Antena Meniu Search
x

VIDEO. România, apărată de Mamba, un sistem antiaerian de ultimă generație. Ce capacități are și care este misiunea sa

Franţa a trimis în România un sistem de apărare de tip sol-aer de ultimă generaţie în contextul invaziei ruse în Ucraina și a amenințărilor de la granițele țării. Sistemul Mamba este practic un echivalent al sistemului Patriot. Război Rusia - Ucraina, ziua 86 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 20.05.2022, 13:49

Vezi și

”Implementat de 100 de aviatori, sistemul de tip sol-aer Mamba (...) poate asigura o umbrelă de protecţie a forţelor care operează în zonă”, a anunţat într-un comunicat, joi, Statul Major francez. Colonelul Pascal Ianni, un purtător de cuvânt al Statului Major francez, a precizat într-o conferinţă de presă că sistemul Mamba este ”înainte de toate menit să apere baza aeriană NATO” în care se află câteva mii de militari. ”Aceasta este prima sa vocaţie”, a precizat el, potrivit AFP.

Sistemul MAMBA poate urmări 100 de traiectorii și poate angaja simultan 10 dintre ele, are până la 48 de rachete gata de tragere. Este singurul sistem european conceput pentru a contracara rachetele balistice. Racheta Aster 30 pe care o folosește, dezvoltată de MBDA, poate lovi aeronavele la o distanță de până la 120 de kilometri, iar rachetele balistice la 30 de kilometri.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

NATO dislocă patru batalioane suplimentare pe flancul estic

Pe acelaşi subiect

Sistemul Mamba este conectat la sistemul de apărare român şi la cel al NATO, care asigură comandamentul. Forţe armate franceze sunt prezente în România de pe 26 februarie. Însă această desfăşurare în regim de urgenţă a circa 500 de militari francezi a fost de atunci permanentizată, integrând în alternanţă o companie belgiană sau olandeză.

"Ea face parte din cele patru batalioane suplimentare desfăşurate de NATO pe flancul oriental al Europei", cu Slovacia, Ungaria şi Bulgaria, precizează comunicatul. Această desfăşurare se înscrie "în cadrul întăririi posturii disuasive şi defensive a NATO pe flancul estic al Europei", subliniază Statul Major francez.

"Nu am fost niciodată atât de angajaţi în misiunile NATO şi pe flancul estic al Europei", a accentuat colonelul Ianni. Ministrul apărării francez, Florence Parly, s-a deplasat în România în martie pentru a se întâlni aici cu militarii francezi desfăşuraţi. "Alianţa nu ameninţă Rusia. Europa nu ameninţă Rusia. Nimeni nu ameninţă Rusia", a declarat Parly la acea dată, în faţa a o mie de militari din şapte ţări membre ale NATO, la baza de la Mihail Kogălniceanu, lângă Constanţa (sud-est).

"În schimb, trebuie să îi arătăm Rusiei că unitatea noastră este de nezdruncinat atunci când este vorba de a ne apăra aliaţii", a subliniat ea.

MApN: Grupul de Luptă al NATO din România se constituie în luna mai. Are baza la Cincu

Grupul de Luptă al NATO din România se constituie în luna mai, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma Grupul de Luptă, integrând, prin rotaţie, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos. Potrivit MApN, Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence - BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO dislocate în ţara noastră.

Constituirea grupurilor de luptă (Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria) se înscrie în setul mai larg de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe termen mediu şi lung, ca urmare a conflictului militar declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina.

"La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance („Spearhead”) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma BGFP pe teritoriul naţional, integrând, rotaţional, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos. Forţele principale ale BGFP vor fi dispuse în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu unde vor executa misiuni şi activităţi de instrucţie alături de structuri ale Armatei României", arată sursa citată.

Totodată, Franţa va disloca un detaşament de apărare antiaeriană în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia. "BGFP va conduce la creşterea cooperării militare a României cu Franţa şi, implicit, la creşterea securităţii spaţiului euro-atlantic pe flancul estic. Cooperarea cu partenerii strategici şi existenţa pe teritoriul naţional a unor structuri de luptă relevante contribuie la creşterea capacităţii de reacţie în contextul crizei din regiunea Mării Negre", precizează MApN.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » VIDEO. România, apărată de Mamba, un sistem antiaerian de ultimă generație. Ce capacități are și care este misiunea sa