Antena Meniu Search
x

China a cerut SUA să anuleze imediat o vânzare de arme către Taiwan. Avertizează că va lua ''măsuri puternice'' dacă Pelosi ajunge în Taiwan

China a cerut Statelor Unite să anuleze imediat o vânzare de arme către Taiwan, a informat luni postul de televiziune de stat chinez, citând Ministerul Apărării. În plus, guvernul chinez a avertizat marţi că va lua ''măsuri puternice'' dacă preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, va efectua o vizită în Taiwan, așa cum a anunțat presa.

de Redactia Observator

la 19.07.2022, 18:25

China a cerut SUA să anuleze imediat o vânzare de arme către Taiwan. Avertizează că va lua ''măsuri puternice''
China a cerut SUA să anuleze imediat o vânzare de arme către Taiwan. Avertizează că va lua ''măsuri puternice'' - Profimedia

Pentagonul a declarat săptămâna trecută că Departamentul de Stat al SUA a aprobat o potențială vânzare de arme către Taiwan, estimată la 108 milioane de dolari, relatează Reuters. China a cerut SUA să renunţe fără întârziere la o potenţială vânzare de tehnologie militară către Taiwan.În plus, preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, ar intenţiona să efectueze luna viitoare o vizită în Taiwan, pe fondul tensiunilor cu China, potrivit Financial Times.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Zhao Lijian a afirmat că o vizită a înaltei oficialităţi americane ar "submina grav suveranitatea şi integritatea teritorială ale Chinei". "Dacă partea americană continuă cu obstinaţie în această direcţie, China va lua categoric măsuri ferme şi puternice pentru a-şi apăra cu tărie suveranitatea naţională şi integritatea teritorială", a subliniat purtătorul de cuvânt într-o conferinţă de presă la Beijing. "Statele Unite trebuie să fie integral responsabile pentru toate consecinţele provocate de acest lucru", a adăugat el.

Potrivit Financial Times, care citează surse informate, vizita va avea loc în august, iar Nancy Pelosi şi delegaţia sa vor vizita de asemenea Indonezia, Japonia, Malaezia şi Singapore, precum şi Hawaii, unde se află Comandamentul SUA pentru regiunea Indo-Pacific.

Biroul alesei democrate şi Departamentul de stat american nu au comentat deocamdată informaţia, iar Ministerul de Externe taiwanez a afirmat că nu dispune de "informaţii relevante" în acest moment, menţionează Reuters.

Pe acelaşi subiect

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, intenţionează să efectueze în august o vizită în Taiwan 

În aprilie, Nancy Pelosi şi-a amânat o vizită în Taiwan, din cauza unui test pozitiv de coronavirus. China a atenţionat atunci că vizita sa ar afecta grav relaţiile americano-chineze.

În ianuarie, Pelosi, vechi critic al Beijingului, a avut o întâlnire online cu vicepreşedintele taiwanez William Lai, care a efectuat atunci un turneu în SUA şi Honduras.

Casa Albă şi-a exprimat preocuparea faţă de vizita lui Pelosi, au indicat pentru ziar trei surse, iar alte două au notat că administraţia SUA este divizată în privinţa oportunităţii acestei vizite. În opinia unor oficiali, ar fi fost mai uşor de justificat o vizită în aprilie, imediat după debutul invaziei ruse în Ucraina.

Mai devreme în iulie, Strâmtoarea Taiwan a fost survolată de avioane de luptă chineze, incident calificat de insulă drept o provocare şi care a avut loc în timpul unei vizite la Taipei a senatorului american Rick Scott, republican, membru al Comisiei pentru servicii armate a Senatului.

Taiwanul, care are o populaţie de 23 de milioane de locuitori, este considerat de China o provincie rebelă destinată să revină într-o zi sub controlul său, cu forţa dacă va fi nevoie. Statele Unite, la fel ca marea majoritate a ţărilor din lume, nu recunosc oficial Taiwanul, dar Washingtonul este cel mai important partener şi furnizor de arme al Taipeiului, iar administraţia preşedintelui Joe Biden şi-a declarat în mod repetat angajamentul "ferm ca o stâncă" faţă de Taiwan

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Stiri externe » China a cerut SUA să anuleze imediat o vânzare de arme către Taiwan. Avertizează că va lua ''măsuri puternice'' dacă Pelosi ajunge în Taiwan