Antena Meniu Search
x

UE, prinsă la mijloc în scandalul dintre Franța și SUA: ”Ceva s-a rupt în relațiile transatlantice”

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene și-au exprimat luni sprijinul și solidaritatea cu Franța, în cadrul unei întâlniri la New York. Anunțul vine după ce Australia a anulat un contract de 40 miliarde de dolari cu Parisul în favoarea unui acord cu SUA și Marea Britanie, relatează Reuters. 

de Redactia Observator

la 21.09.2021, 11:36

UE implicată direct în scandalul dintre Franța și SUA: ”Ceva s-a rupt în relațiile transatlantice”
Submarinul HMAS Sheean din marina australiană - Getty Images

Șeful politicii externe din UE, Josep Borrell, a declarat că este nevoie de „mai multă cooperare, mai multă coordonare, mai puțină fragmentare” pentru o regiune Indo-Pacific, stabilă și pașnică.

Australia a declarat săptămâna trecută că va anula contractul pentru submarinele convenționale din Franța și, în schimb, va construi cel puțin opt submarine nucleare cu tehnologie americană și britanică, după ce a încheiat un parteneriat de securitate - AUKUS. „Desigur, am fost surprinși de acest anunț”, a spus Borrell. Decizia a înfuriat Franța. Luni, la New York, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a acuzat administrația președintelui SUA Joe Biden că continuă tendințele predecesorului său Donald Trump de „unilateralism, imprevizibilitate, brutalitate și nerespectarea partenerului”.

Statele Unite au încercat să calmeze furia Franței, un aliat NATO. Președintele francez, Emmanuel Macron și președintele SUA, Joe Biden urmează să vorbească la telefon în următoarele zile.

"Suntem aliați, vorbim și nu ascundem că avem diferite strategii. De aceea există o criză de încredere", a spus Le Drian. "Deci, este nevoie de clarificări și explicații. Poate dura ceva timp."

Pe acelaşi subiect

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat luni că se așteaptă ca Biden să „reafirme angajamentul de a colabora cu unul dintre cei mai vechi și mai apropiați parteneri pentru o serie de provocări cu care se confruntă comunitatea globală” la discuția cu Macron. Nu este clar dacă disputa va avea implicații pentru următoarea rundă de discuții comerciale UE-Australia, programată pentru 12 octombrie. Borrell s-a întâlnit luni cu ministrul australian de externe, Marise Payne, la New York.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că îi este greu să înțeleagă decizia luată de Australia, Marea Britanie și Statele Unite. „De ce? Pentru că odată cu noua administrație Joe Biden, America s-a întors. Acesta a fost mesajul istoric trimis de această nouă administrație și acum avem întrebări. Ce înseamnă America s-a întors? America s-a întors în America sau în altă parte? Nu știu", a declarat el reporterilor din New York.

Dacă China a fost un obiectiv principal pentru Washington, atunci a fost „foarte ciudat” pentru Statele Unite să facă echipă cu Australia și Marea Britanie, a spus el, numind aceasta o decizie care a slăbit alianța transatlantică. Înalți oficiali din Statele Unite și Uniunea Europeană urmează să se întâlnească la Pittsburgh, Pennsylvania, la sfârșitul acestei luni, pentru reuniunea inaugurală a nou-înființatului Consiliu pentru Comerț și Tehnologie SUA-UE, dar Michel a spus că unii membri ai UE fac presiuni pentru ca aceasta să fie amânată.

Înalt oficial UE avertizează: „Ceva s-a rupt” în relațiile transatlantice

Thierry Breton, comisar UE, a avertizat și el că „ceva s-a rupt” în relațiile transatlantice, iar tensiunile franco-americane din cauza AUKUS amenință să se extindă în comerț și tehnologie, relatează Financial Times.

Comentariile lui Breton au venit după ce Franța a încercat să împingă Bruxellesul să amâne întâlnirea SUA-UE pentru comerț și tehnologie (TTC - Trade and Technology Council), care va avea loc la Pittsburgh luna aceasta. "Există, desigur, în Europa un sentiment din ce în ce mai mare că ceva s-a rupt în relațiile noastre transatlantice", a declarat Breton pentru FT într-un interviu.  „Este adevărat că auzim câteva voci în Europa care spun că probabil după ce s-a întâmplat în ultimele două luni, poate fi o idee bună să reevaluăm tot ceea ce facem și parteneriatul nostru”, a adăugat el. TTC a fost gândit ca o oportunitate pentru UE de a spori cooperarea cu administrația Biden în domenii cheie precum fabricarea semiconductoarelor și tehnologiile avansate. 

”Poate că nu este întotdeauna clar ce ne pot aduce SUA. Cred puternic în cooperarea dintre SUA și Europa, deoarece avem o mulțime de interese comune. Și dacă acest interes comun se potrivește cu interesul european, da, de ce nu? Dar ar trebui să se potrivească”, a mai spus el. Cererea Franței pentru o amânarea a întâlnirii este cea mai recentă serie de represalii diplomatice din partea guvernului francez după ce Franța a fost exclusă din parteneriatul trilateral de securitate între SUA, Marea Britanie și Australia.

Cererea Parisului de a amâna discuțiile UE cu înalți oficiali americani ar implica blocul direct în cearta dintre SUA și Franța. Comisia Europeană va trebui să decidă în următoarele zile dacă continuă întâlnirea, la care au lucrat oficialii din SUA și de la Bruxelles săptămâni întregi. Breton a refuzat în repetate rânduri să spună dacă ședința va continua sau nu așa cum a fost planificată pe 29 septembrie. „Sper că vom reuși să ne împăcăm, dar nu faceți acest lucru doar prin cuvinte, arătați acest lucru prin fapte”, a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » UE, prinsă la mijloc în scandalul dintre Franța și SUA: ”Ceva s-a rupt în relațiile transatlantice”