Antena Meniu Search
x

HARTĂ. Cât au avansat ruşii la Avdiivka şi Bahmut: Moscova suferă pierderi grele. Misiunea Ucrainei este "să epuizeze armata rusă"

Rusia a suferit pierderi grele la Avdiivka, susţine Ministerul Apărării britanic în timp ce Ucraina a primit primele tancuri de luptă britanice şi alte blindate de fabricație occidentală, Zelenski a vizitat luni regiunea Zaporojie, care rămâne parțial ocupată de Rusia, iar şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a făcut nouă vizită în Bahmut. Niciunul din cele două oraşe nu este încercuit complet, forţele ruse ar fi format un semicerc la Avdiivka iar la Bahmut trei sferturi din oraş este înconjurat. 

de Redactia Observator

la 28.03.2023, 14:08

Rusia a suferit pierderi grele în urma atacurilor sale asupra Avdiivka, oraş din regiunea Doneţk, a anunţat Ministerul britanic al Apărării marţi în informarea sa zilnică privind războiul din Ucraina, relatează DPA, citat de Agerpres. Se crede că un regiment a pierdut o mare parte din vehiculele sale blindate într-o tentativă de a încercui Avdiivka, un oraş pe care Moscova încearcă să-l încercuiască şi să-l cucerească dinspre sud.

Regimentul face parte dintr-o formaţiune militară înfiinţată special pentru a susţine războiul din Ucraina, susţin analiştii. Există însă mai multe indicii că regimentul se luptă cu disciplina insuficientă şi un moral scăzut. Deşi se crede că soldaţii au fost instruiţi în Belarus, ei au în continuare probabil o forţă de luptă foarte limitată, notează sursa citată.

Pierderile au fost cauzate probabil în mare parte de erorile tactice de pe câmpul de luptă, cum s-a întâmplat şi în cazul luptelor pentru oraşul Vugledar, tot din Doneţk, a precizat ministerul. Rusia încearcă să obţină controlul în regiunea Doneţk, care împreună cu Luganskul formează Donbasul, una dintre zonele din Ucraina pe care Kremlinul doreşte să o ocupe.

Ministerul Apărării de la Londra a publicat informări zilnice privind cursul războiului după declanşarea invaziei ruse din Ucraina anul trecut. Londra intenţionează să contrabalanseze propaganda rusă, deşi Moscova acuză la rândul ei că informările reprezintă o campanie de dezinformare.

Pe acelaşi subiect

ISW: Rusia a trimis soldaţi de "elită" ai Wagner la Avdiivka

În acelaşi context experţii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW)  susţin că Rusia a trimis un număr redus de soldaţi de "elită" ai Grupului Wagner în ofensiva de la Avdiivka, pentru a consolida succesele tactice limitate obţinute recent în zonă.

Harţile ISW cu Bahmut, Avdiivka şi frontul din Doneţk, la data 27 martie 2023

ISW

 

Harţile ISW cu Bahmut, Avdiivka şi frontul din Doneţk, la data 27 martie 2023

ISW

Kievul susţine că a doborât 14 drone din cele 15 lansate de Rusia asupra Ucrainei

Armata rusă a lansat în noaptea de luni spre marţi 15 drone asupra teritoriului Ucrainei, a cărei apărare antiaeriană a reuşit să doboare 14 din aceste aparte, au informat forţele armate ucrainene pe contul lor de Facebook. ''În timpul nopţii, duşmanul a trimis 15 drone Shahed-136 (de fabricaţie iraniană - n.r.) pentru a realiza atacuri aeriene. Paisprezece din ele au fost distruse de militarii noştri'', a informat armata ucraineană.

Anterior, forţele aeriene ucrainene au informat că drone Shahed au fost lansate din nordul şi sud-estul Ucrainei. Serhii Popko, şeful administraţiei militare a oraşului Kiev, a declarat că 12 drone au fost ''detectate şi distruse'' în spaţiul aerian din jurul capitalei.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a informat pe contul său de Telegram că în capitală s-au produs mai multe explozii, iar una a provocat la un spaţiu comercial un incendiu care a fost stins fără a provoca victime. Chiar dacă sunt distruse înainte de a-şi atinge obiectivul, dronele pot exploda atunci când sunt interceptate, scrie EFE.

Trei drone vizau provincia Dnipropetrovsk, din centrul ţării. Două dintre ele au fost distruse de apărarea antiaeriană, iar o a treia a lovit clădirea unei companii private şi a provocat un incendiu, fără victime, a informat administraţia militar din regiune.

Rusia atacă cu drone Shahed infrastructuri critice din Ucraina, în special reţeaua electrică, încă din luna octombrie a anului trecut. Datorită, în parte, trimiterii de către aliaţi a unor sisteme de apărare antiaeriană, Ucraina reuşeşte să intercepteze majoritatea acestor drone folosite în astfel de atacuri, notează EFE.

Sistemele occidentale permit Ucrainei să fie evitate daunele la sistemul electric, în contextul în care, înainte de primirea acestora, milioane de ucraineni rămâneau fără curent electric după atacurile ruse asupra infrastructurii ucrainene. Însă experţii avertizează că Rusia s-ar putea folosi de aceste drone, cu costuri relativ reduse, pentru a obliga Ucraina să recurgă la armament mult mai scump pentru a le doborî.

Oleksandr Sîrskîi: Misiunea Ucrainei este să epuizeze armata rusă şi să-i inducă pierderi uriaşe

Separat, surse militare ucrainene au declarat marţi că armata rusă continuă să se încăpăţâneze să obţină controlul asupra oraşului Bahmut, pe frontul de est, însă fără succes şi suferind pierderi umane şi materiale importante. În acest context, sarcina principală a forţelor militare ale Ucrainei ''este să epuizeze armata rusă şi să-i inducă pierderi uriaşe'', a explicat Oleksandr Sîrskîi, comandantul forţelor terestre ale Ucrainei, pe contul său de Telegram.

''Trupele ruse încearcă să-şi concentreze principalele eforturi pe frontul din Bahmut (în regiunea Doneţk). Nu renunţă la tentativele lor de a înconjura şi captura oraşul'', a adăugat oficialul ucrainean.

Însă, ''graţie eroismului şi profesionalismului acţiunilor noastre militare, abile şi coordonate, şi a folosirii eficiente a capacităţilor de manevră şi a armamentului din dotare, păstrăm fortăreaţa Bahmut în ciuda tuturor aşteptărilor şi pronosticurilor'', a mai spus Sîrskîi, care a explicat că, în timpul mai multor vizite la trupele din zonă, el şi comandanţii care au făcut deplasarea au căzut de acord cu privire la planurile de a rezista pe câmpul de luptă.

Militarii ucraineni, a spus el, studiază cu atenţie ''vulnerabilităţile ocupanţilor pentru a folosi forţa împotriva lor într-un mod cât mai eficient cu putinţă''. ''Principala noastră sarcină este să epuizăm forţele superioare ale duşmanului şi să-i producem pierderi uriaşe. Aceasta va permite crearea condiţiilor necesare pentru eliberarea teritoriului ucrainean şi pentru a ne apropia de victorie'', a mai explicat el.

Bahmut, care înainte de război avea o populaţie de circa 70.000 de oameni, a fost practic distrus în cele aproape opt luni de lupte intense din zonă, aminteşte Reuters.

Franţa va dubla numărul de obuze livrate Ucrainei, până la 2.000 pe lună

 Franţa va dubla numărul de obuze de 155 mm livrate Ucrainei la 2.000 pe lună, a anunţat ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu, într-un interviu pentru cotidianul Le Figaro publicat marţi, informează AFP. Parisul "va livra echipamente terestre necesare pentru contraofensiva Ucrainei: dublăm astfel livrarea de obuze de 155 mm pentru a o majora la 2.000 pe lună, începând cu acest sfârşit de martie", a afirmat într-un interviu încrucişat şi ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire.

Obuzele de 155 de mm, utilizate în special de tunurile franceze Caesar sau de cele germane Pzh 2000 şi care au o rază de acţiune ce poate atinge 40 de kilometri, sunt trase în fiecare zi în cantităţi industriale atât de ruşi, cât şi de ucraineni. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat în februarie că Ucraina foloseşte mai multe muniţii decât poate produce Alianţa, punând stocurile şi industriile de apărare occidentale "sub presiune". Uniunea Europeană a decis de atunci să deblocheze două miliarde de euro pentru a furniza un milion de obuze Ucrainei.

Prin urmare, industriile de apărare sunt presate să-şi majoreze capacităţile de producţie şi să-şi reducă termenele de livrare. Nexter, care produce obuzele de 155 mm în Franţa, prevede astfel să producă 150.000 de obuze pe an în 2025, de trei ori mai multe ca înainte de declanşarea conflictului. Preşedintele francez Emmanuel Macron va reuni pentru prima dată la Palatul Elysee reprezentanţii companiilor din industria apărării, pentru a discuta despre trecerea la această "economie de război", pe care el o solicită.

Potrivit lui Sebastien Lecornu, Franţa va furniza de asemenea "foarte curând" sistemul de apărare sol-aer SAMP/T promis Ucrainei, care "reprezintă o valoare de mai multe sute de milioane de euro".  "Şi noi studiem, împreună cu (şefa guvernului francez) Elisabeth Borne, realimentarea fondului de susţinere a Ucrainei, dorită de majoritatea prezidenţială din Adunarea Naţională, 200 de milioane fiind deja alocaţi", a adăugat el. Ucraina a putut utiliza acest fond pentru a cumpăra material de la companiile franceze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » HARTĂ. Cât au avansat ruşii la Avdiivka şi Bahmut: Moscova suferă pierderi grele. Misiunea Ucrainei este "să epuizeze armata rusă"