Antena Meniu Search
x

Un urmaş al lui "Otoniel", şeful celui mai puternic cartel de droguri din Columbia, găsit mort. Se oferea o recompensă de 1,2 milioane de dolari

Unul dintre presupuşii moştenitori ai lui "Otoniel", şeful celui mai puternic cartel de droguri din Columbia, a fost descoperit mort miercuri în nord-vestul ţării, a anunţat un responsabil al poliţiei, scrie AFP. 

de Redactia Observator

la 02.03.2023, 09:05

Un urmaş al lui "Otoniel", şeful celui mai puternic cartel de droguri din Columbia, găsit mort
Un urmaş al lui "Otoniel", şeful celui mai puternic cartel de droguri din Columbia, găsit mort - Agerpres

Descoperit pe un drum, cadavrul a fost identificat ca fiind al lui Wilmar Antonio Quiroz, alias "Siopas", numărul doi al AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia), de asemenea cunoscut sub numele de Clanul Golfului, a adăugat acest responsabil.

"Siopas" şi alţi doi presupuşi criminali, "Chiquito Malo" şi "Gonzalito", sunt consideraţi de autorităţile columbiene ca succesorii lui Dairo Antonio Usuga, alias "Otoniel", şeful Clanului Golfului extrădat în Statele Unite anul trecut.

Pentru prinderea urmaşului lui "Otoniel" era oferită o recompensă uriaşă

Poliţia columbiană oferea o recompensă de 1,2 milioane de dolari pentru orice informaţie care permite localizarea vreunuia din aceşti trei lideri. Colonelul Cortes nu a precizat cauza morţii lui "Siopas", al cărui cadavru a fost găsit la trei kilometri de oraşul Dabeiba, fieful istoric al clanului. "Anchetăm asupra mobilului crimei", a declarat el.

Pe acelaşi subiect

Potrivit acestuia, "Siopas" a condus toate operaţiunile clanului din departamentul Choco (vest) şi litoralul columbian la Oceanul Pacific. În aceste regiuni, AGC, care are aproximativ 3.000 de membri, se află într-o rivalitate sângeroasă cu Armata de Eliberare Naţională (ELN) pentru controlul rutelor traficului de droguri, potrivit autorităţilor.

"Otoniel", fostul şef al organizaţiei, a pledat în ianuarie, în faţa unui tribunal din New York, vinovat de trafic internaţional de cocaină. El îşi va cunoaşte pedeapsa în iulie şi riscă închisoarea pe viaţă. Extrădarea sa în mai 2022, şapte luni după arestarea sa în Columbia, a fost urmată de o campanie sângeroasă de asasinate împotriva poliţiştilor din ţara sa. Dar după alegerea la conducerea Columbiei a preşedintelui de stânga Gustavo Petro, favorabil negocierilor cu mai multe grupuri armate, "Otoniel" a cerut bandei sale în august 2022 să pună capăt acestui val de crime.

De atunci, liderii AGC căută să beneficieze de politica aşa-zisă de "pace totală" a preşedintelui Petro, vizând găsirea unui compromis între guvern şi diferitele organizaţii armate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Un urmaş al lui "Otoniel", şeful celui mai puternic cartel de droguri din Columbia, găsit mort. Se oferea o recompensă de 1,2 milioane de dolari