Antena Meniu Search
x

Votul pe acordul pentru Brexit a căzut pentru a doua oară în Parlamentul Britanic

Cea de-a doua tentativă de a vota acordul pentru Brexit în Parlamentul Britanic a căzut. Cererea de vot, făcută de Premierul Boris Johnson, a fost respinsă de către liderul Camerei Comunelor.

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 21.10.2019, 19:55

Cea de-a doua tentativă de a vota acordul pentru Brexit în Parlamentul Britanic a căzut. Cererea de vot, făcută de Premierul Boris Johnson, a fost respinsă de către liderul Camerei Comunelor.

John Bercow, liderul Camerei Comunelor, a explicat că a respins cererea de votare a acordului pentru Brexit pentru că e similară cu cea de sâmbătă, când, de asemenea, nu a fost vot.

Decizia reprezintă încă o lovitură pentru Premierul Boris Johnson, în tentativa lui de a obține ieșirea Marii Britanii din UE la data de 31 octombrie.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De ce a fost refuzat votul

Nu este o surpriză faptul că John Bercow a blocat votarea acordului pentru Brexit. Boris Johnson a cerut din nou să se voteze documentul deși sâmbătă deputații britanicii au luat o cu totul altă decizie.

Acordul cu UE a fost încheiat joi de Premierul Britanic și urma să fie supus votului pe 19 octombrie, în ceea ce s-a numit Supersâmbăta, printr-o reuniune extraordinară de weekend a Camerei Comunelor, prima de la Războiul Malvinelor, din 1982.

Spre surprinderea lui Boris Johnson, în loc să voteze acordul, parlamentarii au introdus un amendament (Letwin), pe care l-au și aprobat. Conform amendamentului, acordul nu poate fi votat până în momentul în care nu este adoptată legislația necesară pentru Brexit. 

În urma deciziei deputaților, votul pe acord nu a mai avut loc, iar Boris Johnson a fost obligat să trimită la Bruxelles o scrisoare în care a cerut amânarea Brexitului până în ianuarie 2020. Însă Premierul britanic, decis să meargă în continuare cu un Brexit pe 31 octombrie, nu a semnat scrisoarea către Bruxelles și a trimis și o a doua scrisoare, în care a spus că o amânare ar fi o greșeală.

Textul scrisorii de amânarea a datei Brexitului

Ce urmează în ”telenovela Brexit”

Mai sunt doar 10 zile până la data Brexit-ului, iar opțiunile premierului britanic sunt tot mai puține. În urma înfrângerii de luni, Boris Johnson este nevoit să acționeze conform amendamentului Letwin, adică să aducă mai întâi în Camera Comunelor legislația necesară pentru implementarea acordului privind ieșirea din UE.

Acest pachet legislativ, denumit Legea pentru Acordul de Retragere/Withdrawal Agreement Bill (WAB), este programat pentru a fi livrat Camerei Comunelor luni seară. Teoretic, poate trece rapid de Parlament dacă Guvernul deține o majoritare solidă. Însă asta nu se întâmplă și cu Guvernul lui Boris Johnson.

Confruntat cu o situație instabilă în parlament, actualul premier riscă să aibă parte de un proces îndelungat de adoptare a legislației WAB. Potrivit Sky News, este de așteptat ca parlamentarii opoziției să aducă numeroase amendamente, care vor fragmenta dezbaterile și vor prelungi procedura de votare. Există astfel riscul ca Legea pentru Acordul de Retragere să nu fie votată până la 31 octombrie. În acest caz, ar putea fi vorba despre un Brexit fără acord, care să se producă pe 31 octombrie.

Pe 19 octombrie însă, forțat de o altă lege (Benn Act), Boris Johnson a trimis o scrisoare care, deși nesemnată, cere Uniunii Europene o prelungire a Brexit cu încă 3 luni, până la 31 ianuarie 2020. Mingea este astfel și în curtea europenilor care, dacă situația din parlamentul britanic va deveni alarmantă, ar putea decide să aprobe încă o amânare a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

- Acest articol a fost actualizat -

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Votul pe acordul pentru Brexit a căzut pentru a doua oară în Parlamentul Britanic