yusov, un purtător de cuvânt al serviciului de informații militar al Ucrainei, a declarat pentru Financial Times că incidentul de joi este "o confruntare internă a Rusiei". El a spus că bărbații ruși înarmați fac parte dintr-o "grupare independentă" care luptă pentru a-și elibera țara și că "nu au fost" antrenați sau au făcut parte din forțele armate ale Ucrainei.

În trecut, grupuri din Ucraina au încălcat granița Rusiei și au intrat în regiunea Briansk. În decembrie a fost lichidată o echipă de sabotaj ucraineană formată din patru bărbați înarmaţi cu puşti și explozibili. Dar forțele armate ale Ucrainei au susținut recent că Rusia pregătește "provocări" în zona de frontieră în care a avut loc incidentul de joi.

"Se pregătește ceva serios. Ruşii vor răspunde"

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a confirmat că vineri va avea loc un consiliu de securitate și că președintele Putin şi-a anulat o călătorie planificată în regiunea de sud a Stavropol din "motive evidente."

Putin a justificat invadarea Ucrainei susținând în mod fals că țara, condusă de un președinte evreu, este controlată de naziști. În declarația sa de pe 24 februarie 2022, el a spus că a ordonat o "operațiune militară specială" pentru "denazificarea” Ucrainei". Dar neonaziști au fost găsiți luptând chiar de partea rusă, inclusiv în rândul grupului de mercenari Wagner.

Experții sunt îngrijorați de faptul că răspunsul lui Putin, un fost agent KGB, ar putea fi dur, deoarece FSB este autoritatea însărcinată cu un răspuns la un astfel de incident. "Putin are mai multă încredere în FSB decât în ​​ministerul Apărării, iar tacticile de răspuns ar fi diferite. Se pregătește ceva serios, vor răspunde" a declarat Tatiana Stanovaia, expert la Carnegie Endowment for International Peace, pe canalul său Telegram. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ce este de fapt "Corpul Voluntarilor Ruşi" care "a atacat" în Briansk. FSB a publicat primele imagini. "Putin pregăteşte ceva serios"