Antena Meniu Search
x

Valuri de migranţi continuă să sosească în Uniunea Europeană

Situaţia la frontiere se schimbă de la o zi la alta: se construiesc garduri, militarii patrulează şi se face uz de gaze lacrimogene.

Situaţia la frontiere se schimbă de la o zi la alta: se construiesc garduri, militarii patrulează şi se face uz de gaze lacrimogene. În unele zile, însă, trecerea se face fără probleme şi poliţiştii obosiţi se rezumă să facă semne de liberă circulaţie.

340 de migranţi ilegali au ajuns cu bine în portul italian Messina după ce au fost salvaţi de o navă a Marinei militare de pe un pescador vechi în largul coastelor Siciliei. Cei mai mulţi dintre ei provin din ţări ale Africii subsahariene. Refugiaţii au primit fişe de înregistrare, hrană şi apă.

Unii dintre ei vor rămâne în Mesina, iar ceilalţi vor fi cazaţi în centre de primire.

Pe ruta balcanică, spiritele s-au încins. Şoferi furioaşi au blocat marţi seara principalul punct de trecere a frontierei între Serbia şi Croaţia, pe ambele sensuri. Iniţial, grănicerii croaţi au oprit traficul auto pe autostrada Belgrad - Zagreb şi aşa s-au format cozi lungi pe partea sârbă.

Guvernul croat invocă măsuri de securitate pentru închiderea frontierei, dar ziarele din Belgrad afirmă că Zagrebul vrea să oblige Serbia să îndrume coloanele de migranţi spre frontiera cu Ungaria sau România.

Miile de refugiaţi care ajung totuşi în Croaţia sunt ghidaţi de autorităţi mai departe, spre frontiera cu Ungaria. Sunt îmbarcaţi în trenuri sau autobuze şi lăsaţi în apropierea graniţei.

Odată ajunşi în Ungaria, pentru migranţi începe o nouă călătorie cu trenul, de data aceasta spre frontiera cu Austria. Situaţia s-a schimbat radical faţă de acum o săptămână, când refugiaţii erau întâmpinaţi pe teritoriul Ungariei de tunuri cu apă şi gaze lacrimogene. Acum sunt primiţi cu alimente, apă, haine şi articole de igiena personală.

Nimeni nu ştie câţi migranţi au ajuns anul acesta în Europa. Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare estimează că un milion de refugiaţi vor cere azil. Se pare că doar jumătate ar întruni condiţiile pentru a fi acceptaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Valuri de migranţi continuă să sosească în Uniunea Europeană