Antena Meniu Search
x

VIDEO. Cum s-a rupt pământul în Turcia după cele două cutremure

Puternicul cutremur care a lovit luni sudul Turciei şi Siria vecină are un bilanţ devastator, peste 22.000 de morți, din cauza unei combinaţii de factori: momentul în care s-a declanşat, locaţia sa, o falie relativ liniştită timp de două secole şi clădiri prost construite. Imagini filmate cu drona arată cum pământul s-a rupt efectiv pe o distanță de zeci de kilometri, după mișcările tectonice din apropierea unui punct de joncţiune între Placa Africană, Placa Arabică şi Blocul Nord-Anatolian, pe o falie numită falia Est-Anatoliană, după cum a explicat seimologul INFP Mihai Diaconescu.

de Redactia Observator

la 10.02.2023, 18:30

falia cutremurului din Turcia
VIDEO. Cum s-a rupt pământul în Turcia dupa cele doua cutremure - Twitter

Turcia este situată într-una dintre cele mai importante zone seismice din lume. În 1999, a înregistrat un cutremur pe falia Anatoliană de Nord, în regiunea nordică Düzce, care a provocat moartea a peste 17.000 de persoane. Luni, pământul s-a cutremurat în cealaltă parte a ţării, în apropiere de graniţa cu Siria, de-a lungul faliei Anatoliene de Est.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Falia nu a mai avut un cutremur de magnitudine 7 de mai bine de două secole, ceea ce s-ar putea să-i fi făcut pe oameni să ignore amploarea pericolului pe care îl reprezintă, potrivit lui Roger Musson, cercetător asociat la British Geological Survey. Dar o asemenea durată de acalmie înseamnă, totodată, că "o cantitate destul de mare de energie s-ar fi putut acumula" de-a lungul faliei. Potrivit cercetătorului, această ipoteză este susţinută de apariţia replicii puternice după cutremurul principal, a transmis news.ro.

Cutremurul din Turcia, "aproape o repetare" a celui care a avut loc pe 13 august 1822 (7.4 pe Richter)

Pe acelaşi subiect

La vremea respectivă, seismul a provocat "distrugeri enorme, oraşe întregi fiind devastate, şi zeci de mii de victime umane", spune Roger Musson.

Cutremurul de luni a avut loc la o adâncime mică - 17,9 kilometri, potrivit USGS - în apropierea oraşului Gaziantep. În zonă locuiesc două milioane de oameni. Seismul a fost cauzat de o mişcare spre nord a plăcii tectonice arabe, care "avansează spre Turcia", a precizat seismologul. Atunci când tensiunea devine prea mare, placa se deplasează brusc înainte şi "eliberarea acestei mişcări produce un cutremur major", a explicat expertul.

Amploarea distrugerilor depinde, de asemenea, de lungimea rupturii solului de-a lungul liniei de falie, peste 150 de kilometri în cazul cutremurului de luni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » VIDEO. Cum s-a rupt pământul în Turcia după cele două cutremure