Video Unde vrea de fapt să ajungă Putin. Armand Goșu, istoric: "Practic la 300 de km de Bucureşti. O nimica toată pentru rachete"
Rusia a început invazia Ucrainei. Cu o singură semnătură, Vladimir Putin schimbă din nou frontierele Europei. Liderul de la Kremlin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste ucrainene, Doneţk şi Lugansk, la nici opt ani de când a anexat ilegal Crimeea. Imediat, a dat ordin armatei să intre în cele două regiuni, sub pretextul unei misiuni de menţinere a păcii. Teama care pluteşte în aer este că Vladimir Putin nu se va mulţumi doar cu atât. Azi, Vadimir Putin a cerut şi a primit aprobarea să-şi folosească armata în afara ţării şi le-a transmis ucrainenilor să renunţe la ambiţia de a adera la NATO.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: Consider că este necesar să iau o decizie care trebuia adoptată de mult, şi anume recunoaşterea imediată a independenţei şi suveranităţii Republicii Populare Doneţk şi a Republicii Populare Lugansk.
Este anunţul-şoc pentru întreaga lume. La capătul unei zile în care la Kremlin s-a jucat o piesă de teatru absurd, Vladimir Putin a semnat decretele prin care recunoaşte independenţa celor două regiuni separatiste Doneţk şi Luhansk. Este exact reţeta folosită şi în cazul Gerogiei. Până şi documentele sunt copy-paste după cele folosite în cazul Osetiei de Sud şi Abhaziei. Timp de o oră, Vladimir Putin a ţinut o lecţie de istorie pe un ton agresiv.
Vladimir Putin spus lumii întregi că nu recunoaşte Ucraina ca stat suveran, ci o consideră parte din Rusia
Vladimir Putin, președintele Rusiei: Ucraina Sovietică a apărut datorită politicii bolşevice. Chiar şi în zilele noastre, există motive suficiente pentru a o numi Ucraina lui Vladimir Ilici Lenin. El este autorul şi arhitectul. Înainte și după Al Doilea Război Mondial, Stalin a încorporat în URSS şi a dat Ucrainei părți care aparţineau Poloniei, României și Ungariei.
- Parlamentarii ruşi au aprobat în unanimitate cererea lui Putin de a desfășura trupe în afara Rusiei
- Cel mai înfricoșător moment din discursul cu care Vladimir Putin a șocat întreg Occidentul: Va fi vinovat pentru...
- Reacția Rusiei, după ce Germania a suspendat Nord Stream 2: "Europa va plăti 2.000 de euro pe 1.000 de mc de gaz!"
Scenariul actual este şi o reluare a celui din urmă cu opt ani, în cazul anexării ilegale a peninsulei Crimeea. La fel ca atunci, a invocat voinţa populară şi un presupus genocid al populaţiei ruse din regiune.
Reporter: Avem motive de îngrijorare în momentul de faţă?
Armand Goșu, istoric: Mari, maxime, pentru că e un tip de comportament care poate fi, unul: anunţă ce e mai rău şi pentru ce va urma, nu? Că ne spune că nu se va limita la atât. Doi: tipul ăsta de comportament poate să fie un model şi pentru alţi actori regionali, tipul ăsta de violenţă. Deci e vorba de o instabilitate care devine normă în această regiune, devine normă pe termen lung, pentru câtă vreme Putin rămâne la Kremlin sau poate că şi în epoca de după Putin.
Franţa şi Olanda au calificat discursul lui Putin ca fiind paranoid
Armand Goșu, istoric: Repet, Putin nu se va limita la Donețk şi Lugansk, el vrea mult mai mult, ori teritoriul pe care el îl vizează ajunge la gurile Dunării, practic ajunge la 300 de km de Bucureşti. E o nimica toată pentru rachete cu rază mică de acţiune să atingă obiectivul capitala României sau oraşe importante ale României de acolo.
Ţarul de la Moscova a cerut din nou ca NATO să se retragă din Europa Centrală şi de Est, a criticat scutul de la Deveselu şi a acuzat Ucraina că este doar o "colonie coruptă a Americii" şi o "marionetă a Occidentului".
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Bine, nu vreţi să vedeţi un prieten şi un aliat în noi, dar de ce să ne transformaţi într-un inamic?
Moment înfiorător cu şeful Serviciilor de Informaţii Externe
Vladimir Putin a vrut să fie clar pentru toată lumea că nu este vorba despre o anexare a celor două regiuni separatiste. Aşa că a jucat cu şeful Serviciilor de Informaţii Externe o scenetă desprinsă parcă dintr-o piesă de Cehov.
Vladimir Putin - Vei susţine sau susţii? Vorbeşte deschis, Serghei Evghenevici!
Serghei Narîşkin - Eu susţin propunerea...
Vladimir Putin - Atunci spune-o!
Serghei Narîşkin - Asta e ceea ce vreau să spun: eu susţin propunerea ca republicile populare Donetsk şi Lugansk să adere la Federaţia Rusă.
Vladimir Putin - Nu discutăm despre asta, nu asta e tema discuţiei. Discutăm dacă este cazul să le recunoaştem independenţa sau nu.
Serghei Narîşkin - Eu susţin recunoaşterea independenţei lor.
Vladimir Putin - Foarte bine, te rog să iei loc, mulţumesc!
Ședință regizată sau sfidare la adresa Vestului?
Semnarea decretelor a avut loc într-un decor imperial în sala Sfânta Ecaterina, folosită în trecut de împăraţii ruşi drept sală a tronului. Kremlinul şi-a dorit producţia perfectă. Numai că ruşilor le-au scăpat câteva detalii. Deşi a vrut să lase impresia că totul se desfăşoară în direct, chiar sub ochii noştri, ceasul ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, arăta cu aproximativ patru ore mai devreme decât ar fi trebuit, semn că atât sedinţa Consiliului de Securitate al Rusiei, cât şi discursul lui Vladimir Putin au fost înregistrate.
Analiştii cred că până şi aceste greşeli sunt regizate. S-a vrut un gest de sfidare la adresa Vestului, care, la ora discursului, vorbea încă despre negocieri pentru pace şi chiar despre o întâlnire Putin-Biden.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰