Antena Meniu Search
x

Unde va lovi noua ofensivă a lui Putin? Ruşii atacă pe 5 direcţii în est, dar nu au încercuit Bahmut. Forţele ucrainene rezistă

Război în Ucraina, ziua 349. Forţele ucrainene din oraşul Bahmut continuă să reziste atacurilor constante ale Rusiei, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Potrivit ISW, ruşii au obţinut în ultimele 2 zile mai multe câștiguri tactice în Bahmut, Doneţk, fără a reuşi să încercuiască complet oraşul, au avansat la nord de Kupiansk în Harkov, şi pe direcţia Svatove-Kreminna, dar nu au cucerit Bilohorivka în Lugansk. Ucrainenii cred că ruşii vor declanşa o ofensivă la scară largă undeva între mijlocul şi finalul lunii februarie, dar nu au stablit încă direcţia principală de atac în contextul unor ofensive limitate pe mai multe direcţii. 

de Redactia Observator

la 07.02.2023, 14:06

Vezi și

Volodimir Zelenski a precizat că, în cursul zilei de luni, înaltul comandament al Ucrainei a discutat într-o reuniune încercările forţelor ocupante de a înconjura oraşul şi de a sparge apărarea ucraineană. "Sunt recunoscător fiecărui soldat care a arătat hotărârea de a rezista", a afirmat Zelenski.

El a raportat de asemenea noi numiri în zonele de front din Ucraina. "În mai multe regiuni, în special în zone de frontieră şi de pe linia frontului, recrutăm noi lideri cu experienţă militară", a spus Zelenski, adăugând că este vorba de persoane "care pot asigura apărarea cel mai eficient împotriva ameninţărilor actuale".

În general, experienţa militară de război de până acum ar trebui combinată cu autoritatea în administraţia locală şi centrală, a subliniat el. În plus, a adăugat el, pregătirea de noi brigăzi ale Gărzii Naţionale, poliţiei şi gărzilor de frontieră avansează. "Începutul este puternic. Şi va continua", a declarat preşedintele ucrainean.

În faţa intensificării atacurilor ruseşti, armata ucraineană a fost nevoită să mute pe front trupe care erau pregătite de fapt pentru propriile acţiuni ofensive ulterioare. În acelaşi timp, potrivit unui guvernator ucrainean, Rusia trimite întări în estul Ucrainei înaintea unei noi ofensive care ar putea începe săptămâna viitoare, relatează şi Reuters.

Pe acelaşi subiect

În aşteptarea sosirii ajutorului militar occidental, Ucraina anticipează o ofensivă majoră pe care Rusia ar putea să o lanseze din motive "simbolice" în jur de 24 februarie, dată la care se împlineşte un an de la începerea invaziei.

Ucraina pregăteşte la rândul său o ofensivă de primăvară pentru a recuceri teritoriile pierdute, însă aşteaptă livrarea rachetelor cu rază mai lungă de acţiune şi a tancurilor de luptă promise de Occident, unii analişti spunând că Kievul mai are încă nevoie de câteva luni de pregătire pentru a fi gata. 

Unde va lovi Putin cu noua ofensivă din Ucraina 

Institutul pentru Studiul Războiului - un think tank cu sediul în SUA - care oferă zilnic analize şi actualizări despre războiul din Ucraina susţine în buletinul de marţi că ruşii atacă limitat pe 5 direcţii pe frontul de est, dar nu este clar unde anume va forţa ofensiva principală. Oficialii ucraineni susţin că forțele rusești se pregătesc să lanseze o ofensivă decisivă la scară largă în estul Ucrainei undeva între mijlocul şi sfârşitul lunii februarie. Pe frontul de sud, forțele ruse nu au obţinut noi câștiguri teritoriale pe 5 şi 6 februarie iar forțele ucrainene au continuat încercări limitate de a traversa râul Nipru, relatează ISW. 

Pe frontul de est, pe axa Donețk, forțele ruse au continuat atacurile la sol la nord-est și la sud de Bahmut, dar încă nu au încercuit oraşul. Forțele ruse au efectuat atacuri la sol şi în zona orașului Avdiivka din Donețk, relatează analiştii ISW. Mai mulți bloggeri militari ruși susţin că trupele ucrainene transferă rezerve la Vuhledar (la aproximativ 30 km sud-vest de orașul Donețk) unde ar pregăti o contraofensivă.

Pe frontul de est, pe axa Harkov, forțele rusești au obținut între 4 și 6 februarie victorii tactice la nord-est de Kupiansk. Surse ruse susțin că militarii Moscovei au avansat pe 5 și 6 februarie spre vest pe linia Svatove-Kreminna.

Tot pe frontul de est, pe axa Lugansk, forțele ucrainene își mențin pozițiile în Bilohorivka, în ciuda faptului că ruşii au spus pe 3 februarie că au capturat Bilohorivka. O filmare geolocalizată realizată pe 6 februarie arată forțe ucrainene în Bilohorivka, confirmând declarați șefului regiunii Lugansk, Serhii Haidai, potrivit căreia forțele ruse nu au recucerit Bilohorivka. Este posibil ca afirmațiile Rusiei să fi făcut parte dintr-un război informaţional şi psihologic, consideră ISW.

ISW a estimat în ultimele săptămâni că cel mai probabil ruşii vor ataca pe frontul de est, în Lugansk, prin Svatove sau Kreminna, pentru a încercui Donbasul, care rămâne obiectivul principal al Kremlinului. Analiştii occidentali nu cred însă că forţele Rusiei pot lansa ofensive de succes pe mai multe direcţii în Ucraina. Inclusiv unele voci ruse naționaliste şi-au exprimat scepticismul față de capacitatea Rusiei de a lansa o ofensivă de succes la sfârșitul lunii februarie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Unde va lovi noua ofensivă a lui Putin? Ruşii atacă pe 5 direcţii în est, dar nu au încercuit Bahmut. Forţele ucrainene rezistă