Antena Meniu Search
x

VIRUSUL ZIKA. Descoperirea alarmantă făcută de oamenii de ştiinţă. Cum s-ar putea infecta oamenii

Fragmente genetice de Zika au fost găsite în ochi și lacrimi de șoareci de laborator infectați, această descoperire oferind o potențială nouă cale de infectare la oameni, relatează marți Reuters, care citează un studiu realizat în Statele Unite.

Fragmente genetice de Zika au fost găsite în ochi și lacrimi de șoareci de laborator infectați, această descoperire oferind o potențială nouă cale de infectare la oameni, relatează marți Reuters, care citează un studiu realizat în Statele Unite.

"Cercetarea noastră sugerează că ochii ar putea fi un rezervor pentru virusul Zika", a declarat dr. Michael Diamond de la Universitatea Washington St Louis, a cărui lucrare a fost publicată în revista Cell Raports. "Trebuie să analizăm dacă oamenii cu Zika au virusul infecțios în ochi și cât timp persistă", a adăugat el.

Pentru acest studiu, echipa de cercetători a infectat șoareci adulți sub piele, asemănător cu modul în care oamenii se infectează prin înțepături de țânțar, și a găsit virus viu în ochi o săptămână mai târziu. După douăzeci și opt de zile, oamenii de știință au constatat că lacrimile șoarecilor infectați conțineau material genetic al virusului, dar neinfecțios.

Potrivit cercetătorilor, aceste descoperiri indică posibilitatea ca Zika să se poată răspândi prin contact cu lacrimile persoanelor infectate, dar acest lucru trebuie dovedit.

"Planificăm studii pe oameni pentru a afla dacă virusul infecțios persistă în cornee sau în alte compartimente ale ochiului, pentru că acest lucru ar avea implicații asupra transplantului de cornee", a spus dr Rajendra Apte, unul dintre autorii principali ai studiului. Alte virusuri transmisibile prin sânge, cum ar fi virusul herpes simplex, au fost transmise accidental prin transplantul de cornee.

Deși este transmis în principal de țânțari, s-a dovedit că Zika persistă în zone unde sistemul imunitar este mai puțin activ, precum lichidul seminal, secrețiile vaginale, saliva și acum, posibil, lacrimile. Acest lucru ar putea explica de ce Zika s-a răspândit atât de repede, depășind ceea ce s-ar fi putut aștepta în cazul în care virusul era transmis doar de țânțari, a spus Diamond.

S-a dovedit că infecția cu Zika la femeile gravide cauzează microcefalie la făt — o afecțiune congenitală severă în care capul și creierul sunt subdimensionate — precum și alte anomalii ale creierului. Legătura dintre Zika și microcefalie a ieșit prima dată la lumină în toamna anului trecut în Brazilia, care a confirmat de atunci mai mult de 1.800 cazuri de microcefalie.

La adulți, infecțiile cu Zika au fost legate de un sindrom neurologic rar, cunoscut sub numele de Guillain-Barre, precum și de alte tulburări neurologice.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » VIRUSUL ZIKA. Descoperirea alarmantă făcută de oamenii de ştiinţă. Cum s-ar putea infecta oamenii