Antena Meniu Search
x

UN MILIARD DE DOLARI e motivul crizei dintre Qatar şi statele arabe din zona Golfului

Doha a plătit în urmă cu două luni până la un miliard de dolari pentru eliberarea mai multor membrii ai familiei regale al-Thani, care făceau parte dintr-o echipă de vânătoare cu şoimi atunci când au fost răpiţi de către militanţi şiiţi în sudul Irakului. Se pare că plata unei asemenea răscumpărări a generat furia rivalilor arabi, care au acuzat regimul qatarez de finanţarea terorismului din Orientul Mijlociu, inclusiv a unor grupări precum ISIS sau al-Qaeda, relatează Financial Times.

Doha a plătit în urmă cu două luni până la un miliard de dolari pentru eliberarea mai multor membrii ai familiei regale al-Thani, care făceau parte dintr-o echipă de vânătoare cu şoimi atunci când au fost răpiţi de către militanţi şiiţi în sudul Irakului. Se pare că plata unei asemenea răscumpărări a generat furia rivalilor arabi, care au acuzat regimul qatarez de finanţarea terorismului din Orientul Mijlociu, inclusiv a unor grupări precum ISIS sau al-Qaeda, relatează Financial Times.

Respectiva răscumpărare a asigurat eliberarea a 26 de mebri dintr-o echipă de vănătoare cu şoimi răpită în sudul Irakului şi a respectiv 50 de militanţi capturaţi de jihadişti în Siria.

În acest mod, regimul qatarez a plătit două gurpări teroriste din Orientul Mijlciu - miliţiile şiite şi teroriştii al-Qaeda.

Semnarea respectivei răscumpărări a exarcebat tensiunile dintre ţările arabe bogate în petrol din regiune şi între rivalii statornici din zona Golfului Persic.

Arabia Saudită, Egypt, Emiratele Arabe Unite şi Yemen au decis la începutul acestei săptămâni să întrerupă relaţiile diplomatice cu regimul qatarez şi să izoleze terestru, maritim şi aerian una dintre cele mai bogate ţări din Orientul Mijlociu.

Ulterior, decizia a fost susţinută de guvernul recunoscut al Libiei, precum şi de insulele Maldive.

”Răscumpărarea este ultimul pai, care a rupt spatele cămilei”, a declarat un observator din Orientul Mijlociu.

Doha dezminte vehement că finanţează grupări teroriste şi a condamnat blocada impusă de vecinii arabi, susţinând că acuzaţiile aduse sunt lipsite de orice bază în realitate. Însă, guvernanţii qatarezi au refuzat să comenteze plata unei răscumpărări masive pentru eliberarea echipei de vânătoare din Irak.

O sursă apropiată de conducerea qatareză a recunoscut că a existat o răscumpărare, dar nu era conştient de suma de bani plătită miliţiilor şiite şi extremiştilor al-Qaeda.

Qatar este un aliat american, dar a atras în repetate rânduri mânia vecinilor arabi, care văd o politică nonconformistă şi chiar haotică pentru regiune fiind promovată la Doha.

Ţara arabă rămâne cel mai mare exportator de petrol lichid din lume şi s-a folosit de bogăţia imensă pentru a construi relaţii de la Londra la Washington şi chiar Tokyo.

Dar criticii susţin că qatarezii s-au amestecat în probleme regionale şi au folosit televiziunea Al-Jazeera ca o unealtă de propagandă pentru a creşte importanţa diplomatică la nivel global a Dohei.

Qatar a construit relaţii de-a lungul anilor cu multe grupări controversate, de la rebelii din regiunea sudaneză Darfur la talibanii din Afganistan şi luptătorii Hamas din Fâşia Gaza.

Totuşi, qatarezii susţin că sunt jucători neutri şi acţionează ca intermediari în multiplele conflicte regionale din Orientul Mijlociu.

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite acuză că aceste intervenţii sunt folosite de qatarezi pentru a juca pe ambele părţi ale unei probleme şi pentru a finanţa grupările islamiste radicale, în special în Libia şi Siria.

În acest sens, plata răscumpărării a întărit această poziţie a rivalilor regimului de la Doha.

”Dacă vreţi să ştiţi cum qatarezii finanţează jihadistul, atunci nu trebuie să vă uitaţi mai departe de această răscumpărare. Asta nici măcar nu este prima - este una dintr-o serie care datează de la începutul războiului”, a declarat o figură a opoziţiei siriene, care a lucrat anterior ca mediator pentru al-Qaeda în schimburile de prizonieri din Siria.

Aproximativ 700 de milioane de dolari au ajuns la lideri iranieni şi şiiţi ai miliţilor regionale, care sunt susţinute de către Doha.

De asemenea, aproximativ 200-300 de milioane de dolari au mers spre grupările islamiste din Siria, în special către jihadiştii Tahrir al-Sham ce au legături cu al-Qaeda.

Această situaţie atrage atenţia asupra modului în care guvernanţii qatarezi se folosesc de răscumpărări pentru a finanţa jihadiştii din Siria.

Însă, pentru vecinii arabi există o altă mare problemă, care constă în faptul că banii qatarezi au ajuns la marele rival regional acuzat de instigarea constantă la conflicte în lumea arabă - Teheran.

Această saga a început atunci când miliţiile şiite cunoscute drept Kata'eb Hizbollah au răpit în decembrie 2015 o echipă de vănătoare qatareză din Irak.

Însă, liderii miliţiilor irakiene au acuzat că cei răpiţi au fost transportaţi în Iran.

Kata'eb Hizbollah este o miliţie irakiană, dar este cunoscută pentru legăturile cu gruparea militantă Hezbollah şi cu Iran.

Doi diplomaţi regionali cred că miliţia şiită i-a răpit pe qatarezi pentru a da mai multă putere grupării Hezbollah şi Teheranului pentru a negocia eliberarea mai multor luptători şiiţi răpiţi de gruparea sunnită Tahrir al-Sham în Siria.

Această tranzacţie de ostatici ar avea legătură şi cu un alt acord pentru a permite evacuarea a patru oraşe siriene înconjurate de forţele jihadiste şi de miliţiile şiite, potrivit rebelilor sirieni şi diplomaţilor din Orientul Mijlociu.

Un diplomatic occidental susţine că această tranzacţie a reprezentat pentru qatarezi o acoperire perfectă pentru a finanţa plata răscumpărării. Qatar a folosit acordul de evacuare a oraşelor siriene pentru a plăti 120-140 de milioane de dolari către Tahrir al-Sham.

Alte 80 de milioane de dolari s-au întreptat spre gruparea islamistă Ahrar al-Sham.

”Qatarezii plătesc pe toată lumea, dar până când? Au adus doar ruină”, a declarat un comandant al forţelor rebele din Siria.

De asemenea, un oficial arab crede că plata către grupările jihadiste a ajuns mai aproape de 300 de milioane de dolari.

”Qatar a cheltuit un miliard de dolari pentru acest acord nebunesc”.

Premierul Haidar al-Abadi de la Bagdad a anunţat în aprilie că autorităţile irakiene au confiscat sute de milioane de dolari, care au ajuns ilegal în ţară la bordul unor aeronave qatareze, deşi nu este clar dacă aceşti bani făceau parte din răscumpărare.

”Toţi banii au venit în serviete. Îţi poţi imagina asta”, a declarat un alt oficial de rang înalt din Orientul Mijlociu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » UN MILIARD DE DOLARI e motivul crizei dintre Qatar şi statele arabe din zona Golfului