Antena Meniu Search
x

Washington Post dezvăluie scene și dialoguri șocante la Casa Albă: ”Trump e un idiot! Nu știu ce căutăm aici!”

Washington Post publică o serie de dezvăluiri explozive din culisele administrației Trump, dezvăluite în cartea lui Bob Woodward, ”Teama: Trump la Casa Albă”. Faimosul jurnalist care a făcut public Scandalul Watergate în anii 70, se concentrează acum asupra scenelor șocante care-l au ca protagonist pe actualul Președinte SUA.

Donald Trump în biroul de la Casa Albă
Washington Post face dezvăluiri explozive citând o carte a lui Bob Woodward despre Donald Trump - Hepta

Washington Post publică o serie de dezvăluiri explozive din culisele administrației Trump, dezvăluite în cartea lui Bob Woodward, ”Teama: Trump la Casa Albă”. Faimosul jurnalist care a făcut public Scandalul Watergate în anii 70, se concentrează acum asupra scenelor șocante care-l au ca protagonist pe actualul Președinte SUA.

Cartea lui Bob Woodword, ”Teama: Trump la Casa Albă” dezvăluie relația tensionată dintre oameni cheie ai staffului prezidențial și actualul președinte. Woodward descrie o adevărată ”lovitură de stat administrativă” și o ”cădere nervoasă” a staffului, cu consilieri care fură documente de pe biroul lui Trump, ca să nu le semneze.

”Trump e un idiot! E cel mai groaznic job pe care l-am avut!”

Șeful Staffului Casei Albe, John F. Kelly, personaj-cheie în administrația prezidențială americană, și-a pierdut deseori cumpătul din cauza lui Trump, scrie Bob Woodward. Kelly le-a spus colegilor că președintele e ”dezechilibrat mintal”.

La o întâlnire, într-un grup restrâns, Kelly a explodat la adresa lui Trump”

”E un idiot! Nu are rost să încerci să-l convingi de nimic! Este dus cu pluta. Suntem în Orașul Nebunilor. Nici măcar nu știu de ce oricare dintre noi se află aici. E cel mai groaznic job pe care l-am avut!”, a spus Kelly, conform cărții lui Bob Woodward.

Predecesorul lui Kelly, Reince Priebus, nu a avut o relație bună cu președintele. Donald Trump a cerut la un moment dat unui subaltern al lui Priebus să nu-l ia în seamă, pentru că e ”ca un șobolan. Se învârte și el pe-aici”, scrie Woodward, citat de Washington Post.

La rândul său, Priebus numea dormitorul lui Donald Trump, unde președintele se uită la televizor și postează obsesiv pe Twitter, ”atelierul diavolului”. El spunea că diminețile săptămânii, dar și serile de duminică, în care Trump postează în valuri pe Twitter sunt ”ora vrăjitoarei”.

Trump: ”Ți-a trecut timpul””

Trump ar fi avut un dialog șocanti și cu Secretarul Comerțului, Wilbur Ross.

”Nu am încredere în tine! Nu vreau să mai conduci negocieri... Ți-a trecut timpul!”, ar fi exclamat președintele.

Procurorul General Jeff Sessions a fost ținta continuă a atacurilor lui Trump.

”Băiatul ăsta e retardat mintal. E un sudist prost. Nu s-ar descurca nici ca avocat de la țară, în Alabama”, a exclamat Trump, conform lui Woodward.

Consilierii fură documente de pe biroul lui Trump, ca să nu le semneze

În cartea citată de Washington Post, Bob Woodward dezvăluie că, pentru că Trump e greu de stăvilit, membrii cabinetului său au ajuns să ascundă de el documentele periculoase.

Gary Cohn, fostul consilier economic al lui Trump, a furat de pe biroul prezidențial actul prin care liderul de la Casa Albă voia să retragă SUA din acordul comercial cu Coreea de Sud. Cohn a povestit apoi că a luat documentul pentru a proteja securitatea națională și că Trump nici măcar nu a observat.

Cohn a repetat scena și în cazul amenințărilor lui Trump cu retragerea din NAFTA, acordul de liber schimb nord-american. Când președintele a cerut staffului întocmirea documentului, Cohn l-a furat de pe birou.

Trump, dezlănțuit contra lui Bashar al-Assad și Kim Jong Un

Conform lui Woodward, Trump pare dezlănțuit și în politica externă. Când liderul sirian Bashar al-Assad a lansat un atac chimic asupra populației civile în aprilie 2017, Trump l-a sunat pe Secretarul Apărării, James Mattis și a cerut asasinarea Președintelui Siriei.

”Să-l omorâm! Să-i dăm drumul! Să omorâm cât mai mulți!”, ar fi exclamat Trump.

Mattis i-ar fi răspuns că așa va face, dar, după ce a închis telefonul, ar fi spus unui consilier: ”Nu putem face așa ceva. Vom fi mult mai cumpătați!” Iar echipa însărcinată cu problemele de securitate națională a venit cu opțiunea mult mai convențională a unor lovituri aeriene, care au fost ordonate apoi de Trump.

Conform lui Woodward, momentele de panică în rândul staff-ului Casei Albe sunt frecvente din cauza lui Donald Trump. În timpul tensiunilor cu Phenianul, Președintele american a cerut un plan de lovituri militare preventive asupra Coreei de Nord.

În toamna lui 2017, Trump și-a intensificat războiului vorbelor cu Kim Jong Un, pe care l-a numit ”Omulețul rachetă”. Consilierii săi s-au temut că îl va provoca pe Kim. Iar Trump le-ar fi explicat cum vede el situația:

”Totul e despre lider contra lider. Bărbat contra bărbat. Eu contra Kim!”, ar fi spus Trump.

Conform lui Woodward, echipa din administrația Trump ar fi șocată, în cazul președintelui, de lipsa lui de curiozitate și necunoașterea afacerilor internaționale.

La o ședință a Consiliului de Securitate Națională, în 19 ianuarie, Trump s-a arătat nemulțumit de prezența masivă a trupelor americane în Coreea de Sud și de desfășurarea unei operațiuni care permite SUA să detecteze în foarte scurt timp lansarea rachetelor nord-coreene. Președintele american a întrebat de ce cheltuie guvernul atâtea resurse în acea zonă.

”Pentru a preveni al treilea război mondial”, a replicat Secretarul Apărării.

Mattis ar fi spus apoi colaboratorilor lui apropiați că Trump are înțelegerea unui copil de clasa a V-a sau a VI-a.

Ivanka Trump: ”Sunt Prima Fiică a Americii”

Membrii familiei prezidențiale au un rol secundar în cartea lui Woodward, dar autorul amintește de un dialog aprins între Ivanka Trump și Consilierul prezidențial Steve Bannon, care era deranjat că fiica lui Trump avea un acces special la președinte ignorând regulile.

”Faci parte din staff! Te plimbi pe aici și te comporți ca și cum ai fi șefa, dar nu ești! Ești doar o membră a staffului”, ar fi strigat Bannon.

”Nu fac parte din staff! Sunt Prima fiică!” a răspuns Ivanka.

”E același lucru cu costumul portocaliu de pușcăriaș”

Investigația federală privind imixtiunea Rusiei în campania electorală prezidențială din 2016, care a adus victoria lui Trump, a provocat panică la Casa Albă.

Woodword dezvăluie încercarea unui avocat al lui Trump, John Dowd, de a împiedica audierea Președintelui de către procurorul Robert Mueller. Dowd și Mueller au avut, de altfel, o discuție pe această temă.

”Nu voi sta și să-l las să arate ca un idiot. Iar tu vei publica acel transcript, pentru că totul se scurge la Washington, iar băieții de peste mări vor spune: Ți-am spus că e un idiot. Ți-am spus că e un prost! Ce treabă avem noi cu idiotul ăsta?”, ar spus Dowd.

”John, înțeleg!”, ar fi răspuns Mueller.

Câteva zile mai târziu, Dowd i-a cerut lui Trump să nu depună mărturie.

”Nu depune mărturie! E același lucru cu un costum portocaliu de pușcăriaș”, a spus Dowd.

Însă Trump era convins că se va descurca.

”Voi fi un martor cu adevărat bun”, ar fi fost replica lui Trump, conform lui Woodward.

Avocatul Dowd a demisionat a doua zi dimineață.

Reacția lui Donald Trump la cartea lui Bob Woodward

Conform Washington Post, pentru cartea sa de 448 pagini, Bob Woodward a încercat de mai multe ori să obțină un interviu cu Donald Trump.

În cele din urmă, președintele l-a sunat în august, spune ziarul american, când manuscriptul era gata, și i-a spus că vrea să participe.

Trump i-ar fi spus că ”va fi o carte rea”. Woodward i-a răspuns că va fi o carte dură, dar bazată pe fapte și informații pe care el le-a obținut. Conversația audio dintre Președinte și autorul cărții a fost dată publicității de Washington Post.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Washington Post dezvăluie scene și dialoguri șocante la Casa Albă: ”Trump e un idiot! Nu știu ce căutăm aici!”