Un miliardar rus a fost sancţionat în SUA: superiahtul său, scos la vânzare pentru 29,5 milioane de euro
Un broker de iahturi de lux cu sediul în SUA anunță vânzarea unui superiaht de 51 de metri, aparținând miliardarului rus sancționat Igor Kesaev, pentru 29,5 milioane de euro, potrivit Reuters, citat de Mediafax.
Propunerea de vânzare a iahtului MySky, care a fost dezvăluită într-un anunț trimis prin e-mail de firma de brokeraj unor destinatari nedeclarați pe 14 septembrie, vine pe fondul îngrijorărilor guvernelor occidentalilor că miliardari precum Kesaev au reușit să ocolească o serie de sancțiuni internaționale care vizează activele lor de lux, cum ar fi iahturile.
UE și Marea Britanie l-au sancționat pe Kesaev în aprilie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina
UE și Marea Britanie l-au sancționat pe Kesaev în aprilie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, UE citând implicarea sa în producția de arme militare și în distribuția de tutun în Rusia, precum și legăturile cu guvernul rus „și cu forțele sale de securitate”. Statele Unite nu l-au sancționat pe Kesaev, iar Trezoreria americană nu a răspuns solicitărilor de a oferi comentarii.
Sara Gioanola, o purtătoare de cuvânt a Heesen Yachts, firma cu sediul în Olanda care a construit MySky, a confirmat că Igor Kesaev l-a comandat pe acesta și un alt iaht, numit Sky. Reuters nu a putut să confirme în mod independent că Igor Kesaev mai deține în mod direct MySky. Un articol despre fiica lui Kesaev și galeria sa de artă din ediția de primăvară 2021 a revistei Heesen a menționat că „familia Kesaev este bine cunoscută de Heesen, care a comandat Sky și MySky în ultimul deceniu”.
- Superiachtul Axioma de 75 de milioane de dolari, confiscat de la un miliardar rus, a fost scos la licitaţie
- Soţia lui Dmitri Peskov dansează şi sparge farfurii în Grecia, deşi este sancţionată de UE. Cum ar fi ajuns...
- Momentul dramatic când superiahtul „Saga” se scufundă în apropiere de coasta portului Catanzaro, Italia. Cinci...
Un purtător de cuvânt al lui Kesaev a refuzat să răspundă la întrebări despre proprietatea iahtului sau despre vânzarea sa iminentă. Anunțul vizualizat de Reuters a fost trimis de la o adresă de e-mail a firmei Merle Wood & Associates din Fort Lauderdale, Florida, care își spune că este „una dintre cele mai importante firme de brokeraj de iahturi din întreaga lume”. Acesta a fost distribuit în mod privat cu un avertisment de a nu publica anunțul. Reuters nu a reușit să determine destinatarii.
Iahtul numit MySky dispune de „interioare sofisticate ultramoderne” realizate de un cunoscut arhitect olandez, o „sală de gimnastică interioară cu climă controlată” și o punte care poate fi folosită pentru aterizarea elicopterelor, potrivit anunțului. Merle A. Wood, care figurează ca punct de contact în anunțul MySky, a declarat telefonic pentru Reuters că nu știe nimic despre proprietarul iahtului și a îndrumat Reuters către un alt broker, Burgess, pe care l-a descris ca fiind brokerul principal în vânzarea propusă. Wood a trimis toate întrebările către Burgess, care are birouri în Londra, Monaco și alte piețe importante.
Un purtător de cuvânt al companiei Burgess, Nicci Perides, a declarat într-un mesaj pe WhatsApp că „nu poate răspunde la întrebări despre iaht” și a trimis întrebările către Wood, care nu a răspuns la solicitări suplimentare de comentarii. Clara Portela, expertă în sancțiuni la Universitatea din Valencia, a declarat că, deoarece nu există sancțiuni americane împotriva lui Kesaev, companiile sau cumpărătorii americani ar putea fi implicați în vânzarea iahtului fără să încalce sancțiunile.
În ultimele luni, iahturi legate de ruși sancționați au apărut în destinații precum Maldive și Turcia
O verificare efectuată miercuri de Reuters pe site-ul Burgess a găsit MySky ca fiind disponibil pentru rezervări de charter. Începând de joi, Burgess a eliminat lista de închiriere a MySky după ce Reuters a întrebat despre acest lucru. Anunțul Merle Wood spunea că iahtul se află în Maldive. Reuters a fotografiat nava în apele din largul republicii insulare din Oceanul Indian la începutul lunii martie, în zilele de după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.
În ultimele luni, iahturi legate de ruși sancționați au apărut în destinații precum Maldive și Turcia, în condițiile în care autoritățile din Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit au impus sancțiuni și au încercat să confiște astfel de bunuri. Nici autoritățile din Maldive nu au răspuns la solicitările de comentarii.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care se ocupă de sancțiunile UE, a declarat că liderii europeni încurajează alte țări să își alinieze politicile cu cele ale UE, dar a precizat că sancțiunile se aplică doar în cadrul jurisdicției UE. Un purtător de cuvânt al Trezoreriei britanice a declarat că nu comentează cazurile individuale, dar „ia măsuri de aplicare a legii în fiecare caz raportat de suspiciune de încălcare a sancțiunilor financiare”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰