Antena Meniu Search
x

Video Val de caniculă fară precedent în Europa: 1.000 de morţi, primul cod roşu din istoria Angliei, iar de mâine situaţia va fi şi mai rea

Mai cald ca niciodată. Un val de caniculă venit de deasupra deşertului Sahara a adus cu el temperaturi record peste Vestul Europei. Pentru prima dată în istoria sa, Marea Britanie a emis cod roşu de caniculă, iar oamenii au fost sfătuiţi să nu iasă din casă. Prea cald este şi în Franţa şi Spania, unde s-au depăşit azi şi peste 42 de grade Celsius. O mie de oameni au murit în ultimele zile din cauza temperaturilor de foc in Spania şi Portugalia. Valul de aer fierbinte ajunge şi la noi peste câteva zile 

de Redactia Observator

la 18.07.2022, 19:17

Vezi și

Franţa, Anglia sau Spania au fost astăzi printre cele mai fierbinţi locuri de pe Pământ. În multe locuri temperaturile au depăşit 42 de grade Celsius. 

În Londra, a fost mai mai cald decât în Caraibe sau în Sahara, unde azi au fost doar 32 de grade. Temperatura a depăşit după amiază 38 de grade Celsius. La primele ore ale dimineţii, în staţiile de metrou erau deja 31 de grade. Oamenii au fost sfătuiţi să nu iasă din casă decât pentu urgenţe şi să nu plece la drum fără a avea apă la ei. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cei care au rămas acasă au gătit micul dejun direct la soare. Este cazul acestui bărbat care face ouă ochiuri pe pietrele din curte. 

Pe acelaşi subiect

Thomas Waite, medic: Cea mai bună cale de a evita îmbolnăvirea este să rămâneţi în locuri răcoroase, să vă hidrataţi şi să nu staţi în căldură.

Europenii se topesc la temperaturi record

Şi ce e mai rău abia acum vine. Mâine în Regat va fi cea mai caldă zi de când se fac măsurători, 41 de grade Celsius. Sunt temperaturi pe care specialiştii  le aşteptau abia peste 30 de ani.

Meteorologii britanici estimau în urmă cu doi ani că temperatura va trece de 40 de grade în Regat, abia în 2050. Medicii îi sfătuiesc pe localnici să îşi ia toate măsurile de precauţie, pentru că astfel de temperaturi pot ucide şi un om fără probleme de sănătate.  

Kit Malthouse, Cancelar al Ducatului de Lancaster: Știți, trebuie doar să fim rezonabili. Nu am mai văzut o asemenea căldură în țară. Trebuie să învățăm din ea, să înțelegem cum funcționăm și să ne adaptăm comportamentul astfel încât să trecem cu toții prin ea în siguranță.

Prea cald este şi în Franţa. În sudul ţării s-au înregistrat azi şi 42 de grade Celsius. Canicula face imposibilă stingerea inceendiilor de vegetaţie. Cea mai disperată situaţie este în Gironde, unde peste 14.000 de hectare de pădure s-au făcut scrum. 

Iar focul lasă în urma sa un cocktail toxic. Fumul negru conţine benzen, cianuri şi monoxid de carbon, care fac aerul de nerespirat şi pot duce chiar la axifisiere.  e Aproximativ 16 mii de localcici s-au văzut nevoiţi să îşi părăsească casele, atât de teama focului, cât şi a fumului. 8.000 numai azi. 

Gilles Dixsaut, medic: Aceste  particule foarte fine intră prin sistemul respirator, iar acest lucru este foarte periculos, pentru că ele sunt responsabile pentru bolile respiratorii.  

Prin foc trece şi Spania

Peste 30 de incendii au făcut scrum 7000 de hectare de vegetaţie. Şi aici peste 3.500 de oameni s-au văzut nevoiţi să fugă din calea focului. 

De joi,  temperaturi de foc vor acoperi şi România. La început de weekend, termometrele vor indica 40 de grade Celsius la umbră. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Val de caniculă fară precedent în Europa: 1.000 de morţi, primul cod roşu din istoria Angliei, iar de mâine situaţia va fi şi mai rea