Antena Meniu Search
x

"Am pierdut numărătoarea cadavrelor.'' Cimitirele din Turcia și Siria au devenit neîncăpătoare. Trupurile neînsufleţite zac îngrămădite unele peste altele

Cimitirele din Turcia și Siria, neîncăpătoare din cauza cutremurelor. Se îngroapă cadavre chiar și noaptea târziu, cu ajutorul voluntarilor. În cimitirul Nurdağı din provincia turcă Gaziantep, la granița cu Siria, în curând nu va mai fi loc pentru morți. Mormintele proaspăt săpate sunt marcate cu pietre funerare goale, se văd doar bucăți de pânză ruptă adunate de pe hainele victimelor, relatează The Guardian.

de Redactia Observator

la 10.02.2023, 17:59

Cimitirele din Turcia și Siria, neîncăpătoare
Cimitirele din Turcia și Siria, neîncăpătoare - Profimedia Images; Getty Images

Pe stradă, zeci de cadavre zac îngrămădite unele peste altele, așteptând să fie îngropate. Cel puțin 5 imami s-au grăbit să ajungă la Nurdağı pentru a oficia avalanșa de înmormântări în masă, uneori pentru până la 10 victime simultan.

La cinci zile după ce două cutremure puternice au zguduit sudul Turciei în cel mai grav dezastru natural din ultima vreme, bilanțul victimelor a depășit 22.000 de morți, iar Nurdağı și orașele din sudul Turciei și nordul Siriei au devenit scene apocaliptice.

"40% dintre oamenii care locuiau în acest oraș ar putea dispărea", a declarat Sadık Güneș, un imam din Nurdağı. Fără un loc pentru rugăciunile lor, înmormântările în masă din Nurdağı și din restul sudului Turciei sunt celebrate în aer liber. "Am pierdut numărătoarea cadavrelor pe care le-am îngropat de luni", a declarat Güneș: ''Am extins cimitirul. Sunt încă oameni sub dărâmături. Îi vom îngropa și pe aceștia după ce vor fi recuperați. Îngropăm cadavrele chiar și noaptea târziu, cu ajutorul cetățenilor care vin să ne ajute".

Cimitirele din Turcia și Siria, neîncăpătoare din cauza cutremurelor

Pe acelaşi subiect

În așteptarea medicilor legiști și a procurorilor, locuitorii unor orașe din Turcia au îngrămădit cadavrele pe stadioane sau în parcări, pentru a le oferi rudelor posibilitatea de a-i identifica rapid pe cei dragi înainte de a li se elibera un certificat de deces.

În districtul Afrin din nord-estul Siriei, un cimitir a fost extins cu locuri de înmormântare improvizate în gropi comune. În orașul Osmaniye din sudul Turciei, un cimitir a rămas fără spațiu, în timp ce în afara orașului Kahramanmaras, în apropiere de epicentrul cutremurului, un cimitir improvizat s-a umplut cu atât de multe cadavre încât scânduri de lemn și blocuri de beton servesc drept pietre funerare.

În Jinderes, în nord-vestul Siriei, un oraș plin de oameni strămutați în urma unui deceniu de război civil, refugiații care au supraviețuit bombardamentelor și atacurilor cu gaze chimice au fugit din nou pentru a-și salva viața în timp ce clădirile se prăbușeau.

În tot nordul Siriei, oamenii care locuiesc acum în corturi, în zăpadă, au început să ardă tot ce puteau pentru a se încălzi. "Lumea a uitat de noi", a declarat Mohammed Abu Hamza, care a fugit din Jindires, experimentând strămutarea pentru a doua oară după ce a fugit din Ghouta împreună cu familia sa.

"Avem suficientă mâncare pentru a ne ajunge pentru o vreme", a spus el. "Dar pentru a ne încălzi, avem puțin lemn pe care îl ardem doar câteva ore pe zi. Cumva am fost lăsați să facem față singuri acestei situații".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » "Am pierdut numărătoarea cadavrelor.'' Cimitirele din Turcia și Siria au devenit neîncăpătoare. Trupurile neînsufleţite zac îngrămădite unele peste altele