Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un pacient american a folosit asistentul virtual Alexa cu ajutorul unui implant cerebral: "Fără să îşi folosească mâinile sau vocea"

Un bărbat de 64 de ani care suferă de scleroză laterală amiotrofică, o boală neurodegenerativă, a reuşit doar prin intermediul gândurilor, datorită unui implant cerebral, să utilizeze sistemul Alexa, asistentul virtual creat de Amazon, a anunţat luni într-un comunicat de presă compania Synchron, care a conceput acel dispozitiv, relatează AFP, citat de Agerpres

de Redactia Observator

la 17.09.2024 , 14:33

Un pacient american a folosit asistentul virtual Alexa cu ajutorul unui implant cerebral: "Fără să îşi folosească mâinile sau vocea" Un pacient american a folosit asistentul virtual Alexa cu ajutorul unui implant cerebral: "Fără să îşi folosească mâinile sau vocea" - Synchron Inc

"Să fiu în măsură să stăpânesc aspecte importante din mediul în care mă aflu şi să controlez accesul la divertisment sunt acţiuni care îmi redau independenţa pe care am pierdut-o", a declarat Mark, citat în acelaşi comunicat, care nu dezvăluie numele său de familie.

Pacientul s-a declarat încântat de "integrarea tehnologiei inteligente cu BCI-ul său", care reprezintă o interfaţă creier-computer, un dispozitiv ce asigură comunicarea între creierul uman şi diverse aparate.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Articolul continuă după reclamă

Cum a reuşit să controleze asistentul virtual

În acest fel, el a putut să controleze prin intermediul gândurilor asistentul virtual Alexa cu ajutorul unei funcţii a tabletei sale Fire (produsă de Amazon), a explicat compania Synchron, precizând că pacientul a putut să selecteze opţiuni pre-instalate, cum ar fi aprinderea sau stingerea luminilor, realizarea de apeluri video, redarea unor înregistrări muzicale, lectura unor cărţi pe Kindle (un e-reader dezvoltat de Amazon) şi chiar să facă cumpărături pe site-ul acestui gigant din sectorul comerţului electronic.

"Fără să îşi utilizeze nici mâinile, nici vocea", au insistat reprezentanţii companiei Synchron.

Tom Oxley, patronul şi fondatorul Synchron, consideră că sistemul BCI formează "o pasarelă între neurotehnologie şi tehnologia pentru publicul larg, oferindu-le persoanelor paralizate posibilitatea de a-şi recăpăta controlul asupra mediului în care se află".

Aparatul este implantat într-un vas de sânge

Aparatul este implantat într-un vas de sânge aflat la suprafaţa cortexului motor, fiind introdus în corpul uman prin vena jugulară în cadrul unei operaţii endovasculare minim invazive, au explicat reprezentanţii companiei Synchron.

Domeniul implanturilor cerebrale se află în plin avânt. Companiile din acest sector lucrează în această perioadă în special pentru a le permite pacienţilor paralizaţi să controleze computerele prin intermediul gândurilor, redându-le astfel, de exemplu, capacitatea de a scrie. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Ştiri externe » Un pacient american a folosit asistentul virtual Alexa cu ajutorul unui implant cerebral: "Fără să îşi folosească mâinile sau vocea"