Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 85 LIVE TEXT. Șeful Statului Major al Armatei SUA a vorbit cu omologul rus Valeri Gherasimov

Război Rusia - Ucraina, ziua 85. Au trecut mai bine de 80 de zile de la momentul 24 februarie, în care Rusia invada pentru prima dată Ucraina. De atunci şi până în prezent efectele războiului de la granița cu România au fost şi sunt vizibile în continuare. Recent, ONU a avertizat că invazia Ucrainei ar putea cauza penurie de alimente la nivel mondial în lunile următoare. Conflictul a întrerupt livrările din porturile Ucrainei, care exportau cândva cantități mari de ulei de floarea soarelui sau cereale precum porumb și grâu. Acest lucru a redus oferta globală și a făcut ca prețul alternativelor să crească. Prețurile la alimente la nivel mondial sunt cu aproape 30% mai mari decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

de Redactia Observator

la 20.05.2022, 02:09

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 23:05. Congresul SUA a aprobat un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Senatul Statelor Unite a aprobat joi un ajutor în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, transmite Reuters. Legea respectivă, care trecuse în 10 mai de Camera Reprezentanţilor din Congres, i-a fost trimisă preşedintelui Joe Biden pentru promulgare.

Au votat în favoarea celui mai mare pachet de asistenţă militară, economică şi umanitară pentru ucraineni de până acum 86 de senatori americani, iar 11 s-au pronunţat împotrivă. După ce va fi promulgat de preşedinte, textul va ridica totalul asistenţei Statelor Unite pentru Ucraina la peste 50 de miliarde de dolari.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 22:05. Blinken acuză Rusia că folosește alimentele drept "armă"

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat, joi, Rusia că foloseşte alimentele drept ”armă” în războiul declanşat în Ucraina, ţinând ”ostatice” rezervele de hrană în porturile ucrainene, situaţie care afectează nu doar milioane de ucraineni, ci milioane de oameni din întreaga lume care se bazează pe exporturile Ucrainei, relatează Reuters.

”Guvernul rus pare să creadă că folosirea alimentelor ca armă va realiza ceea ce nu a reuşit să facă invazia sa – să distrugă spiritul poporului ucrainean”, a afirmat Antony Blinken.

”Aprovizionarea cu alimente a milioane de ucraineni şi a altor milioane din întreaga lume este ţinută ostatică de armata rusă”, a mai spus Blinken. ”Decizia de a folosi alimentele drept armă aparţine Moscovei şi numai Moscovei”, a precizat secretarul de stat al SUA.

Antony Blinken a făcut apel la Rusia să nu mai blocheze porturile ucrainene, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

UPDATE 20:40. Şeful Statului Major Interarme din SUA a vorbit cu omologul său din Rusia

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme al armatei SUA, a vorbit joi cu omologul său rus, generalul Valeri Gherasimov, aceasta fiind prima conversaţie între cei doi oficiali militari de la începutul intervenţiei militare ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

"Liderii militari au discutat despre numeroase subiecte preocupante din domeniul securităţii şi au stabilit să menţină deschise liniile de comunicaţii", a declarat joi după-amiază colonelul Dave Butler, purtătorul de cuvânt al Statului Major Interarme din Statele Unite.

Vinerea trecută, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, cerându-i un armistiţiu "imediat" în Ucraina şi evidenţiind importanţa menţinerii liniilor de comunicaţii între Statele Unite şi Rusia.

Ministerul rus al Apărării a transmis, potrivit agenţiei Interfax, că discuţia s-a referit la conflictul militar din Ucraina. "Au fost abordate subiecte de interes reciproc, inclusiv criza din Ucraina", a comunicat Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit MEDIAFAX.

UPDATE 17:30. Vadim, soldatul rus judecat în Ucraina, i-a spus văduvei că îi pare rău că i-a ucis soțul

Soldatul rus judecat în Ucraina pentru crime de război i-a spus joi la proces femeii căreia i-a ucis soțul că îi pare rău. Tânărul de 21 de ani este judecat în Kiev. 

Primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina, Vadim Șișimarin, i-a transmis unei văduve că îi pare rău că i-a ucis soțul în timpul războiului. "Da, îmi recunosc vina. Înțeleg că nu vei putea să mă ierți, dar îmi pare rău", a spus soldatul rus de 21 de ani. Când a fost întrebat dacă regretă ceea ce a făcut, el a răspuns că știe că a greșit și că îi este rușine.

UPDATE 15:30. Rusia nu deblochează porturile ucrainene decât dacă sunt revizuite sancțiunile

Moscova a cerut joi revizuirea sancţiunilor împotriva Rusiei pentru a da curs unui apel al ONU de a debloca accesul în porturile ucrainene de la Marea Neagră, astfel încât să poată fi reluate exporturile de cereale, relatează agenţia Interfax, citată de Reuters.

Ucraina, unul dintre principalii producători mondiali de cereale, îşi exporta cea mai mare parte a produselor prin porturile maritime, dar de când Rusia a atacat această ţară, pe 24 februarie, ea este nevoită să-şi expedieze exporturile pe cale feroviară sau prin mici porturi de la Dunăre.

Directorul Programului Alimentar Mondial, David Beasley, i-a adresat miercuri un apel preşedintelui rus Vladimir Putin să deblocheze porturile ucrainene: ''Dacă mai ai un pic de inimă, te rog deschide aceste porturi!'', i-a transmis responsabilul ONU liderului de la Kremlin.

În replică, unul dintre viceminiştrii ruşi de externe, Andrei Rudenko, a declarat că pentru ca Rusia să redeschidă porturile ucrainene mai întâi trebuie ridicate sancţiunile ce i-au fost impuse de Occident. ''Trebuie nu doar să faceţi apel la Federaţia Rusă, ci şi să priviţi în profunzime întregul complex de motive care au provocat actuala criză alimentară, primul fiind sancţiunile impuse împotriva Rusiei de SUA şi Uniunea Europeană care interferează cu comerţul liber normal - ce cuprinde şi comerţul cu produse alimentare - , inclusiv cu grâu, îngrăşăminte şi altele'', a declarat oficialul rus.

Întrucât Ucraina nu mai poate folosi porturile de la Marea Neagră şi Marea Azov, exporturile sale de cereale au scăzut luna aceasta la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

UPDATE 15:26. Unul dintre comandanții Batalionului Azov refuză să se predea

Se speculează că Bohdan Krotevych, șeful de stat major al regimentului Azov, a rămas în oțelărie. A postat în urmă cu 16 ore pe Twitter o fotografie din Azovstal cu mesajul ”lupta continuă”. În schimb, rușii susțin că Svyatoslav Palamar, comandantul adjunct al Regimentului Azov,  a plecat joi seară din Azovstal.

"Nu toată lumea a ieșit încă, procesul este încă în desfășurare. Mai mult de jumătate a ieșit cu siguranță deja, și-au depus armele și au ieșit cu un steag alb", a spus Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, joi, în cadrul unei emisiuni prezentate de propagandistul rus Vladimir Soloviov. El a adăugat că este acordată asistență medicală celor aflați în nevoie. Imagini publicate pe canalele de Telegram în ultimele ore arată imagini cu apărătorii ucraineni în timp ce depun armele la Azovstal.

Update 14:50 - Vadim Şişimarin, judecat de crimă de război la Kiev, îi cere iertare soţiei bărbatului pe care l-a ucis

Primul militar rus judecat cu privire la crime de război în Ucrana de la începutul invaziei ruse i-a ”cerut iertare” joi văduvei civilului ucrainean pe care l-a omorât, a constatat o jurnalistă AFP în timpul procesului, la Kiev, scrie news.ro

”Ştiu că nu mă puteţi ierta, dar vă cer iertare”, a declarat sergentul Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, adresându-se lui Katerina Şelipova, văduva bărbatului în vârstă de 62 de ani pe care a recunoscut că l-a ucis în nord-estul Ucrainei, la 28 februarie.

Update 13:40 - Rusia spune că va decupla Ucraina de la centrala nucleară de la Zaporjie, dacă Kievul nu vrea să plătească energia

Rusia vrea să deconecteze Ucraina de la centrala nucleară ucraineană Zaporijjea, cea mai mare centrală nucleară din Europa, dacă Kievul nu plăteşte Moscovei electricitatea produsă în această centrală, anunţă vicepremierul rus Marat Husnulin

Aceasta este ultima dintr-o serie de declaraţii ale unor oficiali ruşi, în ultimele săptămâni, care sugerează că Rusia se pregăteşte de o ocupaţie pe termen lung sau de o anexare a unor zone din sudul Ucranei, asupra cărora deţine controlul - regiunea Herson şi o parte importantă a regiunii Zaporijjea, scrie news.ro.

”Dacă sistemul energetic al Ucrainei este pregătit să ia şi să plătească, atunci (centrala nucleară) va putea funcţiona pentru Ucraina. Dacă Ucraina nu acceptă, atunci centrala nucleară va funcţiona pentru Rusia”, a declarat miercuri, potrivit agenţiilor ruse de presă,  într-o vizită în instalaţia nucleară ucraiineană, Husnulin.

”Noi avem o mare experienţă în centrale nucleare. Avem întreprinderi în Rusia care au această experienţă. Nu există nicio îndoială că (centrala nucleară de la Zaporijjea) va continua să funcţioneze”, a declarat el

Update 13:20 - Procesul pentru crime de război al unui soldat rus a fost reluat

Un soldat rus s-a întors joi într-un tribunal de la Kiev, după ce procedurile au fost amânate miercuri, deoarece sala de judecată era prea mică pentru a găzdui cei 150 de jurnalişti care s-au prezentat.

Procesul lui Vadim Shishimarin este primul proces ucrainean pentru crime de război de la începutul invaziei ruse.

Soldatul în vârstă de 21 de ani a pledat miercuri „pe deplin” vinovat pentru că a împușcat un civil de 62 de ani neînarmat în regiunea Sumy din Ucraina, în a patra zi de război și riscă o condamnare pe viață.

Update 13:00 - Japonia își dublează ajutorul financiar acordat Ucrainei la 600 de milioane de dolari

Japonia își va mări ajutorul financiar pentru Ucraina la 600 de milioane de dolari, a anunțat joi premierul japonez Fumio Kishida, dublând cele 300 de milioane de dolari acordate anterior țării în sprijin financiar.

Kishida a spus că decizia a fost luată după ce Ucraina și-a exprimat nevoia de asistență din cauza înrăutățirii situației financiare cauzate de invazia Rusiei.

Update 12:00 - Volodimir Zelenski prelungeşte cu trei luni legea marţială şi perioada de mobilizare generală în Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind prelungirea cu încă trei luni a legii marţiale şi a perioadei de mobilizare în ţară, e motiv că războiul cu Rusia s-ar putea prelungi.

Update 11:30 - UK consideră că o„cultură a mușamalizării și a țapilor ispășitori” afectează eforturile militare rusești

Ministerul Apărării din Marea Britanie susține în buletinul informativ zilnic despre războiul din Ucraina că eforturile militare ale armatei ruse sunt impactate de cultura mușamalizărilor și a căutării de țapi ispășitori. Potrivit Ministerului general-locotenentul Serhiy Kisel a fost suspendat pentru că nu a capturat Harkovul, iar viceamiralul Igor Osipov a fost suspendat de la comanda Flotei Mării Negre.

 ”O cultură a mușamalizărilor și a căutării de țapi ispășitori este cel mai probabil răspândită în sistemul militar și de securitate rus. Mulți oficiali implicați în invazia Ucrainei vor fi probabil din ce în ce mai distrași încercând să se spele pe mâini de eșecurile militare ale Rusiei.”

Update 11:20 - Rusia spune că 1.730 de militari ucraineni s-au predat la Azovstal de la începutul săptămânii

Ministerul rus al Apărării a declarat că 1.730 de luptători s-au predat din Azovstal de luni şi până azi. Numărul include alți 771 care s-au predat, spune el, în ultimele 24 de ore. 80 au fost răniți. Ministerul rus al Apărării spune că „cei care au nevoie de tratament în spital primesc asistență în instituțiile medicale” din Novoazovsk și Donețk, scrie The Guardian.

Comitetul Internațional pentru Crucea Roșie a declarat că acum a înregistrat „sute” de cazuri de prizonieri ucraineni care au părăsit uzina siderurgică Azovstal în această săptămână.

Update 10:30 - Un raport al ruşilor arată că jumătate dintre combatanţi au părăsit oțelăria Azovstal

Mai mult de jumătate dintre luptătorii ucraineni care s-au ascuns în uzina de oțel Azovstal din Mariupol au plecat acum, a declarat liderul separatist pro-rus Denis Pușilin, potrivit agenției de presă ruse Tass, scrie BBC.

Ucraina și Rusia au dat relatări contradictorii despre câți luptători au părăsit uzina.

Update 09:50- Zelensky spune că invazia rusă este o greșeală „catastrofală”

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că invazia rusă a țării sale a fost o greșeală „catastrofală”, după ce Rusia a revendicat o victorie strategică la Mariupol, scrie BBC

Vorbind de la Kiev în timpul discursului său de azi-noapte, Zelensky a spus că invazia sa dovedit a fi un „eșec absolut” și a susținut că forțele Moscovei au rămas fără rachete cu care să-și atace trupele.

Zelensky i-a luat la rost și pe liderii ruși, despre care a spus că le este frică să recunoască „că au fost făcute greșeli catastrofale la cel mai înalt nivel militar și de stat” în timpul conflictului.

Liderul ucrainean i-a acuzat pe oficialii de la Moscova că au forțat soldați tineri, fără experiență, înrolați pe linia frontului și i-au aruncat „în luptă drept carne de tun”.

Update 09:30 - Google Rusia, pregătită să declare falimentul

Filiala Google din Rusia a anunţat miercuri că intenţionează să declare faliment după ce autorităţile i-au confiscat conturile bancare, făcând dificil pentru companie să plătească salariile personalului şi furnizorilor, relatează joi DPA.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că serviciile gratuite, inclusiv căutarea şi YouTube, vor funcţiona normal, în ciuda anunţului privind falimentul.

Filiala rusă este sub presiune de luni de zile pentru că nu şterge conţinuturi pe care autorităţile ruse le consideră ilegale şi pentru că a restricţionat accesul unor mijloace de comunicare ruseşti pe YouTube, însă Kremlinul a oprit până acum doar accesul la serviciile companiei.

Update 09:00 - Bombardament în Rusia, în apropiere de graniţa cu Ucraina. Un mort şi un rănit

Un bombardament într-un sat din sud-vestul Rusiei, situat la graniţa cu Ucraina, în regiunea Kursk, a provocat moartea unei persoane şi un rănit, a declarat joi guvernatorul acestei regiuni, scrie AFP.

"Un alt atac inamic la Tyotkino, care a avut loc în zori, s-a încheiat, din păcate, cu o tragedie. Pentru moment, ştim despre moartea a cel puţin unui civil', a declarat Roman Starovoyt pe Telegram, adăugând că alte persoane au fost rănite şi primesc îngrijiri medicale, scrie news.ro.

Potrivit primelor informaţii, victima este un şofer de camion care făcea livrări la o distilerie locală şi care a fost lovit „în mod repetat”, a adăugat guvernatorul, sugerând că atacul a avut originea în Ucraina, ca răspuns la invazia rusă lansată din 24 februarie.

Serviciile de urgenţă erau în curs de stingere a incendiilor provocate în satul de aproximativ 4.000 de locuitori, joi dimineaţă. "Mai multe case au fost avariate. Se vorbeşte şi de obuze care nu au explodat", a continuat guvernatorul care a postat pe Telegram fotografii care arată clădiri arse, cu geamuri explodate şi breşe în pământ la locul presupusului bombardament.

Update 08:40 - Bridget Brink este noul ambasador al SUA în Ucraina

Senatul american a confirmat-o miercuri pe Bridget Brink, diplomat de carieră, pentru postul de ambasador al Statelor Unite în Ucraina, vacant din mai 2019.

Departamentul de Stat anunţase în aceeaşi zi redeschiderea ambasadei SUA la Kiev, care fusese închisă cu două săptămâni înainte de declanşarea ofensivei militare ruse în Ucraina, scrie Agerpres.

Diplomaţii americani au fost relocaţi atunci în Polonia, iar unii dintre ei la Lvov, în estul Ucrainei.

Bridget Brink a îndeplinit până acum funcţia de ambasador în Slovacia. Anterior, a mai lucrat la Departamentul de Stat ca expert pe zona Europei de Est şi a Caucazului, şi a fost adjunct al şefului de misiune în Uzbekistan şi Georgia.

Update 07:20 - Economia Rusiei începe să se redreseze

Rusia crede că a evitat o criză financiară, pe măsură ce rubla se apreciază, iar datele economice se îmbunătăţesc, dar analiştii spun că cifrele maschează unele adevăruri urâte pentru Moscova, relatează CNBC.

Deşi inflaţia din ţară este ridicată, există semne că creşterile de preţuri încetinesc şi vor continua să o facă, în timp ce rubla a trecut de la un minim istoric în martie la cea mai performantă monedă din lume în acest an, potrivit news.ro

Între timp, indicatorii de activitate economică se îmbunătăţesc, iar Rusia a reuşit până acum să evite situaţia de neplată a datoriei sale în valută, în ciuda sancţiunilor occidentale care îngheaţă o mare parte din rezervele sale. Inflaţia din Rusia a atins în aprilie un maxim al ultimelor două decenii, de 17,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în creştere de la 16,7% în martie, dar majorările preţurilor încep să dea semne de încetinire.

Creşterea preţurilor de consum a încetinit brusc de la 7,6% în martie la 1,6% în aprilie, iar preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu doar 0,5%, faţă de 11,3% în martie.

Creşterile din lunile următoare sunt de aşteptat să fie modeste, iar piaţa sprijină Banca Centrală a Rusiei să continue să retragă majorarea de urgenţă a ratei dobânzii, posibil cu o reducere de 2 puncte procentuale în iunie. Aceasta vine după ce bsanca centrală a implementat o majorare de urgenţă care a dus dobânda cheie a ţării de la 9,5% la 20%, la sfârşitul lunii februarie, la câteva zile după invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, în încercarea de a salva rubla.

Update 07:00 -  Avertisment ONU: Lumea s-ar putea confrunta cu o criză alimentară globală

Invazia Ucrainei ar putea cauza penurie de alimente la nivel mondial în lunile următoare, a avertizat ONU, potrivit BBC.

Secretarul general Antonio Guterres a declarat că războiul a agravat insecuritatea alimentară în țările mai sărace din cauza creșterii prețurilor. Lumea s-ar putea confrunta cu foamete care durează ani de zile dacă exporturile ucrainene nu sunt restabilite la nivelurile de dinainte de război, a adăugat el.

Conflictul a întrerupt livrările din porturile Ucrainei, care exportau cândva cantități mari de ulei de floarea soarelui, precum și cereale precum porumb și grâu. Acest lucru a redus oferta globală și a făcut ca prețul alternativelor să crească. Prețurile la alimente la nivel mondial sunt cu aproape 30% mai mari decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, potrivit ONU.

Update 07:00 - Justin Trudeau consideră inacceptabilă decizia Rusiei de a închide biroul televiziunii de la Moscova

Rusia a anunţat, miercuri, închiderea biroului de la Moscova a radio-televiziunii canadiene CBC/Radio-Canada şi anunlarea acreditărilor şi vizelor jurnaliştilor săi, o decizie considerată "inacceptabilă" de prim-ministrul canadian, scrie AFP.

Este prima dată când Moscova interzice o entitate media occidentală de la debutul ofensivei ruse în Ucraina pe 24 februarie. Rusia a explicat că este vorba despre un răspuns la interzicerea canalului grupului rus RT din Canada decisă la mijlocul lui martie. 

"Prin decizia sa de a expulza mass-media canadiene din Moscova, Putin încearcă să le împiedice să informeze fapte şi este inacceptabil", a declarat Justin Trudeau pe Twitter. "Jurnaliştii trebuie să poată lucra în siguranţă - fără cenzură, intimidare sau ingerinţă", a adăugat el. 

Acuzând guvernul canadian că a "adoptat o cale (politică) în mod deschis rusofobă", purtătoarea de cuvânt a ministerului rus al Afacerilor Externe Maria Zaharova a estimat în cadrul briefing-ului săptămânal că "CBC a devenit un megafon de propagandă" antirusească. Ea a denunţat, de asemenea, sprijinul Canadei pentru Ucraina, înainte şi după ofensiva rusă împotriva vecinului său.

De partea sa, grupul audiovizual s-a arătat "profund dezamăgit" de decizia Kremlinului, amintind că CBC/Radio- Canada a avut un birou la Moscova timp de 44 de ani şi era până în prezent singura entitate de presă canadiană cu o prezenţă permanentă în această ţară, potrivit unui comunicat. 

"Pentru jurnalismul internaţional este o veste foarte proastă", a declarat în timpul unei conferinţe de presă directoarea generală de informare a grupului Luce Julien, care vorbeşte despre "o zi neagră" pentru informaţie. 

Grupul CBC/Radio-Canada, care avea zece persoane angajate în Rusia, dintre care trei jurnalişti străini, a anunţat la începutul lui martie că suspendă "temporar" activitatea jurnaliştilor săi de la faţa locului din cauza noii legi care prevede pedepse cu închisoarea în caz de difuzare de "informaţii mincinoase despre armată" cu privire la ofensiva rusă în Ucraina. 

UE a interzis de asemenea mass-media ruse, dar până acum Moscova nu a adoptat măsuri echivalente. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 85 LIVE TEXT. Șeful Statului Major al Armatei SUA a vorbit cu omologul rus Valeri Gherasimov