Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Unde s-au împotmolit negocierile dintre Rusia şi Ucraina: cerinţa lui Vladimir Putin pe care Volodimir Zelenski nu vrea să o accepte

Negocierile dintre Ucraina şi Rusia bat pasul pe loc în ciuda semnalelor că cele două tabere sunt aproape de un acord. Ucraina ar accepta în principiu să îi îndeplinească lui Vladimir Putin cea mai mare doprinţă - aceea de a nu adera la NATO. Pentru un astfel de compromis, cere ca Rusia să oprească bombardamentele. Moscova nu dă însă semne că ar accepta un armistiţiu. 

de Redactia Observator

la 17.03.2022 , 19:52

Neutralitatea pe care Rusia o cere Ucrainei înseamnă că vecinii de la nord ar accepta să nu adere niciodată la NATO şi să nu găzduiască sau să dezvolte arme nucleare sau alte sisteme care ar putea fi considerate de Rusia o ameninţare. Volodimir Zelenski este dispus să facă acest compromis, dacă Occidnetul îi oferă garanţii de securitate, însă nu este pregătit să renunţe şi la o parte din teritoriu, aşa cum cere Vladimir Putin. "Priorităţile mele la aceste negocieri sunt cât se poate de clare: sfârşitul războiului, garanţii de securitate, suveranitate, restaurarea integrităţii teritoriale, garanţii reale pentru ţara noastră, protecţie reală pentru ţara noastră", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

În Europa sunt 11 ţări neutre

În Europa sunt 11 ţări neutre. Este un statut pe care l-a adoptat şi Republica Moldova după declararea independenţei, în 1991. Imediat după prăbuşirea URSS şi redobândirea independenţei, Ucraina s-a declarat, la rândul ei, stat neutru. Acest statut a fost însă abandonat după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea, în 2014. Ca urmare, tot de atunci, Ucraina a făcut demersuri pentru a deveni membru al NATO. Este ceea ce l-a înfuriat pe Vladimir Putin şi l-a determinat să înceapă acest război. "Operaţiunea se desfăşoară cu succes, în strictă conformitate cu planurile prestabilite. Nu vom permite niciodată Ucrainei să servească drept trambulină pentru operaţiuni agresive împotriva ţării noastre", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Vezi și

Franța acuză Rusia că se preface în negocierile de pace, iar Ucraina crede că discuţiile pe un plan minim de pace s-ar putea prelungi până după săptămâna viitoare.  Însă cu fiecare zi care trece situaţia de securitate din zona noastră se înrăutăţeşte. Rusia atacă fără milă Ucraina, bombardează spitale, cartiere de locuinţe, teatre şi oamenii care stau la coadă la alimente. În faţa unor astfel de imagini preşedintele Joe Biden şi-a pierdut cumpătul. "Cred că este criminal de război", a declarat Joe Biden. Este un război al declaraţiilor şi al nervilor, care nu face decât să aducă lumea mai aproape de un conflict global, cred analiştii.  

Pe acelaşi subiect

"Cred că poate fi interpretat de Putin ca un act de agresiune. Este interesant că Biden a mers până-ntr-acolo. Cred că unul dintre motivele pentru care Casa Albă a fost reticentă în a folosi acest termen, este acela că încerca să lase loc pentru diplomaţie", a declarat Aamer Madhani, Associated Press. Volodimir Zelenski este şi el de părere că al treilea război mondial a început deja când în Ucraina a căzut prima bombă a ruşilor pe 24 februarie. Cere cu disperare impunerea unei zone de interdicţie aeriană şi mult armament.

Turcia insistă pentru ca Zelenski şi Putin să stea faţă în faţă

"Sunteţi din nou în spatele unui zid, nu cel al Berlinului, unul în mijlocul Europei, între libertate şi captivitate, şi el creşte cu fiecare bombă care cade în ţara noastră, în Ucraina, cu fiecare decizie care nu este luată pentru binele păcii din Europa.  Ajutaţi-ne, ajutaţi pacea, ajutaţi fiecare ucrainean, opriţi acest război, ajutaţi-ne să îl oprim", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Statele Unite au aprobat un ajutor suplimentar de aproximativ un miliard de dolari. Noul pachet de asistenţă include şi 9.000 de sisteme antitanc şi 7.000 de arme de foc şi muniţie, însă vor să se ţină departe de orice Rusia ar putea considera o declaraţie de război.

"Ar însemna ca noi să doborâm avioane ruse. NATO să doboare avioane ruse şi nu suntem interesaţi să intrăm într-un Al Treilea Război Mondial", a declarat Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Tot mai multe voci spun că singura soluţie pentru ca negocierile de pace să se încheie cu un acord este o întâlnire Vladimir Putin - Volodimir Zelenski. Turcia insistă şi ea pentru ca cei doi lideri să stea faţă în faţă şi se oferă să medieze. Ucraina spune că o astfel de întâlnire ar putea avea loc în următoarele săptămâni, dar doar după ce un acord de pace va fi creionat. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri externe » Unde s-au împotmolit negocierile dintre Rusia şi Ucraina: cerinţa lui Vladimir Putin pe care Volodimir Zelenski nu vrea să o accepte