Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Vă putem ucide oriunde, oricând". Mesajul transmis de Israel iranienilor prin asasinarea lui Ismail Haniyeh. SUA neagă implicarea

Război Israel - Hamas. Risc de război total în Orientul Mijlociu. Ministerul român de Externe le cere cetăţenilor români să evite călătoriile în Israel, iar Tarom a anulat pentru 48 de ore toate zborurile spre LIban. Asta după ce noaptea trecută, Israelul a ucis în Teheran liderul politic al Hamas. Cu doar câteva ore mai devreme, a bombardat în Liban casa în care locuia comandantul militar al grupării Hezbollah.

de Redactia Observator

la 31.07.2024 , 20:25

Lovitura aeriană a avut loc la 2 dimineaţa. Ismail Haniyeh se afla în locuinţa sa din Teheran, lovită de o rachetă lansată din afara ţării. Televiziunea de stat iraniană a confirmat atacul. Cu doar câteva ore înainte, Haniyeh participase la învestirea noului preşedinte al Iranului. După ce a preluat conducerea politică a Hamas, în 2017, era pe lista neagră a Israelului. În cele 8 luni de război, el a transmis zeci de mesaje de sfidare.

Israelul primeşte asigurări că va fi apărat în continuare de Statele Unite

"În ciuda prețului mare și teribil plătit de Gaza și de poporul palestinian, entitatea sionistă nu a reușit să-și atingă obiectivele militare şi strategice", a declarat Ismail Hanyieh, liderul politic al Hamas. Haniyeh locuia în Turcia şi Qatar. Venea adesea la Teheran, unde ayatollahul îi chema la discuţii pe şefii grupărilor teroriste finanţate de Iran. "Sunteți un grup mic care a reușit să învingă un grup mare, inclusiv America, NATO, Marea Britanie și alții. Deci şi cealaltă promisiune, eliminarea Israelului, este fezabilă", a declarat Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului.

Vezi și

După asasinarea lui, Iranul a decretat trei zile de doliu. Şi arată cu degetul spre Statele Unite. Liderul suprem al ţării a avertizat că republica islamică trebuie să răzbune moartea lui. Iar Turcia şi alte ţări au vorbit despre un asasinat ruşinos. Cu şase oare mai devreme, Israelul lansase un alt atac, de data aceasta revendicat. O dublă explozie în Beirut a distrus o clădire şi a dus la moartea comandatului militar al organizaţiei Hezbollah, din Liban, potrivit Israelului. Fuad Shukr ar fi fost responsabil pentru bombardarea terenului de fotbal din Israel în urma căruia 12 copii au fost ucişi.  

"Operațiunea din Beirut din timpul nopţii a fost ţintită, de înaltă calitate și limitată. Nu vrem război, dar ne pregătim pentru toate posibilitățile", a declarat Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării. Uciderea celor doi terorişti înseamnă că negocierile pentru eliberarea ostaticilor din Gaza vor fi sistate. Hanyieh era principalul negociator al Hamas. "Practic, Israelul a transmis iranienilor: Îl putem ucide pe oricare dintre voi, oriunde şi în orice moment! Iar asta este foarte periculos", a declarat Nomi Bar-Yaacov, analist politic.

Israelul primeşte asigurări că va fi apărat în continuare de Statele Unite. "Israelul are dreptul de a se apăra și susțin fără echivoc dreptul Israelului de a fi în siguranță și de a apăra securitatea Israelului", a declarat Kamala Harris. Ca măsură de precauţie, din cauza tensiunilor, TAROM a suspendat timp de două zile zborurile către Beirut. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » "Vă putem ucide oriunde, oricând". Mesajul transmis de Israel iranienilor prin asasinarea lui Ismail Haniyeh. SUA neagă implicarea