Victorie pentru Putin şi oligarhii ruşi. Confiscarea activelor ruseşti este neconstituţională, anunţă guvernul Elveţiei
Confiscarea activelor private ruseşti ar submina constituţia elveţiană şi ordinea juridică prestabilită, a declarat miercuri guvernul elveţian, citând concluziile unui grup de lucru înfiinţat de Oficiul Federal de Justiţie, relatează Reuters.
Elveţia a îngheţat active financiare în valoare de 8,13 miliarde de dolari în cadrul sancţiunilor impuse Rusiei ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei, a anunţat în luna decembrie Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice.
În urma discuţiilor internaţionale şi a solicitărilor parlamentare privind posibilitatea ca banii să fie folosiţi pentru a finanţa efortul de reconstrucţie în Ucraina, Berna a analizat ce ar putea face cu activele îngheţate şi a înfiinţat un organism de lucru pentru a dezbate această problemă.
Acest grup de lucru înfiinţat de Oficiul Federal de Justiţie (Ministerul de Justiţie) a ajuns la concluzia că exproprierea activelor private de origine legală fără despăgubiri nu este permisă de legislaţia elveţiană, iar confiscarea bunurilor private îngheţate "este incompatibilă cu Constituţia federală şi cu ordinea juridică în vigoare şi încalcă angajamentele internaţionale ale Elveţiei", se arată într-un comunicat al guvernului de la Berna. "Alte ţări au drepturi şi garanţii constituţionale similare", a transmis guvernul elveţian.
Şi băncile elveţiene s-au opus confiscării activelor ruseşti
- Ruşii: UE nu ştie unde se află 86% din activele ruse înghețate pe care vrea să le folosească pentru...
- Mai puțin de 9% dintre firmele occidentale au plecat din Rusia. Printre cele încă active, 19,5% sunt germane, iar...
- Mașina de război a lui Putin a ajutat industria rusă. Producţia militară a compensat din pagubele cauzate de...
Băncile elveţiene s-au opus şi ele confiscării. "Nu există niciun temei juridic pentru confiscare în prezent", a declarat luna trecută Asociaţia elveţiană a bancherilor. "Sprijinul pentru Ucraina va continua, independent de discuţiile privind activele îngheţate", a dat asigurări Consiliul Federal Elveţian (guvernul) după ce a anunţat că nu poate confisca bunurile oligarhilor ruşi.
Elveţia a adoptat deja alte sancţiuni împotriva Rusiei în urma războiului din Ucraina, inclusiv plafonarea preţului la petrol. Berna a sancţionat în ianuarie alte 200 de persoane şi a anunţat noi restricţii, cum ar fi interzicerea exporturilor pentru industria aerospaţială.
Guvernul elveţian a refuzat să trimită muniţie pentru tancurile Gepard în Ucraina
Anunţul guvernului de la Berna va stârni fără îndoială controverse. Deja vicecancelarul Germaniei, Robert Habeck, a criticat miercuri guvernul elveţian pentru că a refuzat să trimită muniţie pentru tancurile Gepard în Ucraina, relatează The Guardian. Habeck a declarat într-un interviu acordat Die Zeit că "nu poate înţelege" de ce Elveţia nu furnizează muniţie Kievului.
Elveţia a mai respins anterior solicitările Spaniei, Danemarcei şi Germaniei, care doreau să trimită blindate, muniţie şi tunuri antiaeriene de producţie elveţiană pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia. Legea elveţiană nu permite exportul de materiale de război în cazul în care ţara de destinaţie este implicată într-un conflict armat intern sau internaţional.
TASS: UE nu ştie unde se află 86% din activele ruse înghețate
Bruxelles-ul vrea să folosească activele rusești înghețate pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei, dar mai întâi trebuie să solicite băncilor europene detalii cu privire la fondurile ruseşti confiscaterelatează Bloomberg, citând avocaţi europeni.
Serviciul juridic al UE a spus la începutul lunii februarie că legile din spaţiul comunitar îi permit Bruxelles-ului să folosească activele îngheţate ale Băncii Centrale Ruse şi veniturile generate de acești bani (dobânzile) pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei, dar oficialii trebuie mai întâi să afle cantitatea de active care au fost blocate.
Potrivit documentului, oficialii europeni au estimat o sumă de aproximativ 258 de miliarde de dolari (241 de miliarde de euro) care ar putea fi localizată, pe baza informațiilor furnizate de Banca Rusiei într-un raport din 2022 privind gestionarea activelor valutare și de aur. Până acum, țările UE au raportat că au fost înghețate aproximativ 33,8 miliarde de euro (36,4 miliarde de dolari) din activele Băncii Centrale Rusești, dar aceste date încă în curs de evaluare.
Asta reiese dintr-un document trimis săptămâna trecută statelor membre, în timp ce liderii europeni s-au întâlnit cu președintele ucrainean la Bruxelles. UE nu ştie unde se află 86% din activele ruse înghețate, a reacţionat agenţia rusă TASS.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰