Antena Meniu Search
x

Video Ucrainenii susţin că baloanele care au pus în alertă România şi R.Moldova ar aparţine Rusiei. Ce pregăteşte Moscova la graniţele Ucrainei

Baloanele care au pus ieri în alertă România şi Republica Moldova ar aparţine Rusiei, susţine Ucraina. Azi, Kievul a anunţat că depistat şi a doborât mai multe astfel de aparate de zbor lansate de ruşi asupra capitalei, cu scopul de a deruta apărarea antiaeriană. Între timp, Moscova strânge avioane şi elicoptere la graniţa cu Ucraina, iar analiştii cred că urmează o ofensivă aeriană de proporţii.

de Redactia Observator

la 15.02.2023, 19:58

Vezi și

Potrivit oficialilor de la Kiev, apărarea antiaeriană a Ucrainei a fost activată azi împotriva a ceea ce pare a fi un atac neobișnuit al Rusiei, cu baloane militare. Şase astfel de aparate de zbor au fost reperate numai deasupra capitalei, iar majoritatea au fost doborâte. Baloanele ar putea conţine echipamente de supraveghere şi ar fi folosite de ruşi pentru a păcăli apărarea aeriană. Ucraina susţine că şi cele două baloane de ieri, care au fost depistate, deasupra României, la Tulcea şi a Republiccii Moldova, la Soroca, ar fi tot ale ruşilor.  Scenariul este confirmat şi de la Chişinău.  

Rusia adună avioane de luptă și elicoptere în apropierea graniței cu Ucraina

"E fie o dronă, fie un dispozitiv care efectuează nişte măsurări de la o anumită distanţă, la o anumită înălţime. Asta a fost informaţia care a parvenit de la colegii ucraineni. Armata naţională a identificat-o şi, respectiv, au fost informaţi colegii români, pentru că se deplasa în direcţia sud- sud-vest", a declarat Igor Grosu, şeful Parlamentului de la Chişinău. Alerta vine la Chişinău după ce luni Maia Sandu susţinea că Moscova plănuieşte o lovitură de stat în Republica Moldova.

"Noi am declarat că nu avem niciun interes (de destabilizare n.r.). Noi ne dorim să avem relații bune cu țara prietenă Moldova", a declarat Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse. Între timp, Rusia adună avioane de luptă și elicoptere în apropierea graniței cu Ucraina. În continuare, majoritatea luptelor de pe front au loc în jurul orașului Bahmut, din estul Ucrainei. Tot în regiunea Doneţk, forţele ruseşti au atacat cu rachete oraşul Pokrovsk. Este însă esenţial ca Ucraina să primească arme mai avansate promise de statele vestice. Soldaţii care se antrenează în Polonia spun că tancurile Leopard pot face diferenţa pe front.  

"Ne lipsesc vehiculele blindate şi sper să ajungem pe front cu vehicule, vor salva vieţile multora dintre soldaţii noştri şi ne vor aduce mai aproape de victorie", a declarat Vadim Kodak, brigada a 4-a de tancuri. Jens Stoltenberg, spune că Ucraina are nevoie de mai multă muniție şi că stocurile trebuie crescute. "Aliaţii NATO furnizează o susţinere fără precedent pentru a ajuta Ucraina să respingă agresiunea Rusiei", a declarat Jens Stoltenberg, Secretarul-General al NATO. Comisia Euroepană a anunţat şi ce va conţine al zecelea pachet de sancţiuni la adresa Rusiei. Noi interdicţii comerciale şi controale ale exporturilor de tehnologie, inclusiv pentru fabricarea dronelor, elicopterelor şi rachetelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii susţin că baloanele care au pus în alertă România şi R.Moldova ar aparţine Rusiei. Ce pregăteşte Moscova la graniţele Ucrainei