Antena Meniu Search
x

Uniunea Europeană riscă să primească astăzi două lovituri grele de la Italia și Austria

În Italia şi Austria au loc astăzi votări ce pot decide viitorul celor două ţări şi chiar al întregii Uniuni Europene.

Vezi și

În Italia şi Austria au loc astăzi votări ce pot decide viitorul celor două ţări şi chiar al întregii Uniuni Europene.

Peste 50 de milioane de italieni sunt chemaţi la urne pentru un referendum asupra reformei constituţionale iniţiate de premierul Matteo Renzi. Acesta a promis să demisioneze dacă reforma va fi respinsă. Dar o nouă criză de guvern în Italia ar slăbi şi mai mult Uniunea Europeană, după Brexit.

Exista preocupari potrivit carora un astfel de rezultat ar putea duce la paralizie politica si ar putea aduce mai aproape de putere partide populiste si eurosceptice, aflate in prezent in opozitie. Potrivit celor mai dramatice prognoze, o paralizie politica in Italia ar putea duce in cele din urma la o victorie a partidului antisistem Miscarea 5 Stele, pe o platforma care ar promova iesirea Italiei din zona euro, ceea ce ar declansa o criza la nivelul intregii Uniuni Europene.

În Austria se repetă al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, după ce votul din luna mai a fost invalidat

O victorie a candidatului extremei drepte, Norbert Hofer, ar întări forţele naţionaliste şi populiste europene. Lupta pentru funcţia de preşedinte se dă între Hofer şi Alexander Van der Bellen, candidat independent.

Van der Bellen a câştigat alegerile desfăşurate în luna mai, însă acestea au fost anulate din cauza unor suspiciuni de fraudă. Alegerile din Austria sunt considerate ca fiind un barometru care ar putea indica cum se vor descurca formaţiunile politice populiste în alte state din UE. Victoria lui Hofer în scrutinul prezidenţial din Austria, concomitent cu respingerea prin referendum a reformei constituţionale propuse de premierul italian Matteo Renzi, ar reprezenta un şoc dublu, aproape simultan, pentru Uniunea Europeană, scrie Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Uniunea Europeană riscă să primească astăzi două lovituri grele de la Italia și Austria