Antena Meniu Search
x

Video Vivienne Westwood a murit. Celebra creatoare de modă, care a inventat stilul punk, avea 81 de ani

Vivienne Westwood, designerul britanic devenit cunoscut pentru că a născut moda punk, a murit la 81 de ani. Dame Westwood a murit joi înconjurată de familie la Londra. 

de Redactia Observator

la 30.12.2022, 09:49

Vezi și

Vivienne Westwood a murit "liniștită și înconjurată" de familie în Clapham, sudul Londrei, a anunțat compania sa într-o declarație pe Twitter. Westwood este considerată pionera stilurilor punk și new wave din anii 1970. A continuat să îmbrace unele dintre cele mai mari nume din modă. "Voi continua cu Vivienne în inima mea. Am lucrat cu ea până la sfârșit și mi-a oferit o mulțime de lucruri cu care să mă descurc", a transmis soțul și partenerul ei de creație Andreas Kronthaler.

Cine a fost Vivienne Westwood

Dame Vivienne Westwood - creatoarea punk-ului - a devenit cunoscută pe scena modei în anii 1970, unde s-a impus cu modele androgine, tricouri cu slogan și printr-o atitudine ireverențioasă la adresa  establishment-ului, scrie BBC. Era cunoscută ca o activistă convinsă, care a adus pe podium cauzele la care ținea, precum schimbările climatice. În 2006, a primit titlul de "Dame" pentru serviciile aduse modei.

Westwood s-a născut în Derbyshire și a lucrat ca profesor de școală primară înainte de a deschide la începutul anilor 1970 magazinul de îmbrăcăminte "Let It Rock" pe King's Road din Chelsea, împreună cu partenerul ei de atunci, Malcolm McLaren.

Pe acelaşi subiect

Casa lor de modă a fost redenumită mai târziu "Sex". La sfârșitul anului 1975, McLaren a devenit managerul unei trupe punk rock formată din clienții fideli ai magazinului - Sex Pistols. Trupa a ajuns faimoasă  purtând modelele vestimentare create de Westwood și McLaren. Muzeul Victoria și Albert din Londra, care găzduiește unele dintre lucrările ei, a reacționat după vestea morții lui Westwood, numind-o pe creatoarea britanică o "rebelă și adevărată forță revoluționară în modă".

"O zi tristă, Vivienne Westwood a fost și va rămâne o figură impresionantă în moda britanică. Stilul ei punk a rescris regulile în anii 1970, a fost admirată peste tot pentru modul în care a rămas fidelă propriilor valori de-a lungul vieții", a reacționat și secretarul britanic pentru Cultură Michelle Donelan.

Creațiile lui Westwood au fost adesea purtate de nume celebre. Printre aceștia se numără modelul Dita Von Teese, care a îmbrăcat o rochie violet la căsătoria cu Marilyn Manson. Iar prințesa Eugenie a purtat trei creații Westwood la nunta Prințului William cu Kate. Pe lângă schimbările climatice, designerul a susținut eliberarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, acuzat de spionaj în SUA. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Vivienne Westwood a murit. Celebra creatoare de modă, care a inventat stilul punk, avea 81 de ani