Antena Meniu Search
x

Un important ministru israelian propune emigrarea voluntară a palestinienilor din Gaza în ţări din toată lumea: Este soluţia potrivită

Război Israel - Hamas. Un important membru de extremă dreapta din guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că Fâşia Gaza nu poate supravieţui ca entitate independentă şi că ar fi mai bine ca palestinienii din acest teritoriu să plece în alte ţări, relatează Reuters, citat de Agerpres. 

de Redactia Observator

la 14.11.2023, 18:01

Un important ministru israelian propune emigrarea voluntară a locuitorilor din Gaza
Un important ministru israelian propune emigrarea voluntară a locuitorilor din Gaza - Profimedia

Ministrul de finanţe Bezalel Smotrich, liderul unuia dintre partidele naţionaliste religioase din coaliţia lui Netanyahu, a afirmat că sprijină apelul a doi membri ai parlamentului israelian care au scris, într-un editorial apărut în Wall Street Journal, că ţările occidentale ar trebui să accepte familii din Gaza care îşi exprimă dorinţa de a se reloca.

Aceste comentarii subliniază temerile resimţite în mare parte din lumea arabă că Israelul vrea să-i alunge pe palestinieni de pe pământul pe care vor să construiască un viitor stat, repetând deposedarea în masă a palestinienilor la crearea Israelulului, în 1948, notează Reuters.

"Salut iniţiativa emigrării voluntare a arabilor din Gaza în ţări din întreaga lume", a spus Smotrich într-un comunicat. "Aceasta este soluţia umanitară potrivită pentru locuitorii din Gaza şi din întreaga regiune după 75 de ani ca refugiaţi, în sărăcie şi pericol". Ministrul a mai adăugat că un teritoriu atât de mic cum este Fâşia Gaza, fără resurse naturale, nu ar putea supravieţui singur, notând de asemenea că "Statul Israel nu va mai putea accepta existenţa unei entităţi independente în Gaza".

Smotrich a făcut aceste remarci în plină invazie de către Israel a Fâşiei Gaza, enclavă condusă de mişcarea islamistă Hamas şi care găzduieşte aproximativ 2,3 milioane de oameni, majoritatea refugiaţi în urma războaielor anterioare.

Pe acelaşi subiect

Lumea arabă: Israelul vrea să-i alunge pe palestinieni de pe pământul pe care vor să construiască un viitor stat

Palestinieni şi lideri de ţări arabe au acuzat Israelul că încearcă să determine o nouă "Nakba" (catastrofă), denumirea dată deplasării a sute de mii de palestinieni care au fugit sau au fost alungaţi din casele lor în urma războiului din 1948 care a însoţit întemeierea statului Israel. Majoritatea au ajuns în statele arabe învecinate, iar liderii arabi au afirmat că orice măsură ulterioară de a-i reloca pe palestinieni este inacceptabilă.

Israelul a lansat actuala operaţiune din Gaza ca represalii pentru atacul din 7 octombrie al militanţilor Hamas care au luat cu asalt comunităţi din sudul Israelului, ucigând aproximativ 1.200 de oameni şi luând în jur de 240 de ostatici înapoi în Gaza, potrivit cifrelor oficiale israeliene. Liderii israelieni s-au angajat să distrugă Hamas şi să-i salveze pe ostatici.

În acelaşi timp, peste 11.000 de palestinieni au fost ucişi în bombardamente israeliene în Gaza în ultimele săptămâni, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene, iar porţiuni întregi ale enclavei au fost nivelate sau transformate în moloz. Armata israeliană le-a cerut locuitorilor din nordul Gazei să-şi părăsească locuinţele şi să se îndrepte spre capătul sudic al teritoriului, spunând că acolo vor fi mai în siguranţă şi că se vor putea întoarce odată ce situaţia se va stabiliza.

Israelul şi-a retras militarii şi coloniştii din Gaza în 2005, după o ocupaţie de 38 de ani, iar Netanyahu a susţinut că nu intenţionează să aibă din nou o prezenţă permanentă, dar că Israelul va menţine controlul securităţii pentru o perioadă nedeterminată. Cu toate acestea, nu sunt clare intenţiile pe termen lung ale Israelului, iar mai multe ţări, inclusiv Statele Unite ale Americii, au indicat că Gaza ar trebui să fie guvernată de palestinieni, aminteşte Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Un important ministru israelian propune emigrarea voluntară a palestinienilor din Gaza în ţări din toată lumea: Este soluţia potrivită