Antena Meniu Search
x

Ultimele zile de viață ale unei adolescente de 16 ani, bolnavă de gripă

24 decembrie 2019. Tânăra Kaylee Roberts, în vârstă de doar 16 ani, deschidea cadouri alături de familie în Cleveland, un oraș de circa 400.000 de locuitori din Statele Unite. Câteva zile mai târziu fata murea, lent, pe un pat de spital, diagnosticată cu gripă. Alături de ea era familia, care asista neputincioasă la o "răceală" transformată în tragedie. Atenție, informații cu impact emoțional.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 22.01.2020, 12:29

24 decembrie 2019. Tânăra Kaylee Roberts, în vârstă de doar 16 ani, deschidea cadouri alături de familie în Cleveland, un oraș de circa 400.000 de locuitori din Statele Unite. Câteva zile mai târziu fata murea, lent, pe un pat de spital, diagnosticată cu gripă. Alături de ea era familia, care asista neputincioasă la o "răceală" transformată în tragedie. Atenție, informații cu impact emoțional.

"Așa de repede poate ucide o gripă", scriu jurnaliștii de la CNN. Iar asta pentru că nimic nu anunța nenorocirea ce avea să urmeze.

"Era o tânără de 16 ani sănătoasă, fericită, normală", o descrie unchiul ei, Matthew Roberts. "Știam că a făcut gripă, dar ne-am zis că o va afecta câteva zile, apoi se va face bine. Nu ne așteptam la un astfel de deznodământ tragic", a mărturisit bărbatul.

Și avea toate motivele să o facă. Kaylee fusese diagnosticată cu virusul gripal de tip B, cel mai comun din Statele Unite în ultimele luni. Deși statisticile păreau relativ îngrijorătoare, cu șapte morți sub 18 ani doar într-o săptămână, la un total de 39, de la începutul primelor cazuri de gripă - din septembrie 2019 - bunul simț părea a spune că Kaylee Roberts va avea de a face cu o săptămână mai grea - frisoane, febră, stare generală mai rea, urmate de recuperare.

Tânăra nu a prins Revelionul

"E un eveniment teribil de trist", a spus doctorul William Schaffner, un consilier al centrului american pentru control și prevenție a bolilor infecțioase. "Dar câteodată gripa copleșește o persoană tânără și o îmbolnăvește grav", a declarat specialistul.

"Era inteligentă, strălucitoare și un suflet dulce - poate una dintre cele mai tari și dragi persoane pe care le-au putut întâlni", a mărturisit bărbatul.

Lui Kaylee îi păsa de toți - familie, prieteni, amici, câini. Cânta în corul bisericii arondate școlii și adora să joace Monopoly say Uno cu familia. I-a lipsit, însă, un vaccin antigripal făcut la timp.

Cu patru zile înainte de Crăciun, fata a început să se simtă rău. O gripă normală, și-au spus apropiații. În ajunul Crăciunului situația ei s-a complicat, iar părinții au dus-o la Urgențe, la un spital din Ohio.

Diagnosticul medicilor a fost clar - infecție cu virusul gripal, moment în care a primit tratament antiviral - Tamiflu. Fiind deshidratată, medicii au pus-o în perfuzii, pentru scurt timp.

Kaylee Roberts

A doua zi, Kaylee a ieșit pe picioarele ei din spital, simțindu-se bine, pentru a merge la petrecerea de Crăciun organizată de mătușa ei.

"Tușea si părea bolnavă, dar bolnavă normal. Nu m-am uitat la ea și să-mi imaginez că e pe moarte", a declarat unchiul fetei.

După petrecere, Kaylee a stat acasă și s-a odihnit. A doua zi, starea i s-a agravat din nou, iar părinții au dus-o iar la urgențe, acolo unde, în urma unei raze, plămânii păreau a fi în regulă, precizează unchiul tinerei.

Starea ei s-a agravat fulgerător

Două zile mai târziu, Kaylee întâmpina probleme mari cu respirația, moment în care părinții au dus-o din nou la spital. De data aceasta, fata a fost transferată la o clinică mai dotată, unde medicii au venit cu un diagnostic crunt - avea întregul plămân stâng și o mare parte din cel drept afectați de o peumonie.

Cu toate acestea, Kaylee Roberts se simțea destul de bine încât să fimeze câteva momente de selfie, în pijamaua de spital, pe care le-a postat apoi pe Snapchat. Zâmbea și își arăta tuburile ce o oxigenau, precum și branula din mâini.

Toată lumea venise la spital - familie, unchi, mătuși, veri, bunici, iubitul ei și familia acestuia. Chiar tatăl tinerei i-a spus fratelui său, în jurul orei 10 seara, să meargă liniștit acasă, pentru ca Kaylee e ok și se odihnește.

Câteva ore mai târziu, bărbatul îi trimitea fratelui un mesaj alarmant. "O intubează. Sunt îngrijorați cum respiră".

Unchiul adolescentei s-a dus imediat la spital, moment în care a descoperit că Kaylee era ținută în viață cu ventilație mecanică, sedată. Tatăl ei, devastat, stătea lângă pat. Asistentele i-au dat un scaun, însă a refuzat să stea jos.

"Nu e necesar să faci vaccinul", a spus unchiul tinerei, parafrazând unii părinți, "dar nimic nu e mai departe de adevăr. Era atât de slăbită".

Vestea tragică a venit a doua zi, fulgerător: "Doctorul ne-a zis că îi pare rău, dar nu se mai poate face nimic. S-a dus", își amintește unchiul tinerei.

"Fratele meu a urlat, <<Nu,ce vrei să spui?>>", povestește bărbatul, potrivit CNN. Tatăl fetei a început să țipe. "Nu l-am văzut niciodată așa", își amintește Roberts.

"Eram toți acolo când au scos-o de la aparatele de susținere a vieții. Încearcam să-l țin pe fratele meu (n.r. tatăl adolescentei). Era la pământ pentru că era fata lui. Încercam să par puternic și să îl ajut, dar cei mai mulți dintre noi am cedat", a mărturisit el.

De ce ucide gripa tinerii

De cele mai multe ori, precizează sursa citată, ne gândim că gripa afectează persoanele vârstnice sau vulnerabile. Deși este adevărat, mulți copii sănătoși, adolescenți sau chiar tineri adulți pot muri din cauza infecției cu virusul gripal.

Asemănările duc cu gândul la Gripa Spaniolă, o infecție cu rată mare de mortalitate și care a afectat în principal tinerii. Între 50 și 100 milioane de persoane din toată lumea, între 1918 și 1919, au murit din cauza gripei spaniole, considerată a fiind una dintre cele mai letale pandemii, după ciuma bubonică, din istoria umanității.

"Tinerii, cei sănătoși, au un sistem imunitar eficient, iar în răspunsul la o infecție nu pot pune frână. Noi vrem ca sistemul lor imunitar să lupte cu infecția, dar, dacă să întâmplă într-un mod necontrolabil sau necoordonat, rezultatul poate fi devastator", a explicat Buddy Creech, medic pediatru și specialist în boli infecțioase din Statele Unite.

De exemplu, explică acesta, sistemul imunitar trimite celule albe către plămâni, pentru a ajuta în lupta cu infecția. Dar, dacă răspunsul sistemului imunitar este exagerat, prea multe celule albe ar putea bloca căile respiratorii.

Buddy Creech a mai spus că cei mai mulți tineri se recuperează după un episod de gripă, precizând că nu este clar de ce anumite persoane dezvoltă complicații fatale.

"Am vrea să înțelegem de ce se întâmplă atât de rapid cu unii adolescenți sau tineri adulți", a mai precizat medicul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Ultimele zile de viață ale unei adolescente de 16 ani, bolnavă de gripă