Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin și Xi Jinping s-au întâlnit la Beijing, în timp ce tensiunile cu Occidentul cresc

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ajuns la Beijing, la invitația omologului chinez, Xi Jinping, pentru a participa la Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, potrivit unui comunicat transmis de Kremlin. În timpul vizitei, cei doi șefi de stat vor discuta despre dezvoltarea relațiilor ruso-chineze și despre dezvoltarea proiectelor comune în domenii precum economie, energie, finanțe, investiții și tehnologie. Întâlnirea faţă în faţă a celor doi lideri va consolida parteneriatul tot mai strâns dintre Beijing şi Moscova, pe măsură ce relaţiile ambelor state cu Occidentul se deteriorează.

De Iulia Iancu la 04.02.2022, 10:59
Vezi și

Înainte de întrevederea cu Xi Jinping, Vladimir Putin a declarat, joi, că este hotărât să consolideze relațiile diplomatice și economice cu China, într-un context în care tensiunile cu Occidentul sunt la un nivel fără precedent. 

"Îl cunosc pe președintele Xi de multă vreme. Ca prieteni buni și politicieni cu interese comune, am păstrat întotdeauna o relație apropiată", a declarat liderul de la Kremlin, la Beijing. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Le poti actualiza de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile pentru publicitate targetata

SUA și UK au declarat că vor boicota Jocurile Olimpice de la Beijing

Pe acelaşi subiect

Putin se numără printre puţinii lideri mondiali care participă la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, după ce statele occidentale, printre care Statele Unite, Marea Britanie şi Australia, au declarat că vor boicota diplomatic Jocurile Olimpice de la Beijing, ca o încercare de a condamna China pentru abuzurile comise împotriva drepturilor omului. Alţi lideri au refuzat invitaţiile, invocând controale stricte privind Covid-19.

Ediţia de anul acesta a Jocurilor Olimpice are rolul de a evidenţia poziţia Chinei privind Occidentul, iar plasarea lui Putin în fruntea listei de demnitari publicată de Ministerul Afacerilor de Externe al Chinei indică apropierea dintre cele două puteri vecine.

„Este un moment decisiv în confruntarea Rusiei cu Occidentul şi, într-un fel, în confruntarea Chinei cu Occidentul”, a declarat Alexander Gabuev, de Centrul Carnegie din Moscova.

O nouă alianţă la orizont?

Într-un apel video în decembrie cu Putin, Xi a făcut apel la China şi Rusia „să intensifice coordonarea şi colaborarea în relaţiile internaţionale” şi să respingă „actele hegemonice şi mentalitatea Războiului Rece”.

În timp ce analiştii spun că Beijingul va menţine probabil un ton neutru şi va declara pace cu privire la viitoare acţiuni ruseşti asupra Ucrainei, China şi-a arătat deja simpatia faţă de mesajul Moscovei către NATO prin care solicită garanţii de securitate pentru a limita prezenţa Alianţei de-a lungul frontierei Rusiei.

Într-un apel telefonic între ministrul chinez de Externe, Wang Yi, şi secretarul de stat american, Antony Blinken, săptămâna trecută, Wang a cerut ca „preocupările legitime de securitate ale Rusiei” să fie luate în serios.

Rusia şi China au o istorie îndelungată în a-şi oferi sprijini reciproc împotriva interferenţelor occidentale în politica internă, precum respingerea sancţiunilor impuse de SUA. 2021 a reprezentat un an emblematic pentru relaţiile dintre cele Rusia şi China, deoarece au reînnoit Tratatul de cooperare bilaterală, au înregistrat un record de 146 de miliarde de dolari în comerţul bilateral şi au declarat că relaţiile lor au atins „cel mai înalt nivel” din istorie.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin și Xi Jinping s-au întâlnit la Beijing, în timp ce tensiunile cu Occidentul cresc