Video Vladimir Putin, discurs în faţa generalilor: "Dacă desfăşoară arme hipersonice în Ucraina, nu e nevoie să le folosească". Rusia ameninţă că va răspunde militar
Rusia ameninţă cu un răspuns militar, dacă NATO va continua să se apropie de graniţele ei. Într-un discurs în faţa liderilor militari ai ţării, Vladimir Putin a vorbit pentru prima dată despre posibilitatea unui răspuns armat în contextul tensiunilor de la graniţa Ucrainei. Cere garanţii scrise că Ucraina nu va intra în NATO ca să îşi retragă trupele şi armamentul de la graniţă şi a convocat negocieri urgente cu Statele Unite şi Uniunea Europeană.
Pe linia frontului, în estul Ucrainei, la câţiva kilometri de graniţa cu Rusia, sute de soldaţi sunt pregătiţi de un eventual atac rus. Deşi neagă intenţia unei astfel de lovituri, Vladimir Putin a vorbit azi în faţa generalilor ruşi despre un posibil răspuns militar dacă NATO îşi continuă expansiunea. Apariţia de rachete americane și NATO în Ucraina este o ameninţare gravă la adresa securităţii Rusiei, consideră Putin.
"Nu avem solicitări exclusive, speciale. În cazul în care vecinii occidentali îşi continuă politică agresivă, vom lua măsuri adecvate, tehnice şi militare drept răspuns. Dacă desfăşoară arme hipersonice în Ucraina, nu e nevoie să înceapă să le folosească", a declarat Vladimir Putin. Discursul lui Putin vine la câteva zile după ce Rusia a formulat o listă de solicitări. Vrea inclusiv drept de veto împotriva adeziunii Ucrainei la NATO dar şi ca trupele alianţei să fie retrase din fostele state sovietice.
"Actuala comasare de trupe ruseşti este semnificativă, neprovocată şi nejustificată. NATO îşi va apăra toţi membrii, deoarece angajamentul nostru de apărare colectivă rămâne piatra de temelie a Alianţei. Având în vedere toate acestea, am discutat cu secretarul general Stoltenberg cum am putea să ne consolidăm securitatea într-un mod mai eficient", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.
Reacţia NATO, prin vocea lui Mircea Geoană - secretar adjunct NATO
Kremlinul a anunţat că discuţii la nivel înalt între Statele Unite şi Rusia sunt deja în desfăşurare. Statele Unite nu promit niciun compromis. Doar consultări cu aliaţii NATO. Rusia cere în continuare ca Ucraina şi Republica Moldova să nu adere la NATO.
"Noi tratăm Republica Modova ca un partener al NATO şi eu investesc foarte mult în relaţia cu Republica Moldova. Şi noi avem o listă destul de importantă care ne preocupă. Armamente de ultimă generaţie amplasate în vecinătatea noastră. Elemente de agresiune cibernetică, de comunicare", a declarat Mircea Geoană, secretar adjunct NATO. Pe fondul tensiunilor în creştere, Statele Unite îşi sfătuiesc cetăţenii să nu călătorească în Ucraina. În acelaşi timp, nivelul de alertă emis pentru Ucraina a crescut la 4, cel mai înalt posibil.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰