Antena Meniu Search
x

"Vorbesc italiană mai bine decât noi". O familie de români cu 12 copii a devenit oficial una de italieni

Tatăl Onisim, mama Oana şi cei 12 copii ai lor au devenit oficial italieni, după ce Leonio Milan, primarul din Mansuè, un orăşel din provincia Treviso, regiunea Veneto, le-a acordat cetăţenia.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 10.07.2022, 12:04

"Vorbesc italiană mai bine decât noi". O familie de români cu 12 copii a devenit oficial una de italieni - ilgazzettino.it

În Italia de aproape două decenii, Onisim si Oana Bizu, 39 de ani el, 37 ea, ambii de origine română, au cerut să devină cetățeni italieni în urmă cu câțiva ani. Și, cu răbdare, rezultatul a venit, extinzându-se, conform legii, la toţi cei 12 copii ai lor, toți minori, scrie Corriere del Veneto

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Leonio Milan nu s-a gândit de două ori, iar joi dimineaţă a avut loc ceremonia în primărie, în cadrul căreia edilul a conferit familiei de români cetățenia italiană.

"Onisim Bizu și soția sa Oana sunt de origine română. Sunt în Italia de foarte mult timp. Toți copiii lor s-au născut în Italia. De ce am decis să dau cetățenia tuturor? Pentru că sunt perfect integrați în comunitatea noastră, vorbesc foarte bine italiană, mai bine decât noi. Copiii lor au văzut lumina pe pământ italian și toți învață. Unii în Itis, unii la liceu, până la cei mici care merg la grădiniță. Acest tânăr cuplu a încercat întotdeauna să crească", a declarat Leonio Milan, potrivit Il Gazzettino.

Pe acelaşi subiect

Capul familiei lucrează în construcții, a început ca muncitor, până când a devenit un zidar experimentat. Dar el nu s-a oprit aici. "Voia neapărat să își îmbunătățească poziția, așa că a muncit din greu și, cu multe sacrificii, a mers la școala serală până când a absolvit ca topograf. Acum este un manager de șantier", continuă edilul.

O cincime dintre locuitorii din Mansuè sunt români

Cât despre cei 12 copii ai familiei, primarul spune că cetăţenia italiană îi va ajuta.

"Cred că a fi cetățeni italieni îi va ajuta. Dar poate că sunt încă prea tineri ca să înțeleagă. (...) Aceștia sunt noii italieni care contribuie la creșterea comunității noastre. Ar trebui să-i vedeți pe copiii pe care i-am primit la primărie. Foarte politicoși, erau cei care îl țineau în brațe pe cel mai mic, cei care își țineau fratele sau sora de mână. Niciodată părinții nu au fost nevoiți să îi sune înapoi. Această familie este creștină evanghelică, mai multe familii de origine est-europeană locuiesc în comuna noastră", a mai spus primarul din Mansuè.

În urmă cu câțiva ani, administrația a acordat permisiunea ca o magazie din zona de producție să fie folosită ca biserică evanghelică.

Prezența industriilor care oferă locuri de muncă și locuințe cu chirii încă accesibile a făcut din Mansuè un municipiu atractiv pentru migranți. Comunitatea românească din Mansuè este foarte numeroasă: 745 de persoane, aproape o cincime din populație. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » "Vorbesc italiană mai bine decât noi". O familie de români cu 12 copii a devenit oficial una de italieni