Antena Meniu Search
x

VIDEO. O coloană cu sute de migranți, în marș către un post de graniță dintre Belarus și Polonia: "Se pregăteşte o tentativă de a forţa frontiera"

O coloană cu sute de migranţi s-a strâns luni la un post de frontieră închis dintre Polonia şi Belarus, arată imaginile video publicate de armata şi de paza de frontieră poloneze, transmite AFP.

de Redactia Observator

la 15.11.2021, 16:23

Vezi și

"Din ce în ce mai multe grupuri de migranţi sunt aduse la postul de frontieră Kuznica de către forţele belaruse", a transmis pe Twitter Ministerul polonez al Apărării, potrivit Agerpres. Imagini video par să arate sute de migranţi faţă în faţă cu poliţişti şi militari polonezi dispuşi în şiruri. Potrivit ministrului adjunct al apărării, Maciej Wasik, "mii de migranţi" se află la acest punct de trecere. El a dat asigurări că "forţele poloneze sunt pregătite pentru orice scenariu".

Serviciul de presă al pazei de frontieră a informat că "imigranţi ilegali se adună la postul de graniţă începând din această dimineaţă" şi că "se pregăteşte o tentativă de a forţa frontiera".

Unii dintre aceşti migranţi "au avut până acum tabăra la frontiera" din apropierea satului Bruzgi, indică aceeaşi sursă. Imaginile video nu au putut fi verificate în mod independent, dat fiind că Polonia interzice accesul jurnaliştilor în zona frontalieră imediată, în baza stării de urgenţă instituite acolo. Polonia afirmă că între 3.000 şi 4.000 de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, sunt masaţi de-a lungul frontierei sale, în această criză care opune ţările occidentale, de o parte, şi Belarus şi aliatul acestuia Rusia, de cealaltă parte.

Lukaşenko susține că vrea să ducă migranții în ţările lor, dar că ei nu vor să plece

Pe acelaşi subiect

În tot acest timp, Lukaşenko susţine că Belarus lucrează activ pentru ca migranţii să se întoarcă în ţările lor, dar că ei nu vor să plece.  Belarus lucrează activ pentru ca migranţii aflaţi la frontiera sa cu Uniunea Europeană să se întoarcă în ţările lor, a declarat luni preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, afirmând totodată că aceştia nu vor să plece, relatează AFP.

"Suntem pregătiţi, aşa cum am fost mereu, să îi punem pe toţi în avioane (...) care să îi aducă acasă", a spus el, conform agenţiei naţionale de presă Belta. "Lucrăm activ în prezent pentru a-i convinge pe aceşti oameni: 'Vă rugăm, întoarceţi-vă'. Dar nimeni nu vrea să se întoarcă", a adăugat preşedintele belarus.

Mii de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, se află de mai multe zile la frontiera dintre Polonia şi Belarus, sub temperaturi scăzute. "Ţin să subliniez că nu ne dorim niciun conflict la frontieră. Ar fi extrem de dăunător pentru noi", a mai pus Lukaşenko, acuzând în acelaşi timp Polonia că "are nevoie" de această criză din cauza "problemelor sale interne" şi a tensiunilor cu partenerii din Uniunea Europeană.

UE acuză Minskul că a organizat aceste mişcări migratorii, oferind vize şi punând la dispoziţie zboruri, pentru a se răzbuna pe sancţiunile occidentale impuse regimului Lukaşenko anul trecut după reprimarea brutală a opozanţilor. În acest context, compania aeriană belarusă Belavia a anunţat duminică faptul că de acum este interzis zborul sirienilor, irakienilor, afganilor şi yemeniţilor de la Dubai spre Belarus.

"Conform deciziei autorităţilor competente din Emiratele Arabe Unite, cetăţenii din Afganistan, Irak, Yemen şi Siria nu vor mai avea permisiunea să plece, începând cu 14 noiembrie 2021, la bordul avioanelor care provin din Dubai şi care au destinaţia Belarus", a precizat Belavia într-un comunicat. În urma presiunilor unor diplomaţi europeni, Turcia le-a interzis de asemenea irakienilor, sirienilor şi yemeniţilor să se deplaseze în Belarus. Compania siriană privată Cham Wings Airlines şi-a întrerupt de asemenea zborurile spre Minsk.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » VIDEO. O coloană cu sute de migranți, în marș către un post de graniță dintre Belarus și Polonia: "Se pregăteşte o tentativă de a forţa frontiera"