Antena Meniu Search
x

Voronin atacă dur România într-o scrisoare trimisă președintelui Parlamentului European

Liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, acuză România de 'destabilizarea situației din Republica Moldova' prin susținerea diferitelor acțiuni cu caracter unionist, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Parlamentului European

Liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, acuză România de 'destabilizarea situației din Republica Moldova' prin susținerea diferitelor acțiuni cu caracter unionist, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Parlamentului European

În același timp, Voronin critică Bruxellesul pentru lipsa de reacție față de ceea ce el numește 'politica expansionistă și de acaparare a Republicii Moldova' de către România, potrivit publicației online Deschide.md.

În mesajul său, redactat în limba rusă, liderul comuniștilor moldoveni acuză virulent autoritățile de la București, cărora le impută faptul că 'susțin acțiunile de divizare teritorială a Republicii Moldova'.

'Un rol foarte distructiv în destabilizarea situației în țară (...) îl au autoritățile României și așa-numitele comitete pentru unirea Basarabiei', susține Voronin, care își manifestă, în special, revolta față de acțiunea unionistă organizată la 5 iulie — Marea Adunare Națională — în centrul Chișinăului, unde mii de persoane au scandat 'Unire', cerând unirea Republicii Moldova cu România.

Printre participanții la acțiunea organizată de Blocul Unității Naționale, 2.000 erau cetățeni români care au fost aduși în mod organizat la Chișinău, iar printre aceștia s-au aflat și senatori români, persoane cu funcții de răspundere și fețe bisericești, susține Voronin în scrisoarea trimisă lui Martin Schulz.

Liderul comunist de la Chișinău mai spune că 'astfel de ingerințe din partea României durează de 25 de ani'. Mai mult, potrivit lui, 'acestea s-au intensificat după aderarea României la UE, iar statul român promovează o politică de distrugere și absorbție a Republicii Moldova'.

În acest context, fostul președinte comunist critică Parlamentul European pentru faptul că nu observă astfel de acțiuni și nu a luat niciodată atitudine în respectiva problemă.

'Un membru al UE — România — duce o politică de distrugere și de absorbție a țării noastre. Este de neînțeles de ce instituțiile europene de la Bruxelles și Strasbourg, dacă nu în mod deschis, atunci prin indiferență, tolerează astfel de manifestări național-unioniste și profasciste. De ce Parlamentul European nu observă de fiecare dată și aproape niciodată nu și-a exprimat poziția cu privire la această problemă? De ce Parlamentul European timp de 10 ani ai președinției lui Traian Băsescu nu a răspuns la declarațiile unioniste deschise ale acestuia?', se întreabă Vladimir Voronin în mesajul său.

În final, președintele Partidului Comunist declară că 'moldovenii și românii trăiesc în două state diferite'. 'Limba noastră este limba moldovenească și suntem obligați să construim statul nostru moldovenesc independent și suveran', susține el.

Și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a criticat manifestația prounionistă de duminică, cerând demisia miniștrilor de externe, de interne și a directorului SIS (serviciile secrete), dar și pe cea a președintelui Academiei de Științe a Republicii Moldova, Gheorghe Duca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Voronin atacă dur România într-o scrisoare trimisă președintelui Parlamentului European