Antena Meniu Search
x

Occidentul se teme de un val de COVID catastrofal în China, ce ar putea provoca peste un milion de decese

Oficiali și experți în sănătate din toată lumea se uită cu îngrijorare la explozia cazurilor de COVID-19 din China, acolo unde sistemul sanitar al unei națiuni slab vaccinate s-ar putea să nu facă față unui val epidemic ce ar putea ucide peste un milion de persoane în 2023, relateaza Reuters.

de Redactia Observator

la 21.12.2022, 10:28

oameni stau la coadă pentru un test COVID în Shanghai, China, 21 decembrie 2022
Vestul se teme de un val de COVID catastrofal în China, ce ar putea provoca peste un milion de decese - Profimedia Images

Unii oficiali americani și europeni se străduiesc să-și dea seama cum sau dacă pot contribui la atenuarea unei crize despre care se tem că va afecta economia globală, va constrânge și mai mult lanțurile de aprovizionare corporative și va genera noi variante de coronavirus.

"Am precizat că suntem pregătiți să ajutăm în orice mod pe care l-ar considera acceptabil", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby.

Pregătirea în avans a sistemului de sănătate, colectarea precisă a datelor și împărtășirea informațiilor sunt toate importante în lupta cu un posibil val de îmbolnăviri, spun experții în sănătate din țări din afara Chinei, care s-au luptat cu propriile valuri de COVID. Multe dintre aceste elemente par să lipsească în China, spun ei.

China, mai pregătită decât Occidentul să facă față la un val de COVID, crede Xi Jinping

Pe acelaşi subiect

Președintele Xi Jinping a insistat de mult timp că sistemul cu un partid unic al țării este cel mai potrivit pentru a face față bolii și că vaccinurile chineze sunt superioare omologilor occidentali, în ciuda unor dovezi care arată contrariul. Iar guvernele democratice se află într-un punct dificil din punct de vedere diplomatic, dorind să ajute la stoparea unei crize în plină dezvoltare cu implicații economice și de sănătate la nivel mondial și intern, însă într-un mod pe care guvernul chinez ar putea fi dispus să îl accepte.

"Naționalismul legat de vaccinare al Chinei este strâns legat de mândria lui Xi, iar acceptarea asistenței occidentale nu numai că l-ar stânjeni, ci ar străpunge și narațiunea lui adesea propagată conform căreia modelul de guvernare al Chinei este superior", a declarat Craig Singleton, director adjunct al programului din China al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor.

Oficialii europeni și americani poartă discuții atente în culise cu omologii chinezi, în timp ce transmis declarații publice formulate în mod deliberat să clarifice faptul că mingea se află în terenul Beijingului.

Germania și Statele Unite, dispuse să ajute în lupta cu COVID

Oficialii de la Washington și de la Beijing au discutat despre cum să se pregătească pentru COVID la începutul, în pregătirea vizitei secretarului de stat Antony Blinken, la începutul anului viitor, a declarat consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, săptămâna trecută. El a refuzat să dea detalii, invocând "caile diplomatice sensibile".

Occidentul ar fi dispus să ajute cu noua variantă de vaccin produsă de BioNTech, despre care Occidentul crede că este mai bun decât serul produs de medicii din China. Chiar cancelarul german Olaf Scholz a discutat această chestiune la Beijing, în vizita pe care a făcut-o luna trecută alături de directorul BioNTech, Ugur Sahin.

Cu toate acestea, Statele Unite și alte țări occidentale nu încurajează în mod deschis China să accepte vaccinuri ARNm fabricate din Occident, le-a declarat reporterilor responsabilul privind răspunsul la pandemie de la Casa Albă, dr. Ashish Jha. "Suntem pregătiți să ajutăm orice țară din lume cu vaccinuri, tratamente, orice altceva cu care putem fi de ajutor", a spus el.

Beijingul este convins că va evita o catastrofă fără ajutor extern, însă experții din Vest sunt îngrijorați

Beijingul a spus că "avantajele instituționale" îl vor ajuta să treacă peste epidemie fără asistență externă, iar numărul estimat al Chinei de decese COVID este încă mai mic decât cel de 1,1 milioane din SUA și 2,1 milioane din Europa.

Însă experții în sănătate din afara Chinei se tem că ar putea fi prea târziu pentru a evita o tragedie.

"Ce faci pentru un uragan de categoria 5 când este la o oră și jumătate în larg? Dacă nu ai făcut-o până acum, este prea târziu", a spus Michael Osterholm, directorul Centrului de Cercetare a Bolilor Infecțioase de la Universitatea din Minnesota. "Această pandemie va exploda (n.r. în China) în următoarele săptămâni. Este regretabil că nu s-au gândit la asta acum șase sau zece luni. Ar fi putut să-și câștige timp pentru a fi într-o poziție mai bună", a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Occidentul se teme de un val de COVID catastrofal în China, ce ar putea provoca peste un milion de decese