Un gigant din Europa, prezent în 4 ţări, face concedieri masive. Peste 2.500 de angajaţi vor fi daţi afară
Airbus a anunţat miercuri planuri de a reduce până la 2.500 de locuri de muncă la divizia sa de Apărare şi Spaţiu, invocând ”un mediu de afaceri complex”, în special în cazul sateliţilor care înregistrează pierderi, transmite CNBC.
Grupul european aerospaţial a declarat că îşi propune să efectueze reducerile, care reprezintă 7% din forţa de muncă din a doua sa mare divizie, până la jumătatea anului 2026, după discuţii cu sindicatele.
Airbus construieşte sateliţi şi transportoare şi deţine cote-cheie în programele europene de rachete, avioane de luptă şi lansare în spaţiu.
Grupul a fost afectat de costuri de 1,5 miliarde de euro
Grupul a fost afectat de costuri de 1,5 miliarde de euro în sistemele spaţiale în ultimele trimestre, cele mai mari fiind ale proiectului de înaltă tehnologie OneSat, şi de întârzieri şi costuri în creştere în sectorul de apărare.
Reducerile de locuri de muncă, relatate pentru prima dată de agenţia de presă franceză AFP, vin pe lângă o analiză a eficienţei de mai bine de un an în domeniul apărării şi al afacerilor spaţiale, cu numele de cod ATOM.
Mike Schoellhorn, CEO al celei de-a doua mari divizii a Airbus după venituri, a declarat că este timpul să se facă paşi suplimentari, în special ”pe o piaţă spaţială din ce în ce mai dificilă”. ”Acest lucru ne cere să devenim mai rapizi, mai slabi şi mai competitivi”, a spus el într-o declaraţie.
Planuri specifice de redresare pentru afacerea de sisteme spaţiale
Airbus a elaborat planuri specifice de redresare pentru afacerea sa de sisteme spaţiale, aflată în dificultate, fără a aştepta rezultatul discuţiilor recente de consolidare a afecerilor în domeniul sateliţilor, la care au participat grupul italian Leonardo, precum şi Thales, din Franţa.
Reducerile de locuri de muncă vor fi simţite şi în sediul unităţii de apărare din Germania. Airbus are sediul în Franţa, cu operaţiuni de bază şi în Germania, Marea Britanie şi Spania. Guvernele celor patru naţiuni gazdă au fost informate cu privire la planurile de restructurare, au spus surse.
Airbus se confruntă acum cu luni de negocieri cu sindicatele şi ţările gazdă cu privire la locul în care va cădea toporul în producţia de înaltă tehnologie.
Reuters a relatat în iulie că Airbus a lansat un plan urgent de limitare a numerarului la nivelul unităţii de Apărare şi Spaţiu, în care managerii au declarat situaţia costurilor ”critică”.
CEO-ul grupului, Guillaume Faury, a declarat la începutul acestui an că Airbus caută oportunităţi de face economii în apărare, spaţiu şi în special sateliţi, domenii în care jucătorii tradiţionali au fost puternic perturbaţi de succesul noilor constelaţii.
Naţiunile europene au crescut cheltuielile pentru apărare după invazia Rusiei în Ucraina în 2022, dar industria locală de apărare s-a plâns de dividendele limitate pentru producătorii interni, cheltuielile semnificative pentru reînarmare fiind destinate furnizorilor americani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰